Az orosz külügy válasza a Facebook leállására: saját internetre van szükség

2021.10.05. 17:36

Oroszországnak ki kell építenie a saját információs hálózatát azért, hogy ne fordulhassanak elő olyan leállások, mint ami hétfőn történt a Facebookon – mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

A leállást a Facebook szerint egy konfigurációs hiba okozta, és a cég adatközpontjai közötti kommunikációban is emiatt lépett fel probléma. Azt írták, hogy a belső eszközeiket és rendszereiket is érintette a hiba, ami tovább nehezítette a probléma megoldását.

Maria Zaharova az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy a leállás „ugyanúgy az információbiztonság kérdéséről szól”, mint az internethasználatot szabályozó – értsd: az ellenzéki portálokat korlátozó – kormányzati rendeletek. 

Muszáj kifejlesztenünk egy hazai információs hálózatot

– tette hozzá a szóvivő.

Mindezt azzal indokolta, hogy „egy efféle lezárás bármikor megtörténhet egy szempillantás alatt, különösen azokat a fejleményeket nézve, amelyek az Egyesült Államokban végbemennek”. Azt nem fejtette ki, pontosan mire utalt ezzel, de vélhetően arra gondolhatott, hogy a Twitter és a Facebook több, az irányelveiket megsértő közéleti szereplő – köztük Donald Trump volt elnök – elérését is korlátozta. 

Oroszország egyébként már tesztel egy saját „szuverén internettechnológiát”, a RuNetet, és múltkor sikerült is „lecsatlakozniuk” a világhálóról. Maria Zaharova most viszont arra helyezte a hangsúlyt, hogy hétfőn nem ők csatlakoztak le az internetről, hamisan vádolják ezzel Oroszországot Nyugaton. 

Nem mi csatlakozunk le, hanem az ő technológiájuk zuhan be olyan szinten, hogy három és fél milliárd ember elveszti a hozzáférését

– fogalmazott Maria Zaharova. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM