új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több ezren tüntettek szerdán Ljubljanában a kormány és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések ellen, a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatására – írja az MTI.

    A tiltakozás kora délután a városközpontban kezdődött, mivel a parlament épületét a három héttel ezelőtti tüntetések után elkerítette a rendőrség, majd szerdán a környező utcákat is elkezdte lezárni, miután ismét gyülekezni kezdett a tömeg. A demonstrálók ezért a ljubljanai körgyűrű felé vették az irányt, ahol akadályozták a forgalmat.

    A rendőrség azután vetett be vízágyúkat és egyes sajtóhírek szerint könnygázt is, hogy a tömeg nem volt hajlandó feloszlani a felszólítások ellenére sem. A tüntetők ezt követően ismét visszafordultak a városközpont felé, és a szlovén RTV épülete elé vonultak, ahova rohamrendőröket vezényeltek ki.

    A tiltakozók a kormány azonnali lemondását és a járványügyi intézkedések megszüntetését követelték. A nagygyűlésen felszólalt annak a húszéves lánynak az apja is, aki két héttel ezelőtt kapta meg a Janssen-féle oltást, és néhány napja agyvérzéssel szállították kórházba, de nem tudták megmenteni az életét. A kormány szerdán közölte, ideiglenesen felfüggeszti a Janssen-oltóanyag alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés a haláleset és a vakcina használata között. Estére a tüntetők karhatalmi beavatkozás nélkül szétoszlottak.

    Szlovéniában két héttel ezelőtt, szerdán lépett életbe az a rendelet, miszerint mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Aznap közel nyolcezren tüntettek a járványügyi intézkedések ellen, a demonstráció pedig erőszakba fulladt. Nyolc rendőr és egy tüntető sérült meg. Múlt szerdán szintén több ezer tüntető gyűlt össze, de nem történt rendbontás.

  • Hétfőn életbe lépett a kötelező oltásról szóló rendelet New York államban, amely az egészségügyi dolgozó részére előírta, hogy be kell oltatniuk magukat.

    Az államban körülbelül 83 ezer egészségügyis van még, aki nem kapta meg mindkét oltást.

    Ezeknek az embereknek a fele pedig még egyik oltást sem kapta meg, leginkább őket fenyegeti az a veszély, hogy kirúgják őket. Vannak kórházak, ahol már el is kezdték az elbocsátásukat. Egy kórházban már két tucat embertől megváltak. 

    New York városában korábban a tanárok számára is kötelezővé tették az oltást, de ezt a döntést a bíróság egyelőre felfüggesztette

  • Bosszúból bombariadót fújt egy férfi Romániában, amiért nem engedték fel egy repülőgépre védettségi igazolvány nélkül.

    Az illető – egy suceavai férfi – Dortmundba szeretett volna eljutni a géppel, csakhogy nem volt nála védettségi igazolás, így nem engedték fel.

    ERRE BOSSZÚBÓL – VAGY AZÉRT, HOGY IDŐT NYERJEN – FELHÍVTA A SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT AZZAL, HOGY BOMBAGYANÚS CSOMAG VAN A REPÜLŐTÉREN.

    Bár azt akarta megakadályozni, hogy a gép felszálljon, ezzel kapcsolatban felsült, mert a gép már elindult. Később pedig Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a rendőrség a katasztrófavédelem és a repülőtéri hatóság könnyen lebuktatta az illetőt, aki ellen büntetőeljárást indítottak.

  • A korábbi célkitűzés ellenére nem sikerült az országok lakosságának legalább tíz százalékát beoltani a koronavírus ellen szeptember végéig – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán nyilvánosságra hozott adataiból, amelyről az MTI számolt be.

    A WHO, amely már többször felszólította a gazdagabb országokat, hogy bocsássanak még több vakcinát a fejlődő országok rendelkezésére, figyelmeztetett, miszerint országok tucatjai – legtöbbjük Afrikában – rendkívül távol vannak azon célkitűzés teljesítésétől, hogy a lakosság legalább tíz százalékát beoltsák.

    A WHO adatai szerint száz lakosnak átlagosan 0,15 adag, koronavírus elleni vakcina jutott a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez az arány 0,87 dózis volt Csádban, és 1,5 Madagaszkáron. Összehasonlításként: Németországban 128 adag védőoltás állt rendelkezésre átlagosan 100 lakos számára, Kínában 146, Kanadában pedig 147.

    Globális méretekben kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy minden ország lakosságának legalább 40 százalékát beoltsák az év végéig – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, hozzátéve, az ezt követő cél az, hogy minden egyes ország lakosságának legalább 70 százalékát beoltsák a jövő év közepéig.

    Az Egészségügyi Világszervezet régóta bírálja a gazdag országokat amiatt, hogy számos esetben harmadik, emlékeztető oltásként védőoltásokat halmoznak fel, miközben világszerte több millió ember még egy adag védőoltáshoz sem jutott hozzá. A fejlett országok, amelyek eddig több mint egymilliárd adag vakcina szétosztására tettek ígéretet, mindössze ennek ötödét szállították le eddig. A WHO szerint ezzel szemben a fejlődő országoknak legalább kétmilliárd adag védőoltásra van sürgősen szükségük.

    Tedrosz felszólította a kormányokat és a cégeket, hogy tegyék lehetővé a nagyobb számú vakcinagyártást a technológiatranszfer révén.

    A vakcinahiányon kívül infrastrukturális problémák is hozzájárulnak az alacsony oltási arányhoz számos országban. A WHO szerint az augusztusban 1,7 millió adag védőoltáshoz hozzájutó Kongói Demokratikus Köztársaságnak később 1,4 millió dózis vakcinát vissza kellett adnia, mert a korlátozott kapacitású egészségügyi rendszere miatt a védőoltásokat nem tudták volna felhasználni lejárati idejük előtt. Ezen kívül számos szegény országban a vakcinákkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek aláássák a lakosság bizalmát, ami miatt sokan nem oltatják be magukat.

  • Szerdától kezdve minden olyan videót töröl a YouTube, amely hamis információkat tartalmaz a koronavírus elleni oltásról. 

    A cég új állásfoglalást adott ki, amelyben leszögezte, hogy mostantól kezdve zéró tolerancia lesz a hamis információkat közlő videókkal szemben. Korábban ezeket többnyire még csak elrejtették, vagyis biztosították, hogy ne ajánlja az algoritmus a nézőknek, most viszont már el is fogják távolítani. Ettől függetlenül eddig is voltak olyan videók, amelyek áldozatul estek a YouTube-nak, például volt egy, a vakcináról szóló magyar dal is, amelynél az egész zenekar csatornáját törölték.

    A cég összesen egymillió videót törtölt a koronavírus-járvány kezdete óta, amelyek hamis információkat tartalmaztak a vírusról vagy a vakcinákról. 

    A YouTube lépése nemcsak a koronavírus elleni vakcinákat, hanem más védőoltásokat is érint, azok esetében sem fogják eltűrni, hogy hamis információkat közöljenek a platformjukon. Arra a keresőkifejezésre például, amely szerint a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (MMR) elleni vakcina autizmust okoz, a YouTube most már olyan videókat ajánl, amelyek ezt az állítást cáfolják.

  • A United Airlines bejelentette, hogy kedden kezdi el annak az 593 amerikai alkalmazottnak az elbocsátását, aki úgy döntött, hogy nem oltatja be magát, és ezzel nem tartja be a cég politikáját – írja az NBC News.

    A United Airlines első légitársaságként augusztus elején tette kötelezővé az Egyesült Államokban dolgozók számára a koronavírus elleni vakcinát, amelyet hétfőtől igazolni is kell. „Hihetetlenül nehéz döntés volt, de a csapatunk biztonságának megőrzése mindig elsődleges volt számunkra” – közölte Scott Kirby vezérigazgató és Brett Hart elnök.

    A munkavállalók megtarthatják az állásukat, ha a hivatalos felmondás előtt beoltatják magukat.

  • Az Egyesült Államokban Norvégia felkerült a leginkább fertőzésveszélyes országok közé – írja a CNN.

    A sikeres járványkezelés eddigi bezzegországának leminősítése sokakat meglepett. A külföldre utazóknak az Egyesült Államokban egy 4-es skálán sorolják be a világ országait, így könnyen el tudják dönteni, hova érdemes elmenni és hova nem. Az 1-es szint a fertőzés szempontjából a legkevésbé veszélyes, míg a 4-es szint a legrizikósabb helyeket tartalmazza. Ebben most kilencven desztináció található, és az amerikai hatóságok nem javasolják azok felkeresését.

    Norvégiával együtt Bulgária is a 4-es szintű kategóriába került. A hivatalos amerikai besorolás szerint Magyarország a 2-es szinten van.

  • Meghalt egy húszéves lány Szlovéniában azt követően, hogy beoltották a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával, a Janssennel – közölte a szlovén Delo nevű lap.

    Az esetet követően a szakértők javaslatát megfogadva az egészségügyi minisztérium

    határozatlan időre felfüggesztette az oltást a vakcinával.

    Janez Poklukar egészségügyi miniszter elmondta: teljes mértékben bízik a szakemberekben, ezért döntött úgy, hogy leállítja az oltást ezzel a vakcinával. Az erről szóló döntést szerda reggel továbbította az egészségügyi intézményeknek, így állítása  szerint aznap már nem adták be az oltást ebből az oltóanyagból.

    A húszéves lány halálának okaként vérrögképződést jelöltek meg. A vakcinával eddig 120 ezer embert oltottak be Szlovéniában.  

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idén áprilisban összefüggést talált a Janssen-vakcina és az oltás után kialakuló trombózis között. A szervezet akkor azt hangsúlyozta, rendkívül ritka esetekben fordul ez elő, és az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

  • Feloldották a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások többségét szerdán Svédországban – írja az MTI.

    A skandináv országban – ahol lényeges korlátozásokat a járvány elején nem hoztak, és feleannyi áldozata van a koronavírusnak a mai napig, mint Magyarországon ugyanakkora népesség mellett – eltörölték a kulturális rendezvények és sportesemények felső létszámkorlátját, és az esküvőkhöz, születésnapokhoz hasonló családi ünnepségek esetében sincs többé korlátozva a vendégek száma.

    Visszavonták az otthoni munkavégzésre vonatkozó ajánlást is, ám aki a koronavírus tüneteit fedezi fel magán, annak javasolják a home office-t és egy teszt elvégzését.

    Svédországban a 16 év feletti lakosság több mint 83 százaléka megkapta már legalább az első adag vakcinát, míg a 76 százalék a másodikat is.

    Akik még nem oltatták be magukat, azoknak javasolják, hogy kerüljék a tömeget, valamint az érintkezést a magas kockázati csoportokba tartozó emberekkel.

  • Távoktatásra tért át mintegy háromezer iskola Ukrajnában, mivel az ott dolgozó pedagógusoknak kevesebb mint nyolcvan százaléka oltatta be magát koronavírus ellen – számolt be az MTI. Közben alig több mint egy hónapon belül lejár kétmillió dózis AstraZeneca-oltóanyag szavatossága abból a hárommillióból, amelyet Ukrajna különböző forrásokból kapott.

    Az Unian hírügynökség idézte az oktatási minisztérium helyettes vezetőjét, Vira Rohovát, aki szerint a legtöbb távoktatásra áttért iskola Lviv, Vinnica, Odessza, Rivne, Ivano-Frankivszk és Voliny megyében van.

    Az ukrán egészségügyi minisztérium közleménye szerint kedden 9666 új koronavírusos fertőzöttet igazoltak, ami több mint háromezerrel meghaladja az egy nappal korábban rögzítettet. Ezzel a járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma 2 411 662-re nőtt, az elhalálozások száma pedig 217-tel 56 080-ra. Az új fertőzöttek közül 953 gyerek, 204 pedig egészségügyi dolgozó. Az új igazolt betegek közül 2855-en szorulnak kórházi ellátásra.

    Az ukrajnai szabályok szerint annak az iskolának távoktatásra kell áttérnie, ahol a pedagógusoknak kevesebb mint nyolcvan százaléka van beoltva.

  • Egyes emberek olyan génváltozattal rendelkeznek, amely ellenállhat a Covid–19-et okozó új típusú koronavírusnak egy új tanulmány szerint – számolt be az MTI. Az eredmények megmagyarázhatják, hogy egyes embereknek miért jobb a természetes védekezésük a Sars-CoV-2 fertőzésével szemben.

    A tudósok szerint azok adnak hatékonyabb választ a vírusra, akik az OAS1 gén prenilált változatával rendelkeznek, míg másoknak olyan génváltozatuk van, amelyik nem ismeri fel a vírust.

    Ha azonban az új vírusvariánsok megtanulják kikerülni a prenilált gén nyújtotta védelmet, lényegesen súlyosabb betegséget okoznak és fertőzőbbek lesznek az oltatlan népességen belül.

    A tanulmányt a glasgow-i víruskutató központ készítette. A preniláció, egy zsírmolekula kapcsolódása egy fehérjemolekulához lehetővé teszi, hogy a prenilált OAS1 gén megtalálja a behatoló vírust, és vészjelzést adjon le  írták a tudósok.

  • Izraelben a járvány által legsúlyosabban érintett negyven település az arabok lakta vidékeken van, közülük került ki a kórházakban kritikus állapotban fekvő emberek több mint kilencven százaléka, aki oltatlan – hívta fel a figyelmet Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, aki bírálta a koronavírus-járvány megfékezése érdekében szigorúbb korlátozásokat szorgalmazó egészségügyi minisztériumi szakértőket.

    Az átfogó korlátozások helyett az segít, ha elérjük Umm al-Fahmet, elérjük az arab társadalmat, meggyőzzük őket arról, hogy menjenek el az oltópontokra

    – hangsúlyozta a kormányfő, akivel a Jediót Ahronót hírportálja készített interjút.

    Bennett tárgyalt az egészségbiztosító pénztárak igazgatóival is, arra kérve őket, hogy próbálják meg növelni az arab lakosság körében beadott oltások számát Izraelben.

  • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 857-en haltak meg az új koronavírus-fertőzés következtében a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint – adta hírül az MTI. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

    Ezzel a halálos áldozatok száma 206 388-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,75 százalék.

    Az igazolt fertőzöttek száma 22 430-cal 7 487 138-ra emelkedett. A napi növekmény 0,3 százalék, az új esetek 8,6 százaléka volt tünetmentes. Az országban 626 809 aktív fertőzöttet tartanak számon. A felépültek száma 18 456-tal 6 653 941-re nőtt.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 191 millió, az elmúlt napon pedig 505 ezer laboratóriumi tesztet végeztek. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 282 541 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • A kormány 400 ezer adag AstraZeneca-vakcinát ad el Thaiföldnek – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

    Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban olvasható, hogy a kormány, figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre,

    1. egyetért a magyar állam tulajdonában álló, 400 000 adag AstraZeneca Covid–19 Vaxzevria vakcina eladásával a Thaiföldi Királyság részére;
    2. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy – a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával – tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a magyar állam képviseletében a vagyonelemekre vonatkozó adásvételi szerződést a Thaiföldi Királyság képviselőjével megkössék.

    A miniszterelnök az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst és a külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert jelölte meg felelősként.

  • Kisida Fumio volt külügyminiszter nyerte Japánban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért tartott szavazást, így várhatóan ő lesz az ország új miniszterelnöke is. Kisida a legfrissebb összesítés szerint 257 szavazatot szerzett a döntő fordulóban.

    Legerősebb riválisa, Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter pedig 170-et. A választáson két nő, Takaicsi Szanae volt belügy- és távközlési miniszter, valamint Noda Szeiko is indult, ám ők az első kör után visszaléptek.

