Bűnösnek vallja magát a parklandi iskolai mészáros

2021.10.15. 22:47

Ügyvédje szerint várhatóan bűnösnek fogja vallani magát a bíróság előtt az a férfi, aki 2018-ban egy parklandi gimnáziumban 14 diákot és a személyzet három tagját gyilkolta meg – számolt be róla az AP hírügynökség.

Az egyesült államokbeli Florida államban történt lőfegyveres mészárlás érthető módon felerősítette az országban azokat a hangokat, amelyek a fegyvertartás feltételeit szeretnék szigorítani. 

A 23 éves Nikolas Cruz beismerő vallomásával vélhetően a halálbüntetést szeretné elkerülni, azonban továbbra is feltételes szabadlábra helyezés nélkül maradna a börtönben. Az ügyészség várhatóan változatlanul a halálbüntetés kiszabását fogja indítványozni, erről az esküdtszék fog dönteni. Kiválasztásuk várhatóan novemberben kezdődik, a bíró abban reménykedik, hogy januárban megkezdhetik a tárgyalást.

A tárgyalást korábban részben a koronavírus-járványhelyzet miatt halasztották el, részben pedig amiatt, hogy viták alakultak ki, mely bizonyítékokat lehet bemutatni az esküdtszéknek. 

A 2018. február 14-én elkövetett, 17 halálos áldozatot követelő iskolai mészárlásról közölt beszámolók szerint Nikolas Cruz először megnyomta a tűzjelzőt a parklandi Marjory Stoneman Douglas Gimnáziumban, megvárta, amíg a diákok kijönnek a folyosóra az osztálytermekből, ezután kezdett el ölni. Abból, amit művelt, a legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lövöldözés lett az Egyesült Államok történetében.

Az FBI elismerte, hogy már korábban kaptak bejelentést arról, hogy Nikolas Cruz veszélyes lehet, akkor közel fél órán át beszéltek a bejelentővel, azt viszont akkor még nem lehetett tudni, hogy tettek-e óvintézkedéseket, vagy figyelték-e a fiatal férfit. Később az FBI közleményben elismerte, hogy nem a protokolloknak megfelelően jártak el, s nem indult időben nyomozás az ügyben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport