„Minimális becslés” szerint is háromezer gyerekmolesztáló van a francia katolikus egyházban

2021.10.03. 09:12 Módosítva: 2021.10.03. 09:13

Kétezer-kilencszáz és háromezer-kétszáz közé teszik azoknak az egyházi személyeknek a számát Franciaországban, akik szexuális visszaélést követtek el gyerekek ellen 1950 óta. „Minimális becslésről van szó” – mondta Jean-Marc Sauvé, a pedofil bűncselekmények kivizsgálására létrehozott bizottság elnöke, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt – írja a 444 a Le Monde nyomán. 

A bántalmazásokat egyházi, igazságügyi és rendőrségi dokumentumok, sajtóbeszámolók, valamint szemtanúk elmondásai alapján azonosították be.

Sauvé márciusban még 1500-ra tette az elkövetők számát, és azt mondta, akár tízezernél is több áldozat lehet. Azt ígérik, hogy a végleges jelentés az egyházon belüli intézményes és kulturális mechanizmusokat is elemezni fogja, amelyek hozzájárulhatnak a visszaélésekhez.

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkori egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília eltussolása miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport