új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index hétvégi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

 • Mintegy negyven főből álló oltásellenes csoport tört be a római I. Umberto Kórház sürgősségi osztályára, amely tele volt betegekkel – írja a Corriere della Sera.

  Céljuk az volt, hogy kiszabadítsák az oltási igazolvány bevezetése elleni tüntetésen őrizetbe vett egyik társukat, aki az intézkedés közben rosszul lett.

  A támadásban három nővér megsérült, egyiküket egy üveggel csapták fejbe. Két rendőr is a sebesültek között van.

 • Francia sajtóinformációk szerint letartóztattak és megbírságoltak egy 19 éves fiatalembert Marseille-ben, aki Emmanuel Macron elnök egészségügyi belépési adatait felhasználva próbált meg bejutni egy kórházba – írja az actu17.fr

  A fiatalember még a hét elején mutatta be a marseille-i kórház ajtajában a francia elnök oltási QR-kódját, de a biztonsági őröket nem csapta be. Beengedték az épületbe, mielőtt kihívták volna a rendőrséget. A tinédzsert ezután tartóztatták le, és vették őrizetbe.

  A hatóságok később elengedték a fiatal férfit, aki pénzbírságot kapott „harmadik személyhez tartozó egészségügyi dokumentum bemutatásáért”. Állítása szerint mindössze „szórakozásból” személyesítette meg Emmanuel Macront.

 • Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság – adta hírül az MTI. A hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást, miközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinázásra a római egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint.

  A 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya vasárnap kora délután 80,04 százalék volt. Azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot.

  A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, vagyis biztosítani a közösségi immunitást még az ősz beállta és a pandémia esetleges újabb hulláma előtt. Hozzátette: csupán két hetet késtek, mivel eredetileg szeptember végére akarták elérni a nyolcvanszázalékos átoltottságot.

  Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent. A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók. Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka részesült.

  A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020 februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy-Britannia után a második legmagasabb szám Európában.

 • Kína már hónapokkal a járvány Vuhanban történt kirobbanása előtt nagy mennyiségű koronavírustesztet vásárolt – írja a Daily Wire.

  A beszerzési szerződések 50 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

  Az amerikai hírszerzés által megszerzett kínai kormányzati adatok szerint a PCR-tesztek beszerzése 2019 júliusában kezdődött meg.

 • A koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakozók közül 12 embert vettek őrizetbe Rómában, köztük a Forza Nuova radikális jobboldali párt két vezetőjét, Giuliano Castellinót és Roberto Fiorét, akik jelen voltak az erőszakos cselekményeknél – számolt be az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

  Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkezniük az állami és a magánszektor munkavállalóinak. Ennek hiányában felfüggeszthetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatják el őket. Az új intézkedés bírálatokat váltott ki, holott a hétfőtől életbe lépő enyhítések miatt van szükség rá.

 • Marek Krajčí korábbi szlovák egészségügyi miniszter a világjárvány kezelését kritizálta nemrég. A Matovič-kormány egykori minisztere szerint a harmadik hullám kezdete óta Szlovákiában alakult ki a legrosszabb helyzet, és a növekvő halálozási arány is ezzel hozható összefüggésbe – írja a Paraméter.

  A lap arról ír, hogy Krajčí az országban elért alacsony átoltottsági szintet is kritizálta, valamint azt is, hogy az antigénteszteket csak késve juttatták el a háztartásokba a diákok iskolába való visszatérése előtt.

  Jana Bittó Cigániková, az egészségügyi bizottság elnöke „merész” nyilatkozatnak minősítette Marek Krajčí megnyilvánulását. A politikus úgy fogalmazott: a volt miniszter Igor Matovič pénzügyminiszterrel, korábbi kormányfővel a járványt együttesen kezelte rosszul.

 • A járvány keményen odavágott a turizmusból élőknek, nem csoda, hogy a lazítások után igyekeznek mindent bedobni egy kis bevételért. Bár vannak már olyan országok, ahová oltással, illetve Covid-teszttel be lehet utazni, még nagyon messze vagyunk attól, amit a járvány előtt lehetett tapasztalni.

