Újra tilos az abortusz Texasban

2021.10.09. 12:53

Egy fellebbviteli bíróság döntése alapján pénteken ismét hatályba lépett Texas államban az egy hónapja bevezetett abortusztilalom – írja az MTI.

A szeptember 1-jén életbe lépett szabályozást három napja helyezte hatályon kívül egy austini szövetségi bíró, helyt adva az amerikai igazságügyi kormányzat beadványának. Csakhogy Ken Paxton texasi főügyész a konzervatív beállítottságú New Orleans-i fellebbviteli bíróság elé vitte a döntést, amely ismét életbe léptette az abortusztilalmat.

A jogszabály szerint a terhességet tilos megszakítani attól az időponttól, amikor a magzat szívverése már megállapítható. Ez a terhességnek olyan korai szakasza, amikor sok nő még nem is tud róla, hogy várandós.

A törvény a bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – eredményeként létrejött terhességek megszüntetését sem engedi. Ellenben a törvény tízezer dollárral – nagyjából hárommillió forinttal – jutalmazza, ha valaki feljelentést tesz arról, hogy Texasban az előírást figyelmen kívül hagyva végeznek abortuszt, és a hatóság megállapítja, hogy a bejelentés valós.