Magyar családot is menteni kellett a Kanári-szigetekről a vulkánkitörés miatt

2021.09.21. 10:54

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint egy magyar családot is evakuálni kellett a La Palma szigetén kitört vulkán miatt. 

A térségben illetékes magyar külképviselet kész minden lehetséges segítséget megadni a bajba jutott magyaroknak. Munkatársaink felvették a kapcsolatot a régióban tartózkodó, regisztrált magyar állampolgárokkal. Egy magyar családot a hatóságok evakuáltak, konzuli segítséget azonban sem ők, sem mások eddig nem kértek

– tájékoztatta a tárca a Blikket.

A külföldre utazóknak továbbra is azt javasolják, hogy indulás előtt tájékozódjanak és regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, illetve baj esetén vegyék fel a kapcsolatot a külképviselettel. 

A helyszínről érkező hátborzongató felvételeken jól látszik, amint a lávafolyam elemészti a környékbeli lakóépületeket, és a katasztrófavédők semmit nem tudnak tenni ellene. Azon kívül, hogy az emberek után a csapdába került állatokat is megpróbálják kimenteni az izzó pokolból.

Már több mint öt és fél ezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó szigeten, amióta vasárnap délután aktiválódott a szunnyadó vulkán. Kitörésekor több száz méter magasba ontotta magából a lávát, amely olvadt kőzetet lövellt az Atlanti-óceán irányába a Kanári-szigetek méretben ötödik tagján.

A Cumbre Vieja tűzhányó oldalában ráadásul néhány órája újabb kitörési pontot találtak, ami azt jelenti, hogy bár a lávafolyam sebessége csökkenni látszik, a szeizmikus aktivitás továbbra is erős. Az izzó magma még nem érte el a tengert, de ha ez megtörténik, az újabb veszélyforrás lehet az ott élőkre: a helyi Vulkánkutató Intézet szerint ugyanis a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázfelhő keletkezhet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport