Több mint ötszáz épületet semmisített meg a láva La Palma szigetén

2021.09.27. 18:51

A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén − közölte a helyi sajtó műholdas mérésekre hivatkozva hétfőn. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint 

mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt.

A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára. Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.

Az MTI szerint hétfőn reggel váratlanul abbamaradt az érzékelhető vulkáni tevékenység, megszűnt a morajlás, nem lövellt ki láva, sem füst a kürtőből. Néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán.

María José Blanco a spanyol geográfiai intézet kanári-szigeteki igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jelenségről hangsúlyozva:

az enyhülés nem jelenti azt, hogy nem kell újbóli kitörésre számítani.

A lávafolyam hétfő délutánra kevesebb mint egy kilométerre megközelítette a partot, a szakemberek valószínűsítik, hogy eléri a tengert, de nem tudni mikor, mert a sebessége jelentősen lelassult.

María José Blanco azt is elmondta, hogy jelenleg a levegő minősége megfelelő, de nem lehet kizárni, hogy egy napon belül savas eső essen

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az atlanti-óceániban fekvő szigetet, így számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.