Vége a botránynak, Kanada elengedte a csalással vádolt Huawei-vezért

000 9NG8RF
2021.09.25. 07:00

Kanadában pénteken lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Meng Van-csou – írja  az MTI – megegyezett az amerikai ügyészekkel az ellene folyó banki csalási ügy lezárásáról - közölték pénteken tisztviselők. A megállapodás lehetővé teszi számára, hogy elhagyja Kanadát, és ezzel csillapodhat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség. A Peking és Washington között évek óta tartó kiadatási dráma az egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, az ügyet ejteni kellene, hogy segítsen megszüntetni a világ két vezető hatalma közötti diplomáciai patthelyzetet.

Meng Van-csout 2018 decemberében tartóztatták le a vancouveri nemzetközi repülőtéren egy amerikai elfogatóparancs alapján, és banki csalás vádjával vádat emeltek ellene. Az Egyesült Államok szerint a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán elleni szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat. A kínai vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása diplomáciai vihart kavart, és Kanadát is belekeverte a perpatvarba, amikor Kína nem sokkal Meng  Van-csou őrizetbe vétele után letartóztatott két kanadait, egy üzletembert és egy volt diplomatát. Kína  nyilvánosan tagadta, hogy összefüggés lenne a letartóztatások között.

A Reuters hírügynökség pénteken egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött Meng Van-csouval . Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével a pénzügyi igazgató vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért. A megállapodás csak Meng Van-csoura vonatkozik, és

az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre,

és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét. Egy, az ügyet ismerő személy szerint Meng Van-csou  péntek este visszarepült Kínába. A brooklyni szövetségi bíróság pénteki meghallgatásán, amelyen  virtuálisan Kanadából vett részt, David Kessler helyettes amerikai ügyész azt mondta, hogy a kormány indítványozni fogja az ellene felhozott vádak elutasítását, ha a 2022 decemberében lejáró megállapodás szerinti összes kötelezettségének eleget tesz. Hozzátette, hogy Meng Van-csout személyes óvadék ellenében szabadlábra helyezik, és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy visszavonja a kiadatására vonatkozó, Kanadához intézett kérelmét.

Egy kanadai bíró később aláírta Meng  Van-csou  felmentési végzését, amellyel megszűntek az óvadékra vonatkozó feltételek, és közel három év házi őrizet után szabadon távozhatott. A bíróság lépcsőjén a támogatókhoz és újságírókhoz szólva a pénzügyi igazgató megköszönte a bírónak a tisztességes eljárást, és arról beszélt, hogy az ügy fejtetőre állította az életét.

Az Egyesült Államok és Kína közötti vita megoldásán túl a megállapodás a Kínában fogva tartott két kanadai, Michael Spavor üzletember és a magyar útlevéllel is rendelkező Michael Kovrig volt diplomata szabadon bocsátását is lehetővé teszi. Augusztusban egy kínai bíróság kémkedésért  Michael Spavort 11 év börtönbüntetésre ítélte. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök péntek késő este közölte, hogy a két kanadai állampolgár már szombat reggel visszaérkezik hazájába.  • Hírek
  • Hírek