új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Brüsszelben péntektől csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatnak belső helységeikben az éttermek, a bárok, a rendezvényközpontok, igazolásra lesz szükség a beltérben rendezett sporteseményeken való részvételhez is – írja az MTI.

    Az intézkedéssel a hatóságok célja az átfogó lezárások elkerülése, valamint azt remélik, hogy egyre többen igénylik majd a koronavírus elleni oltást.

    A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők péntektől kizárólag a vendéglátóhelyek teraszain foglalhatnak helyet, illetve csak szabadtéri rendezvényeken vehetnek részt.

    Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése az ülővendégek számára nem kötelező, a belső helységekben való mozgáshoz azonban a maszk használata szükséges. Magánrendezvényekre a szabályozás nem vonatkozik. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők negatív koronavírus-tesztet (PCR-teszt) is felmutathatnak, ára jelenleg 40 euró (körülbelül 14 500,- forint). A gyógyszertárakban kapható gyorstesztek ára 30 euró (körülbelül 11 ezer forint).

    A rendelkezés betartását a hatóságok fokozottan ellenőrzik, a szabályokat megszegő vendéglátóhelyek tulajdonosai akár 500 euró (180 ezer forint), a rendezvényszervezők akár 2500 euró (mintegy 900 ezer forint), a vendégek pedig legkevesebb 50 eurós (18 ezer forint) bírságra számíthatnak.

    Védettségi igazolványra a tizenhat éveseknél idősebbek esetében lesz szükség, idősotthonokba belépni 12 éves kor felett nem lehet ilyen igazolás nélkül. A védettségi igazolvány birtoklására és ellenőrzésére vonatkozó, pénteken bevezetett szabályozás január 15-ig marad hatályban, a határidő a járványügyi helyzet alakulásával változhat.

    A járvány kezdete óta 1 276 221-en fertőződtek meg a koronavírussal és 25 732-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

  • A BioNTech és a Pfizer benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekek oltásához szükséges adatokat, így megkezdődött az engedélyeztetési eljárás erre a korcsoportra vonatkozóan – írja az MTI.

    A BioNTech/Pfizer-vakcina lehet az EU-ban első szer, amelyet az 5-11 éves korcsoportban alkalmazhatnak a Covid-19 elleni védettség kialakítására.

    Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolása:

    30 mikrogramm helyett mindössze 10 mikrogrammból áll egy dózis.

    A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcina hatását

    egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték, majd megállapították, hogy hatékony és biztonságos.

    A kutatási adatokat ezzel párhuzamosan az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) is benyújtották.

  • A brit egészségügyi hatóság azt közölte, hogy egy magánlaboratórium a tesztjei után 43 ezer emberrel közölte tévesen, hogy nem kapta el a koronavírus-fertőzést – olvasható az AP oldalán.

    A hatóság arról is hírt adott, hogy

    a Wolverhamptonban tevékenykedő Immensa Health Clinic Ltd. laboratórium működését felfüggesztették.

     A cég 2020 októberében 119 millió fontos szerződést kötött a brit kormánnyal a Covid-tesztek elvégzésével kapcsolatosan. A labor vezérigazgatója, Andrea Riposati vezérigazgató szerint a vállalat „teljes mértékben együttműködik” az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságaival.

    A hatóság a tömeges problémát azután fedezte fel, hogy néhány ember, aki korábban pozitív volt a Covid-19-re, gyorstesztek elvégzése után mégiscsak negatívnak bizonyult a pontosabb PCR-teszteken. 

    A hivatal hangsúlyozta, hogy a labornál elszigetelt esetről van szó és az embereknek bíznia kell a tesztekben. 

    Nagy-Britanniában naponta körülbelül egymillió koronavírus-tesztet végeznek el, az elmúlt héten naponta közel 40 000 új fertőzést jelentettek.

  • Négy koronavírusos beteg van jelenleg a Vukan Cupic Anya- és Gyermekvédő Intézetben, Belgrádban, közülük hárman lélegeztető gépen vannak, koruk 17 és 15 év között van, a legfiatalabb pedig egy öt hónapos baba – adta hírül a Pannon RTV.