    Az új miniszterelnök legfontosabb feladata a koronavírus-járvány nyomán megroppant japán gazdaság talpra állítása lesz.

    Kapcsolódó

    Megvan, ki lehet az új japán miniszterelnök

    Megválasztották a japán Liberális Demokrata Párt új elnökét.

  • Rekordszámú, 8467 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában szerdára, ami a koronavírus-járvány súlyosbodására utal – adta hírül az MTI. A szakértők szerint újabb korlátozásokra lehet szükség a nyugat-balkáni országban.

    Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője szerint két megoldás lehetséges: vagy tíz napig lezárások lesznek, vagy bevezetik a védettségi igazolványokat még akkor is, ha egyesek diszkriminatívnak vagy alkotmányellenesnek tartják őket.

    Szerbiában eddig sosem érte el a nyolcezret a napi új fertőzöttek száma, az eddigi rekord 2020. december 1-jén volt, amikor is 7999 esetet vettek nyilvántartásba. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

    • Szerbiában szerdára 8467-tel 926 269-re,
    • Koszovóban 68-cal 159 961-re,
    • Észak-Macedóniában 467-tel 190 486-ra,
    • Montenegróban 510-zel 130 500-ra,
    • Bosznia-Hercegovinában pedig 884-gyel 232 097-re növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 45-tel 8142-re, Koszovóban nyolccal 2947-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 6610-re, Montenegróban nyolccal 1914-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 10 432-re növekedett.

  • Már magyar betegek számára is elérhető a Pfizer szájon át szedhető kísérleti gyógyszere.

    Az Egészségkalauz cikke szerint a PF-07321332 kóddal jelölt molekula jelenleg széles körű nemzetközi kipróbálás alatt áll, és az Európai Unión belül Magyarország elsőként csatlakozott a klinikai vizsgálathoz, így abban a hazai Covid-betegek is részt vehetnek. 

    A szakemberek azt remélik, hogy ha a program sikeres lesz, és forgalomba hozatali engedélyt kap a vizsgálati szer, akkor azt időben adva a betegeknek csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, súlyos koronavírusos esetek száma.

  • Kiderült, hogy nem egyformán érinti az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket a betegség, és az is, hogy a BMI-nek nem sok köze van a fertőzés súlyosságához. Az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben arról írnak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a kórházba került fertőzöttek között magasabb halálozási esélyt jelentett, mint az 1-es típusú. Az idősebb kor és a magas C-reaktív fehérje kombinációja szintén magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódott.

    A brit kutatók 1004 beteg vizsgálatából jutottak ezekre az eredményekre. Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők két és félszer nagyobb valószínűséggel haltak meg a kórházi felvételt követő hét napon belül, mint más típusú cukorbetegségben szenvedők. A tanulmány szerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb embereknél fordul elő, és más, régóta fennálló egészségügyi állapotok kísérhetik, így nagyobb a kockázata annak, hogy a beteget nagyon rosszul érinti a fertőzés.

    A kutatók arra is rájöttek, hogy a vércukor-szabályozás segíthet a tünetek és a súlyosság enyhítésében.

  • A kormány 100 ezer adag egydózisú vakcinát ad el Szlovéniának – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

    Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban olvasható, hogy a kormány, figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre,

    1. egyetért a magyar állam tulajdonában álló, 100 000 adag Janssen Covid–19-vakcina eladásával a Szlovén Köztársaság részére;
    2. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy – a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával – tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a magyar állam képviseletében a vagyonelemekre vonatkozó adásvételi szerződést megkössék a Szlovén Köztársaság képviselőjével.

    A miniszterelnök az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst és a külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert jelölte meg felelősként.

  • Amerikai kutatók szerint az orrnyálkahártya mikrobiótájának összetétele nagyban befolyásolhatja, hogy ki milyen súlyos tünetekkel esik át a koronavíruson – írja az Eurekalert alapján a 24.hu.

