Bejelentette az orosz kormánypárt az alkotmányozó többség megtartását

2021.09.20. 09:28

Az Egységes Oroszország kormánypárt az előzetes eredmények alapján 315 mandátumot szerzett a 450 fős orosz alsóházban, amivel megőrizte alkotmányozó többségét − jelentette ki Andrej Turcsak, a párt főtanácsának titkára hétfőn Moszkvában.

Turcsak szerint pártja listán 120, egyéniben pedig 195 mandátumot nyert el. A minősített többség megszerzéséhez 301 mandátumra van szükség.

A Központi Választási Bizottság az országos pártlistás szavazatok 80,11 százalékának megszámlálása alapján közölte, hogy az Egységes Oroszország 49,42 százalékkal vezet.

  • A kommunisták 19,82,
  • a liberális demokraták 7,55,
  • az Igazságos Oroszország − Hazafiak − Az Igazságért pártiak 7,37 százalékon,
  • az Új Emberek pedig 5,37 százalékon áll.

A parlamenti bejutási küszöb öt százalék.

A Központi Választási Bizottság ezekbe az adatokba még nem számította be a Moszkvában és hat további régióban online leadott szavazatokat.

A távirati iroda közlése szerint a Kreml radikális bírálói szerint a szavazást csalások sorozata árnyékolta be, más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron „megtisztították az utat” a választások magabiztos megnyeréséhez, több, esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával, a most leleplezett törvénysértések pedig nem voltak rendszerszerűek. Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

A szövetségi törvényhozással egyidejűleg az elmúlt három nap folyamán megválasztották 12 régió vezetőjét, és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak.  • Hírek
  • Hírek