A Kreml 15 év után is állítja: fogalma sincs, ki ölette meg Politkovszkaját

2021.10.07. 18:43

Mindenki szeretné, ha a 15 éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró halálának felelőseit megbüntetnék – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtó munkatársainak Moszkvában csütörtökön, a bűncselekmény évfordulóján. A további kommentártól elzárkózott.

„Mi nem kommentáljuk és nem is kívánjuk kommentálni a nyomozás munkáját. Köztudott, hogy sok bűncselekményt, különösen a megrendelésre elkövetett bűncselekményeket nagyon nehéz felderíteni, és gyakran sok-sok évbe telik, amíg ezeket felderítik. Természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha ennek a bűncselekménynek az elkövetőit és azokat, akik megrendelték, azonosítanák és megbüntetnék” – idézi az elnöki szóvivőt az MTI.

Anna Politkovszkaja a független Novaja Gazeta című napilap különtudósítójaként bíráló hangnemben írt a Kremlnek a Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. A 48 éves újságírónőt 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában saját otthonának lépcsőházában.

A gyilkosság miatt 2015. május 20-án öt csecsen férfit ítéltek el: Lom-Ali Gajtukajev csecsen bűnbanda-főnököt és három unokatestvérét, Rusztam, Dzsabrail és Ibragim Mahmudovot, valamint Szergej Hadzsikurbanov volt rendőrt. Gajtukajev és Rusztam Mahmudov életfogytiglanit kapott, a többieket 12 és 20 év közötti büntetésre ítélték. Később, bűnrészesség címén, Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrt 11 évre ítélték.

Gajtukajev 2017-ben meghalt a börtönben.

A Politkovszkaja-gyilkosság megrendelőjének személyét azóta sem állapította meg az ügyben folytatott vizsgálat. A megrendelő vagy megrendelők büntethetősége a másfél évtized elteltével elévült.

Az Európai Unió az évforduló alkalmából nyilatkozatban sürgette, hogy Oroszország „nyílt és áttekinthető eljárásban” büntesse meg a felelősöket, és tartsa tiszteletben az emberi jogok terén nemzeti és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit. Az uniós állásfoglalás rámutatott, hogy a gyilkosság 15. évfordulója olyan időszakban érkezett el, amikor „a független médiára és a civil társadalomra példátlan nyomás nehezedik az orosz kormány részéről”.

Politkovszkaja hozzátartozóinak és kollégáinak gyanúja szerint a gyilkosságot politikai indítékból követhették el. A Novaja Gazeta feltételezése szerint a történtek kapcsolatban állhattak Ramzan Kadirov csecsen vezetővel. A lap úgy tudja, hogy Szulim Jamadajev, az egyik befolyásos csecsen klán tagja közölni kívánt valamit a szerkesztőséggel Politkovszkaja meggyilkolásával kapcsolatban, de 2009-ben Dubajban megölték. A fivérével, Rusztammal egy évvel korábban Moszkvában végeztek.

A Jamadajev testvérek a csecsenföldi Vosztok (Kelet) különleges zászlóalj parancsnokai voltak. Egyes feltételezések szerint az újságírónő cikkei megsérthették a klán érdekeit, amiért bosszút álltak rajta.

A Szabadság Rádió orosz szolgálatának híroldala emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Markin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) volt szóvivője többször is kijelentette: Politkovszkaja halálához köze lehet Borisz Berezovszkij néhai oligarchának, aki rossz szemmel nézte az újságírónő tevékenységét. A hozzátartozók és a kollégák azonban abszurdnak nevezték ezt a verziót.

Berezovszkijt 2013-ban holtan találták londoni elővárosi otthonában.

A Novaja Gazetának egyébként hat újságíróját gyilkolták meg a lap 1993-ban történt megalapítása óta. A szerkesztőség honlapján kétórás dokumentumfilmet osztottak meg Politkovszkaja halálának 15. évfordulóján.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport