Megkezdődött Kim Dzsong Un pere Japánban

2021.10.14. 18:02

Megkezdte a meghallgatását a bíróság Japánban annak az öt észak-koreai menekültnek, aki 2018-ban tett panaszt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen a hazájukban több évtizeden át ért bánásmód miatt – számolt be az MTI. 

A felperesek, a szigetországban élő koreaiak hazatelepítését szolgáló program károsultjai beismerték, hogy keresetük csupán szimbolikus, nem számítanak Kim Dzsong Un megjelenésére a tárgyaláson, mindazonáltal fejenként százmillió jen (266 millió forint) kártérítésre tartanak igényt.

Fukuda Kendzsi, a felperesek ügyvédje azt mondta, reméli, hogy az ügy precedensként szolgál majd a japán kormány Phenjannal folytatott tárgyalásaihoz.

Phenjan nagyszabású visszatelepítési programjának célja a koreai háború során megfogyatkozott koreai munkaerő pótlása volt a külföldön élő diaszpórából, illetve a szomszédos Dél-Koreából. A program egészen 1984-ig működött. A program keretében mintegy 93 ezer, Japánban élő koreai vándorolt vissza Észak-Koreába a jobb élet reményében.

Észak-Korea ingyenes egészségbiztosítást, oktatást, munkát és egyéb kedvezményeket ígért, de ebből semmit nem váltott valóra, s többnyire csak fizikai munkát biztosított a bányákban, farmokon, illetve erdőgazdaságokban.

Ha tudtuk volna az igazságot Észak-Koreáról, egyikünk sem ment volna oda

– jelentette ki az egyik felperes.  • Hírek
  • Árfolyam