Vizsgálják a norvégiai merénylet tömeggyilkosának elmeállapotát

2021.10.15. 13:41

A bíróság pénteken dönt arról, meddig lehet őrizetben tartani Espen Andersen Brathent, azt a 37 éves dán férfit, aki szerda este íjból kilőtt nyílvesszővel ölt meg négy nőt és egy férfit, két embert pedig megsebesített a norvégiai Kongsbergben.

A nyomozók szerint a férfi, aki áttért az iszlám vallásra, beismerte tettét, azóta pedig átadták orvosszakértőknek, pszichiátereknek, akik az elmeállapotát vizsgálják – írja a BBC.

Hans Sverre Sjovold, a norvég rendőrség biztonsági szolgálatának vezetője szerint a gyanúsított egy ideje már gyakran látogatta az egészségügyi intézményeket. 

Az ügyészség most azt kérte, hogy a férfit négy hétig tartsák megfigyelés alatt, ebből két hetet töltsön elkülönítve. Ha a pszichiáterek azt állapítják meg, hogy elmebeteg, pszichiátriai ellátásra szorítkozhat börtönbüntetés helyett.

A férfi egy Coop szupermarketben kezdett el nyilakkal lőni, ahol egy szolgálaton kívüli rendőr megsérült. Rajta kívül még egy személy sebesült meg, de egyikük sérülése sem életveszélyes, jelenleg kórházban ápolják őket. A rendőrség hat perccel a támadás kezdete után konfrontálódott az elkövetővel, aki nyilakkal lőtt a tisztekre, majd elszökött, de több mint harminc perc után elfogták. Ebben az idősávban lőtte le öt – 50 és 70 év közötti – áldozatát. A hatóságok szerint terrortámadás történt.

A férfinak korábban már volt távolságtartási végzése, miután azzal fenyegetőzött, hogy megöli az egyik rokonát.

A mostani támadás követelte a legtöbb halálos áldozatot azóta, hogy Anders Behring Breivik 2011. július 22-én megölt hetvenhét embert Oslóban és Utoya szigetén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport