Taktikai kartonlap és egyéb trükkök – így csaltak a szavazatokkal Oroszországban

2021.09.20. 10:19

Mint ahogy korábban megírtuk, egy független, Oroszországban külföldi ügynöknek minősített szervezet több ezer esetet jegyzet fel arról, hogyan csalnak a voksokkal a szavazóhelyiségekben. 

Az már bevett gyakorlat, hogy az egyenruhások (fegyveres és rendfenntartó erők) csoportosan érkeznek szavazni, nagyon nagy valószínűséggel Vlagyimir Putyin pártjára, az Egységes Oroszországra, amely hétfőre már be is jelentette választási győzelmét, ahogy azt is, hogy megőrizte alkotmányozó többségét a szövetségi törvényhozásban. 

Biztonsági kamerák felvételei szivárogtak ki, melyeken jól látható, hogyan manipulálják a szavazatokat kreatívnál kreatívabb módon.

Az egyik esetben például egy „taktikai kartonlappal”, egy másikban felmosóronggyal takarták el a biztonsági kamerát, hogy ne látszódjon, mit csinálnak a szavazatösszesítésnél. 

Volt, ahol ketten próbálták eltakarni azt, hogy valaki a függöny mögül pakolja a szavazólapokat az urnába.

Máshol, Krasznodarban kiragadják egy kozák megfigyelő kezéből a lapokat, miután szabálytalanságot figyelt meg. Olyan videó is van, hogy letepernek egy jelöltet, miután az szóvá tette, hogy eltűntek a rá leadott voksok.

Lencsevégre kapták azt is, hogyan tömik az urnákat, pedig egy ember ugye egy szavazat. 

Az is szemléltető, ahogy az egyik szavazóbiztos a kosztümje alól szed elő kétmaréknyi szavazólapot, majd tömi meg kollégájával az addig csak a harmadáig megtelt urnát. 

Állítólag elvittek egy szavazóbiztost is, mert nem volt hajlandó részt venni a csalásban.

Alább pedig egy kép arról – állítólag –, hogy a szavazóbiztosnak előre meg volt adva, milyen eredménnyel kell zárulnia a voksolásnak az ő szavazóhelyiségében.

Végül zárjuk a gyűjteményt egy olyan felvétellel, amelyen igazából nem is tudni, mi történik.

 További videókból ezen a Twitter-oldalon lehet csemegézni.   • Hírek
  • Bankszámla