    Az Augusta Egyetem szakértői

    • 27 koronavírus-negatív embert vizsgáltak, akik 49–78 évesek voltak;
    • 30 hasonló korú olyan személyt, akik pozitív teszttel rendelkeztek, de tünetmentesek voltak;
    • valamint 27 olyat, akiknek tüneteik is voltak.

    A Diagnostics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tünetes betegek felének nem is volt olyan mikrobiótája, amit ki lehetett volna sokszorosítással mutatni. Ez azt jelenti, hogy

    nincs annyi baktérium a nyálkahártyájukon, amennyinek kellene, tehát az első védelem nem megfelelő.

    Azok, akik fertőzöttek voltak, de nem volt tünetük, nagyrészt egészséges és jó mikrobiótával rendelkeztek. A kutatók megjegyzik: nem tudni, melyik volt előbb, a gyenge mikrobióta vagy a vírus, ami elpusztította a baktériumok jó részét.

    Hozzáteszik: a tünetes betegeknek más a baktérium-összetételük is a nyálkahártyán. Két baktériumfaj gyakoribb náluk, köztük az úgynevezett Cutibacterium is, amit általában a bőrön találhatunk, és összefüggésben áll az aknéval és a szívgyulladással is. A fertőzöttek nyálkahártyáján nagy mennyiségben voltak megtalálhatók cianobaktériumok is, amelyeknek az immunválasz szabályozásában is van szerepük.

  • A világon 232 730 064 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 764 388 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 232 313 731 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 756 225 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 225 239 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 692 561.
    • Indiában 33 697 581 fertőzöttet és 447 373 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 381 790 fertőzöttről és 595 446 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 7 772 786 a fertőzöttek száma, és 136 746-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 355 883-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 201 854-re emelkedett.
    • Franciaországban 7 094 334 fertőzöttet és 117 348 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 7 066 658 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 63 372.
    • Iránban 5 559 691 a fertőzöttek és 119 888 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 953 930 fertőzöttet és 86 358 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 665 049 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 807.
    • Németországban 4 216 507 a fertőzöttek száma, 93 576 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 904 631 fertőzöttet és 75 601 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint a hatóságoknak péntekig el kell dönteniük, hogy az oktatási intézményekben jelenléti vagy online formában folytatódjon az oktatás Romániában, ha a fertőzöttségi arány 6 ezrelék fölé nő – írja a Krónika. Emlékeztetett: a szeptember elején hozott rendelkezések alapján online oktatásra térnek át az iskolák azokon a településeken, ahol ezer lakosra 6 fertőzött jut. Ezalól csak a speciális iskolák, az óvodák és a bölcsődék jelentenek kivételt.

    A szaktárca legfrissebb, múlt heti állapotot tükröző adatai szerint Romániában 3300 tanuló és 1000 oktatási dolgozó fertőződött meg koronavírussal.

  • A pandémia és más okok miatt eddig nem sikerült megoldani az Európai Unió országaiban az óraátállítás egységesítését, pedig 2021-re már el kellett volna dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják. Úgy tűnik, a csehek voltak a legtürelmetlenebbek – vagy talán a legmegfontoltabbak –, de ami biztos, a leggyorsabbak: elsőként az uniós országok között állást foglaltak, és öt évre szóló döntést hoztak az óraátállítással kapcsolatban. Vagyis: folytatják az őszi és tavaszi időszámításra való átállást a következő években is – írja az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

    A szervezet szerint Csehország döntése várhatóan jelentős hatással lesz a többi országra is, ugyanis a közös megegyezést kívánó döntésről az egyeztetés még nehezebb lesz. Úgy látják, hogy a cseh döntés valószínűsíti „a jelenlegi helyzet konzerválását a következő évekre, vagyis ősszel és tavasszal állítgatni fogják az óráikat az európai polgárok”. A Magyar Alvás Szövetség leszögezi: a tudományos álláspontok egyeztetésével szeretnének hozzájárulni, hogy mielőbb egységes álláspont alakuljon ki a kontinensen, és megszűnjön az óraátállítás.

  • Indul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.