Emmanuel Macron szerint az atom a megoldás az energiaválságra

2021.10.13. 08:04

Kedden mutatta be a France 2030 elnevezésű beruházási tervet Emmanuel Macron francia elnök. A 30 milliárd eurós tervezet fő célja Franciaország újraiparosítása a koronavírus-járvány után – írja a Politico

A beruházási csomag az atomenergia-ipar mellett több másik ágazatba is forrást invesztál, így például az elektromos autókra, a mezőgazdaságra, az űriparra és a biotechnológiára is. A terv fő célja, hogy Franciaország kevésbé függjön a külföldi importtól. 

Ez a függetlenségünk kulcsa 

– jelentette ki Emmanuel Macron elnök a Elysée-palotában tartott kétórás beszédében, amelyben a terv főbb irányvonalait vázolta fel.

A francia államfő elmondta, hogy a France 2030 terv szerint a források egy része, mintegy 3-4 milliárd euró már most is rendelkezésre áll. Az Elysée egyik tisztviselője úgy látja, hogy „nincs különösebb aggodalom” amiatt, hogy a terv ne lenne összeegyeztethető az uniós állami támogatási szabályokkal.

A tervben szereplő összeg legnagyobb részét, mintegy 8 milliárd eurót szánnak nukleáris energiaátmenetre. Emmanuel Macron szerint ugyanis az energiatermelés elsődleges fontosságú. Franciaország az elmúlt hónapokban megsokszorozta azokat az uniós erőfeszítéseket, hogy a lehető legjobb eszközként mutassák be az atomenergiát egy zöldebb energiamodellre való áttéréshez, így kezelve a gáz- és villamosenergia-árak utóbbi időben tapasztalható megugrását.

Párizs ezért – kilenc másik uniós tagállammal, például Lengyelországgal, Magyarországgal és Finnországgal együtt – arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy vegye fel az EU zöldberuházásainak listájára az atomenergiát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.