Ursula von der Leyen: Albánia jövője az EU-ban van

2021.09.28. 17:20

Albánia jövője az Európai Unión belül van, és Brüsszelen múlik, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az albán fővárosban, nyugat-balkáni látogatásának második állomásán.

Albánia egyértelműen teljesített mindent, amit kértünk tőle

– hangsúlyozta az EB-elnök, aki egy tiranai iskolát keresett fel Edi Rama albán miniszterelnökkel. Hozzátette:

Hosszú volt az út, és most rajtunk a sor. Tartozunk ezzel az albániai fiataloknak, akik hisznek az Európai Unióban, és uniós állampolgárokként képzelik el a jövőjüket.

Jelezte: eltökélt szándéka a csatlakozási tárgyalások megindítása az év végéig.

Egyúttal biztosította Albániát arról, hogy Brüsszel továbbra is segíti az ország gazdasági felépülését és a koronavírus elleni oltási kampányt. Az Európai Unió eddig 430 ezer adag vakcinát adományozott Albániának.

A javarészt kedvező uniós fogadtatás ellenére Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére nem került sor Bulgária tiltakozása miatt. Szófia történelmi és kulturális nézeteltérések miatt vétózta meg, hogy megindítsák a tárgyalásokat Észak-Macedóniával, emiatt Albánia is hoppon maradt. Az Európai Unió eddig egy lapon kezelte Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását, de Szófia akadékoskodása miatt szóba került, hogy a két ország útjai a jövőben szétválhatnak.  • Tippek
  • Bankszámla