Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Áttörés jöhet, több százezer beoltott magyarnak dob mentőövet az Európai Unió

D KOM20210915010
2021.09.19. 10:20

Lehet, hogy mentőövet dob az Európai Bizottság azoknak a magyaroknak, akiket az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharmmal oltottak be. Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyiket sem engedélyezte, Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy levélben jelezte, hogy az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága, a HSC megvitatja, 

azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai oltási igazolványt, és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük.

Vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatója szerint az Európai Bizottság elnökéhez Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fordult a fenti kéréssel, aki áttörésként értékelte a döntést, hozzáfűzve, most már az Orbán-kormány küldötteinek kell megharcolniuk az egészségbiztonsági bizottságban azért, hogy 

a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját, még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő.

Magyarország annak ellenére vásárolt Szputnyik V-t és Sinopharmot, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egyik használatára sem bólintott rá. Ujhelyi István elképesztőnek nevezte, hogy Debrecenben olyan oltóanyaggyár épül, ahol kleeti vakcinákat akarnak gyártani, ráadásul – hívta fel a figyelmet – Magyarország májusban kiszállt az EU-s vakcinabeszerzés következő fejezetéből is. 

Ami a Szputnyik V-t illeti, az EMA engedélyeztetési eljárása a héten megtorpant, az EU-s hatóság további adatokat vár az orosz féltől a folytatáshoz.

(Borítókép:  Megkapja egy férfi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagot a hatvani Albert Schweitzer Kórház oltópontján 2021. szeptember 15-én.  Fotó: Komka Péter / MTI)