Elzárta a csapot a Gazprom, nem érkezik több gáz Ukrajnából

K EPA20090111104
2021.10.01. 16:09
Mától nem érkezik hazánkba több földgáz Ukrajnából. A héten kipattant kemény diplomáciai csörte azonban ezzel aligha ért véget.

Leállította pénteken a Gazprom orosz vállalat a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját. A lépésre a magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt aláírt, tizenöt évre szóló megállapodás következtében került sor. Az évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlásáról szóló megállapodás értelmében ugyanis október 1-jétől nem Ukrajna felől, hanem a szerb–magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől érkezik a gáz a magyar fogyasztókhoz.

Ezzel kapcsolatban az ukrán gázszállítási rendszert üzemeltető vállalat (OGTSZU) sajtószolgálata pénteken közölte: nem érkezett megrendelés a gáztranzitra, noha korábban további egy évre, 2022. szeptember 30-ig napi 24,6 millió köbméterre kötötte le a Gazprom az ukrán gázszállítási kapacitást Magyarország irányába. Az ukrán gázszállító vállalat emlékeztet: Ukrajna eddig Magyarországról vásárolt gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik.

A megállapodás komoly diplomáciai botrányt okozott Magyarország és Ukrajna kapcsolatában. Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet, miután Kijev az Európai Bizottságnál támadta a szerződést.

Amit az ukránok tettek, az nagyon durva hátba szúrás

– fogalmazott a külügyminiszter. Valójában a konfliktus hónapok óta a levegőben lógott, Szijjártó Péter már januárban beszélt az Indexnek a Gazprommal készülő megállapodásról. Szeptemberben a felek aláírták a szerződést, amelyet Ukrajna azonnal támadni kezdett a nyilvánosság előtt.

Pénteken a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, Jurij Vitrenko Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte: az érvényes orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Gazprom döntése azt mutatja, Oroszország fegyverként használja az energiaszállításokat.

A hírt közlő MTI megjegyzi, hogy a Gazprom tavaly 8,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami az utóbbi tizenkét év második legnagyobb mennyiségét jelenti. Ukrajna pedig 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól.

(Borítókép: Az orosz gáztovábbító állomás csőhálózata látható az orosz–ukrán határon fekvő Szudzsában 2009. január 11-én. Fotó: Szergej Dolzsenko / MTI)  • Hírek
  • Hírek