Indiával szövetkeznek a tengeralattjáró-botrányban átvert franciák

2021.09.21. 16:46

Franciaország és India közösen kíván fellépni egy mindenki számára nyitott indiai-csendes-óceáni térségben – közölte kedden a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron államfő és Narendra Modi indiai miniszterelnök telefonmegbeszélését követően. Az MTI arról számolt be, hogy a francia elnök emlékeztetett, miszerint Franciaország elkötelezett abban, hogy India stratégiai autonómiája megerősödjön, beleértve az ipari és technológiai alapokat is, a két stratégiai partner között a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló erős kapcsolat keretében.

A telefonbeszélgetésre azt követően került sor, hogy Ausztrália a jelek szerint Franciaország értesítése nélkül új szövetséget kötött az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, amelynek keretében egyebek mellett Ausztrália amerikai atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol, Franciaországgal pedig felmondta a hagyományos tengeralattjárók szállítására néhány éve kötött, mintegy 90 milliárd dolláros szerződést.

A Elysée-palota közleménye nem utal közvetlenül a diplomáciai válságra, de hangsúlyozza, hogy a Párizs és Új Delhi közötti közeledés célja „a regionális stabilitás és a jog érvényesítésének erősítése, bármilyen formájú hegemónia teljes kizárásával” az Indiai-csendes-óceáni térségben, amely jelenleg az amerikai és kínai óriásvállalatok közötti feszültségek színtere. A két ország közötti közeledés Párizs szerint az európai-indiai kapcsolatrendszerbe és az indiai-csendes-óceáni térségben folyó európai munkálatokba illeszkedik. (...) A kétoldalú együttműködést minden területen, elsősorban gazdasági téren erősíteni kell.

Az elmúlt években Franciaország számos megállapodást kötött Indiával, például Rafale típusú vadászgépek eladásáról, közös hadműveletekről az Indiai-óceánban, és a Dzsibutiban, a Réunion szigetén és az Egyesült Arab Emirátusokban található katonai bázisok megnyitásáról az indiai tengerészet számára. Az elnöki hivatal azt is jelezte, hogy a francia és az indiai vezetők között rendszeres az egyeztetés a G20-országcsoport október végi római találkozója és a novemberben a skóciai Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozó előtt.

Jean-Yves Le Drian kedden találkozik indiai kollégájával az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban. Francia és amerikai bejelentés szerint Emmanuel Macron pedig a közeljövőben tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel az Ausztráliával megkötött amerikai tengeralattjáró-eladási szerződésről.  • Hírek
  • Hírek