  Görögország is nyitva áll a magyarok előtt oltási igazolvánnyal, bizonyos feltételek mellett a védettség igazolásával, 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi rapid antigénteszt eredményéről szóló igazolással karanténkötelezettség nélkül beléphetnek az országba. Ennek ellenére nincs túl nagy tumultus, például Rodoszon sem.

  Pedig a szigetlakók már nagyon várják, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, és láthatóan mindent megtesznek azért, hogy a turisták jól érezzék magukat. Az éttermek és bárok alkalmazottai az utcán állva igyekeznek vendégeket fogni maguknak, és készek akár kedvezményt is adni a különféle szolgáltatásokból, csak hogy náluk költsék el a pénzt.

  A leleményesebbek még a járványhelyzetből is viccet csinálnak, így csalva egy kis mosolyt az emberek arcára: az egyik partközeli bárban például a Covid elleni oltásokról nevezték el a koktéljaikat.

 • Egy 16 éves fiú halt meg Izraelben poszt-Covid-szindróma miatt. Ő az első, aki az országban belehalt a betegségbe. A gyereknél néhány héttel az után diagnosztizálták a szindrómát, hogy átesett a koronavíruson − írja a Jerusalem Post.

  A fiú állapota hirtelen romlott szombat este, intenzíven kezelték, de már nem tudták megmenteni. A lap információi szerint a fiú a koronavírus elleni egyik oltást sem vette fel.

 • A romániai Szörényvár az első megyeszékhely, amelyet vesztegzár alá vonnak a járvány negyedik hullámában – írja a Főtér.

  Mehedinti megye központjában hétfő éjféltől lépnek érvénybe az új szabályok, amelyek szerint két hétre minden bezár, azt követően pedig eldől, mely szigorítások maradnak érvényben.

 • Meghaladta az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában a koronavírus-járvány kezdete óta – írja az MTI.

  Branislav Tiodorović járványügyi szakember szerint ha a beoltottak száma eléri az ország lakosságának a 80 százalékát, akkor az emberek visszatérhetnek a régi életükhöz, és nem lesz szükség többé maszkra. Ez leghamarabb 2022 tavaszán várható.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 5657-tel 1 000 365-re növekedett, míg a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában 52-vel 8683-ra emelkedett.

 • Az oltási kampánnyal a világon az elsők között startoló Izrael szintén az élmezőnyben látott hozzá a harmadik, emlékeztető vakcina beadásához, miután ismét látványosan emelkedni kezdett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. 

  Bár még nincs nemzetközi egyetértés arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik vakcina, például az Egyesült Államokban sem sürgeti a gyógyszerhatóság az új dózist, Izraelben kimutathatóan csökkenni kezdett a fertőzöttek száma a harmadik oltás felvételével arányosan.

  A most zajló izraeli oltási kampány és a napi fertőzöttségi adatok olyannyira meggyőzték Jeruzsálemet, hogy az oltási igazolásként használt úgynevezett zöldkártya érvényességét is a harmadik oltáshoz kötötte, gyakorlatilag rákényszerítve az embereket az emlékeztető szurira. A zsidó államban vissza is vezették azt a rendszert, melyet Magyarországon elhagytak, hogy a legtöbb helyre zöldkártyával lehet belépni. Mi több, kötelezték a rendezvényhelyeket, hogy QR-kód-olvasókkal szűrjék ki a kétoltásos embereket – írja a 24.hu.

  Mindez annak lehet az előjele, hogy a zsidó államban a jövőben időről időre be kell adatni a koronavírus elleni vakcinát. 

 • Romániában 10 400 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak szombaton, írta a Transindex.ro portál. A Covid–19 és szövődményei 211 beteg életét követelték az utóbbi 24 órában. Kórházban több mint 16 ezer Covid-pácienst ápolnak. Közülük intenzív osztályon 1600-nál is több beteget kell kezelni.

 • Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben – írja az MTI, hozzátéve, hogy egyre több gyermek lesz súlyos beteg hetekkel a koronavírussal való megfertőződés után.

  A féléves kisbaba tünetmentesen átvészelte a fertőzést, ám utána az egész szervezetét gyulladások támadták meg, és már több napja küzdenek az életéért. Az orvosok nem gyanakodtak poszt-Covid-szindrómára, ezért csak későn kezdték el kezelni a csecsemőt a betegséggel.

 • Indiában a legfrissebb adatok szerint 18 166 koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a legalacsonyabb az elmúlt hét hónapban, egészen pontosan az elmúlt 214 napban – írja a Catch News.

  Szombaton 214-en haltak meg, így a járvány áldozatainak száma 450 589-re emelkedett az országban.

  Jelenleg 230 971 beteget tartanak nyilván, ami az elmúlt 208 napban a legalacsonyabb szám.

 • Szlovákiában 1162 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, írta az ujszo.com. A Covid–19 és szövődményei két beteg életét oltották ki szombaton.

 • Bár a hivatalos adatok szerint Oroszországban a pandémia kitörése óta mintegy 50 ezren vesztették életüket a koronavírus okozta Covid–19 miatt, a 2019-es évhez képest az utóbbi két évben 660 ezer többlethalálozást mértek az országban.

  Ez azért fontos, mert adatelemzők a többlethalálozás mértéke alapján határozzák meg, hogy a járványnak mi lehet a valós ára emberéletben mérve, pláne, hogy Moszkvát széles körben a járványadatok kozmetikázásával vádolják.

  Oroszországot is elérte a negyedik hullám, több térségben is korlátozó intézkedéseket léptettek életbe, egyebek mellett bevezették az oltási igazolványt a beltéri helyszínek látogatásához, egyes munkakörökben pedig kötelezővé tették a védőoltás felvételét. Ahhoz képest, hogy a világon először Oroszországban jegyeztek be vakcinát, az ország átoltottsága viszonylag alacsony, messze van még a nyájimmunitás elérésétől.

  Helyi beszámolók szerint ez azért van, mert az emberek nem bíznak a kormányban, nem hiszik el, hogy például a Szputnyik V hatásos lenne a koronavírus szövődményei ellen.  

 • Ukrajnában 11 344 új koronavírusos esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 162 beteg életét követelték szombaton, írta a karpatalja.ma. A pandémia kezdete óta több mint 58 ezren lelték halálukat a kórban, csaknem 2,2 millióan viszont felgyógyultak.

 • Romániában csendőrökre bízták a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését. Már a szabadban is hordani kell a maszkot. A bukaresti járványügyi operatív törzs határozata szerint valamennyi, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézménynek és magáncégnek át kell térnie a távmunkára, írta a Maszol.ro.

  A fővárosban 20 óra után már csak a beoltottak és a betegségen az utóbbi fél évben átesettek léphetnek az utcára. Az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyekre és rendezvénytermekbe pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

 • A világon 237 544 761 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 847 212 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 237 227 117 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 842 478 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 44 317 553 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 712 972.

  • Indiában 33 935 309 fertőzöttet és 450 375 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 21 567 181 fertőzöttről és 600 830 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 8 158 935 a fertőzöttek száma, és 138 101-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 7 631 034-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 211 627-re emelkedett.
  • Törökországban 7 416 152 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 65 984.
  • Franciaországban 7 152 009 fertőzöttet és 117 915 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Argentínában 5 265 528 a fertőzöttek és 115 458 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 973 619 fertőzöttet és 86 778 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 698 038 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 274.
  • Németországban 4 312 528 a fertőzöttek száma, 94 206 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 920 874 fertőzöttet és 75 864 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Romániában több mint 52 ezren kapták meg a koronavírus elleni valamelyik vakcinát, írta a Maszol.ro portál. Közülük csaknem 26 ezren az első, több mint 4 ezren a második, 23 ezren pedig a harmadik dózist kapták meg. Mintegy 11 millió dózisnyi védőoltást használtak fel eddig.

 • Súlyos rendbontásokba torkollottak szombat este Rómában a tüntetések, amelyeken a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakoztak. 

  Hírügynökségi jelentések szerint több ezer tiltakozó vonult végig Róma utcáin, és többször összetűzésbe került a rendőrökkel.

  Néhol a helyszínre vezényelt rendőrök gumibotokkal, paprikaspray-jel és vízágyúkkal próbálták megfékezni a feldühödött tömeget.

  A demonstrálók megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonokon, bútordarabokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

  A kora esti órákban a tüntetők megrohamozták a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, botokkal és zászlórudakkal támadták meg az őröket és a rendőröket, majd benyomultak az épületbe.

  Az ANSA olasz hírügynökség szerint a tüntetéseken négy embert őrizetbe vettek.

  Mario Draghi miniszterelnök elítélte az erőszakcselekményeket, és hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a demokrácia és a munkavállalók jogainak a biztosítékai, és szigorúan kell büntetni minden, ellenük irányuló megfélemlítési kísérleteket.

  Maurizio Landini, a CGIL főtitkára „szervezett fasiszta cselekedetnek, a demokrácia és az üzleti világ elleni támadásnak” nevezte a történteket, és azt mondta, hogy senki sem fordíthatja vissza az országot a fasiszta korszakba.

  Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magánszektor munkavállalóinak. Ennek hiányában felfüggeszthetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatják el őket.

  Az új intézkedés bírálatokat váltott ki, holott a hétfőtől életbe lépő enyhítések miatt van szükség rá.

  Hétfőtől feloldják a nézőszám korlátozását a mozikban és színházakban, valamint a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket a járványmutatók kedvező alakulásának köszönhetően, annak ellenére, hogy a lakosság több mint 15 százaléka még egyetlen oltásban sem részesült.

  A mozik, színházak és koncerttermek ismét teljes kapacitással működhetnek ugyan, de a nézőknek kötelező a védettségi igazolás felmutatása. Továbbra is viselniük kell a szájmaszkot, de megszűnik az egymás közötti, legalább egyméteres biztonsági távolság betartása.

  A nyitott stadionokban az ülőhelyek 75 százalékát foglalhatják el a nézők, a zárt sportcsarnokok befogadóképességük 60 százalékával működhetnek. A diszkók zárt termeiben a lehetséges vendégszám ötven százalékát fogadhatják, szabadtéri szórakozóhelyeken 75 százalékot. Utóbbiakban is kötelező a védettségi igazolás.

  A diszkókban a szájmaszkot csak tánc és fogyasztás közben lehet levenni, a szórakozóhelyeken biztosítani kell a megfelelő levegőcserét. Szabálysértés esetén első alkalommal az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtják, aki a második szabálysértéskor tíznapos bezárást kockáztat.

 • Kedves olvasóink!

  Mára elköszönünk, holnap folytatódik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

  Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

 • Rómában a rendőrség vízágyúkat vetett be az oltások ellen demonstrálók ellen, hogy távol tartsák őket a miniszterelnöki hivataltól – írja a Guardian

  Mintegy tízezer ember gyűlt össze az olasz főváros központjában, hogy az oltási igazolvány bevezetése ellen tüntessenek. Közülük indultak el néhány százan a miniszterelnök hivatala felé.

 • A szorongásos és depressziós esetek száma világszerte radikálisan megnőtt 2020-ban – írja a Guardian. A kutatók a korábbiakhoz képest 76 millióval több szorongásos és 53 millióval több súlyos depressziós esetről számoltak be.

  A nők és a fiatalok sokkal nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak és az idősebbek.

  Az egyik legjelentősebb orvosi folyóiratban, a Lancetben foglalta össze egy nemzetközi kutatócsoport 48, 2020. január 1. és 2021. január 29. között megjelent tudományos cikk eredményeit, többek között a depresszív és szorongásos zavarok elterjedtségéről számos országban a világjárvány előtt és alatt.

 • Már kétmillió ötven év feletti ember vette fel a koronavírus elleni oltás harmadik adagját Angliában – derült ki a brit országos egészségügyi szolgálat Twitter-bejegyzéséből.

  A koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisának alkalmazását szeptember 14-én fogadta el a brit kormány. A harmadik dózist először az ötven éven felülieknek ajánlják fel, valamint azoknak a fiatalabbaknak, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak, és emiatt nagyobb a kockázata, hogy a fertőzés súlyos megbetegedést okoz náluk. Az említett két lakossági csoport létszáma hozzávetőleg harmincmillió fő.

 • Friss adatok szerint Szerbiában 20 071 elvégzett tesztből 5657 hozott pozitív eredményt, a halálesetek száma 52, a Vajdaságban pedig mintegy húszezer aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván – számolt be a Pannon RTV.

  A cikk arról is ír, hogy a kórházban ápolt és lélegeztetőgépen lévő páciensek száma is növekszik: egészségügyi intézményben több mint 6 és fél ezren fekszenek, 285 személy állapota pedig kritikus.

  Az országban 130 ezer körül alakul azok száma, akik jelenleg is fertőzöttek. A Vajdaságban jelenleg csaknem húszezer aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, ezek közül Újvidéken még az ötezret is meghaladja a számuk.

  A járvány tavaly márciusi megjelenése óta hivatalosan 8683‬-an haltak meg a Covid–19 betegség következtében Szerbiában.

 • Csendőrökre bízták a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését, és elrendelték a lépcsőzetes munkakezdést Bukarestben, ahol Romániában a legtöbb ember fertőződött meg koronavírussal az utóbbi időszakban – adta hírül az MTI. A fővárosi járványügyi operatív törzs határozata szerint minden ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézménynek és magáncégnek át kell állnia a távmunkára, ahol pedig a tevékenység jellege ezt nem teszi lehetővé, be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést.

  Az intézkedéssel elsősorban a tömegközlekedés zsúfoltságát szeretnék csökkenteni, ennek érdekében a járatok számát is növelik. A piacokon és más zsúfolt helyeken ezentúl csendőrök fogják ellenőrizni a védőmaszkok immár közterületen is kötelező viselését.

  A fővárosban, az ország másik 88 városához és 427 községéhez hasonlóan, 20 óra után már csak a beoltottak és a betegségen az utóbbi fél évben átesettek léphetnek az utcára. Az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyekre és rendezvénytermekbe pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

 • Az elmúlt 18 hónapot, amelyet a karantén miatt Tel-Avivban lévő lakásában töltött, Alier Karinsky, a jeruzsálemi Héber Egyetem közgazdász kutatója azzal töltötte, hogy az interneten található nyilvános adatok alapján megpróbálta kiszámolni, világszerte eddig hányan haltak bele a koronavírusba – írja a Guardian.

  Megkérdőjelezte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az országban valós az összesített halálozási adat. Közölte:

  Ez nem fedi a valóságot. Az éves összes halálozási szám jelentősen magasabb volt a járvány kezdete óta, ez teljesen nyilvánvaló.

  Ennek ellenőrzése nem volt nehéz, ugyanis Izraelben rendkívül pontos, nyilvános kimutatások vannak az éves összesített halálozási adatokról.

  Világszerte a hivatalos halálozási adatok száma 6,7 millió, míg az Izraelben dolgozó kutatók modellje szerint ez az adat 9,9 millió és 18,5 millió között van.

 • A kormány által pénteken közölt adatok szerint Brazíliában már hatszázezren haltak meg koronavírusban – írja a Guardian. Ennek ellenére az ország egyik legnépesebb városában a vendéglátóhelyek tele vannak, és már a szociális távolságot sem kell betartani. 

  Brazíliában a lakosság 45 százaléka kapta meg mindkét oltását, és már elkezdték a harmadik oltás kiosztását az időseknek.

  Az országban eddig még nem kezdődött meg a harmadik hullám. A napi halálozások száma 500 körül van, ami jóval alacsonyabb a korábbi több mint háromezernél.