Brüsszel már vizsgálódik, nagyon nagy gondokat okozhat még a pedofiltörvény

2021.09.18. 09:04 Módosítva: 2021.09.18. 09:10

Brüsszel vizsgálódik a homofób jogszabály miatt. Jelenleg az Európai Bizottság azt mérlegeli, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat. 

A Testület annak is utánanéz, hogy a homofóbnak minősített előírások nem mennek-e szembe a közösségi büdzséből származó források odaítélésének a feltételeivel. Minderről az Európai Parlament zöldpárti képviselőinek egy csoportját értesítette írásban Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztos, értesült a Népszava.

Kötelező érvényű

A parlamenti politikusok még júniusban, a magyar törvénymódosítások elfogadásának másnapján fordultak az Európai Bizottsághoz azt tudakolva, hogy a frissített jogszabályok sértik-e az EU Alapjogi Chartáját, amelyet kötelező betartani minden egyes uniós politika végrehajtása, így a közösségi pénzek felhasználása során is.

A Zöldek szerint a költségvetési szabályok világosan meghatározzák, hogy a források elköltésekor tiszteletben kell tartani a Chartában lefektetett elveket, amelyek tartalmazzák a megkülönböztetés tilalmát, a többek között a szexuális irányultság alapján.

A lap megjegyzi, hogy Brüsszel tavaly hat lengyel várostól már megvont támogatásokat 5 és 25 ezer euró értékben a diszkrimináció tilalmának megszegésére hivatkozva.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a homofób magyar jogszabályok bármilyen módon veszélyeztethetik-e az EU pénzügyi érdekeit is, ami maga után vonhatja az ugyancsak pénzmegvonással járó jogállamisági eljárás elindítását.

 Itt a levél, sarokba szorította a kormányt a melegellenes törvény miatt az Európai Bizottság

• Már hivatalos: megindult az uniós eljárás a gyermekvédelmi törvény miatt

 Ezeket a filmeket nézhetjük 18-as karikával homoszexuális tartalom miatt  • Hírek
  • Hírek