Autóbalesetben meghalt a Mohamed-rajzával ismertté vált svéd karikaturista

2021.10.04. 10:21

Vizsgálják a hatóságok azt az autóbalesetet, amelyben meghalt Lars Vilks, a Mohamed-karikatúrájával ismertté vált svéd karikaturista – írja a Guardian.

Lars Vilks 2007 óta rendőrségi védelem alatt élt, Amiért a karikatúrájáért – a próféta fejét egy kutya testére rajzolta – halálos fenyegetéseket kapott. Az autóban két rendőr is utazott vele, ők is életüket vesztették.

A rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap délután Markaryd előtt egy polgári rendőrautó és egy teherautó ütközött össze, majd kigyulladt. A kamion sofőrjét kórházba szállították, az ütközés okát vizsgálják.

Lars Vilks jelenléte a 2015-ös koppenhágai terrortámadásnak is központi eleme volt, amikor is egy kávézóban tüzet nyitott egy iszlamista fegyveres, megölt egy filmrendezőt, megsebesített három rendőrt, majd egy zsinagógába ment, ahol megölt egy önkéntes őrt.

A kutyatestű Mohamedet ábrázoló karikatúra 2007-ben az örebrói Nerikes Allehanda című lapban jelent meg. Az év szeptemberében az al-Kaida 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Lars Vilks fejére. 2013-ban pedig egy Dzsihád Jane néven bemutatkozó amerikai nőt ítéltek 10 év börtönre, miután megpróbálta megölni a svéd karikaturistát. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport