Erős földrengés rázta meg Kréta szigetét

2021.10.12. 13:02 Módosítva: 2021.10.12. 13:17

A Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés rázta meg kedden a görögországi Kréta szigetét, mindössze három héttel azután, hogy egy hasonló, szeptember 27-i természeti katasztrófában életét vesztette egy ember – írja az Independent az Európai–Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) közlése nyomán.

A föld Kréta keleti partjainál, a tenger alatt mozdult meg először Irákliontól 124 kilométerre keletre. Ezt több 3,5-4,5 es erősségű utórengés követte, károkról egyelőre nem érkezett jelentés. Egy környékbeli férfi arról mesélt, hogy a háza körülbelül 15 centiméternyit fordult ki a sarkából. Az egész körülbelül húsz másodpercig tartott.

A földrengés egy térfigyelő kamera felvételén is látható: 

Egy krétai kisváros, Sitia polgármestere az esetről azt nyilatkozta, hogy több épület fala a is megrepedt, beleértve a városházát is. A rengés erősen érezhető volt Iráklionban is, ott az emberek

az utcára menekültek, amikor megkezdődött a földmozgás.

Sitia egyik lakosa arról számolt be, hogy a földrengés idején a helyi közért polcairól számos áru lehullott és összetört.

Eftimiosz Lekkasz, az Athéni Egyetem geológus szakértője azt mondta, hogy a földrengést két különöböző szeizmukus központ okozta, amelyek egymástól nyolcvan kilométerre vannak, és jelentősen eltérnek egymástól. 

A földrengést az egész szigeten érezni lehetett, és különösen az előző nagy földrengés után okozott komoly aggodalmat

– ezt már Jiannisz Leondarakisz, Kréta kormányzóhelyettese mondta. Sérültekről és halottakról egyelőre nem tudnak a hatóságok. 

A három hete, szeptember 27-én történt földrengést több száz embert tett földönfutóvá Kréta déli részén. Azóta egyébként több kisebb rengés is volt Kréta térségében, de egyik sem volt ennyire erős. A mostani földrengést is több, kisebb utórengés követte az EMSC szerint. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport