18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nőket erőszakoltak a WHO önkéntesei, huszonkilenc eset terhességgel végződött

2021.09.29. 18:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy hosszú, független vizsgálatot követően elismerte: bizonyítékot találtak arra, hogy az Afrikában, az ebola ellen küzdő önkénteseik közt voltak olyanok, akik szexuális visszaéléseket követtek el nők és lányok ellen.

A WHO amiatt indított vizsgálatot, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozói önkénteseiket szexuális visszaélésekkel – többek közt nemi erőszakkal – vádolták meg. A világszervezet önkéntesei 2018 és 2020 közt dolgoztak az afrikai országban, ahol súlyos ebolajárvány alakult ki.

A vizsgálat eredményét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet igazgatója, valamint Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója ismertette. Moeti úgy fogalmazott:

Szégyelli, ami történt, elszörnyedt és összetört a szíve.

A vizsgálatban arra derítettek fényt, hogy a WHO mintegy huszonegy – részben helyi, részben külföldi származású – önkéntese követett el visszaéléseket összesen nyolcvan, 13 és 43 év közti lánnyal és nővel szemben. A legtöbb esetben a nőknek munkalehetőséget ajánlottak, ezért kellett lefeküdniük velük, de az is előfordult, hogy egyszerűen megerőszakolták őket.

A nyomozás szerint mindez huszonkilenc várandóssághoz is vezetett, amelyeknek egy részét az elkövetők megszakíttatták az áldozatokkal. 

A vizsgálat nyomán az is kiderült, hogy az áldozatok többsége nehéz anyagi helyzetben volt, miközben az elkövetők egy része olyan pozíciókban, amelyekben nekik lett volna a felelősségük és feladatuk az, hogy megakadályozzanak bárminemű, az WHO által segített emberekkel szembeni visszaélést.

 Sajnálom. Sajnálom mindazt, amit azok az emberek követtek el önökkel szemben, akik a WHO alkalmazásában álltak azért, hogy szolgálják és megvédjék önöket

~ mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki egyben megköszönte az áldozatoknak, hogy voltak olyan bátrak, és beszámoltak a történtekről.

A vizsgálat keretében egyébként összesen 83 embert vádoltak meg szexuális visszaélés elkövetésével, közülük huszonegyen voltak a WHO alkalmazottai. A visszaélésekre a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu és Ituri nevű tartományában került sor, amelyek politikailag instabil régiók, és ahol legalább 2280 ember halt meg az utóbbi két évben. 

Úgy tudni, hogy a tettesekkel szemben egyelőre még nem indult eljárás, csupán a tisztségükből mentettek fel közülük összesen hat embert. A nőjogi szervezetek követelik, hogy az elkövetőket büntessék meg, az áldozatok pedig kártalanítsa a WHO.