    A kórház igazgatóhelyettese, Vladislav Vukomanovic az RTV-nek elmondta, hogy a lélegeztetőn lévő gyermekek életveszélyes állapotban vannak. A riasztó hír az, hogy a gyerekeknél most a betegség nagyon súlyos formája mutatható ki.

    Azt hinni, hogy az én gyermekem biztosan nem fog megfertőződni, nem helyes gondolkodásmód

    – mondta intézményvezető helyettes, aki előbb azt kérte, hogy a szülők oltassák be magukat, majd arról kifejtette, hogy a 12 és 18 év közötti gyermekek, akiknek az oltását engedélyezték jelenleg különösen a veszélyeztetett betegcsoport, akiknél a betegség súlyos lehet.

  • Jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a védettségi kötelezettség bevezetése Olaszországban a péntek reggeli munkába álláskor, a kormány szigorító intézkedését azonban a kikötőmunkások blokádjai és az oltásellenesek utcai demonstrációi kísérik – számolt be az MTI.

    A kormány közlése szerint a római minisztériumokban gyorsan és problémamentesen zajlott a belépő dolgozók védettségi ellenőrzése. Valójában a közhivatalnokok továbbra is turnusokban dolgoznak, így egyszerre kevesen álltak munkába a reggeli kezdéskor.

    Több közintézményben már digitális leolvasó rendszer lépett életbe, a munkahelyek többségében azonban egy erre kijelölt felelős olvassa le egyenként az uniós védettségi igazoláson szereplő kódot. A római bankfiókok megnyitásakor a dolgozók sorban álltak, mivel egyenként ellenőrizték az igazolásukat. Az ügyfelek számára nem kötelező a védettség felmutatása.

    A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

    A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával.  

    A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer arra hivatkozott, hogy a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben.

    A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek orosz vagy kínai oltóanyaggal történt oltását az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadják el. A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

    Róma több pontján a védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

  • Ukrajnában péntekre átlépte a hatvanezret a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma – írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra, illetve az egészségügyi minisztérium által közölt adatokra hivatkozva.

    Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a halálozási arány növekedése:

    csak ez elmúlt három napban 1085 halálos áldozatot követelt a járvány.

    Emellett Ukrajnában péntekre 13 624-gyel 2 610 899-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma is, de még így is több mint ötezer fertőzöttel kevesebbet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy csütörtökön munkaszüneti nap volt, és ilyenkor kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek.

     Az elhunytak száma 202-vel 60 137-re emelkedett, az aktív betegeké pedig csaknem kilencezerrel 234 180-re.

    Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy rádióinterjúban elmondta, hogy az országban 55,5 ezer kórházi ágyat készítettek fel Covid-betegek fogadására, és ezeknek már több mint a fele foglalt. Hozzátette, készen állnak arra, hogy szükség esetén az ágyak számát 70 ezerig növeljék.

    Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 364 933-an kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 429 256-an még csak az oltás első dózisát vették fel. Csütörtökön 34 897 embert oltottak be az országban.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy pénteki rádióinterjúban kijelentette, hogy nagy valószínűséggel megkezdik az emlékeztető, azaz harmadik oltás beadását is, de az sem kizárt, hogy két dózis ismétlőoltásra is szükség lesz. Arra nem tudott válaszolni, hogy ezeknek az oltásoknak a beadása mikor kezdődhet. Emlékeztetett rá: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az elsődleges cél, hogy minél többen kapják meg legalább az első két dózist.

  • Július eleje óta csaknem 140 ezer embert oltottak be Bécsben Covid–19 ellen, ötven százalékukat valamilyen előzetes regisztrációt nem igénylő mobil oltóponton. Az oltás megy az emberekhez módszerrel nyáron 13,1 százalékkal tudták növelni a beoltottak számát, majd szeptemberben megkezdték a harmadik oltás beadását is – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

    Oltópont a Stephansdomban
    Oltópont a Stephansdomban
    Fotó: C.jobst / Bécs Város Külképviseleti Irodája

    Oltóbuszok, oltóhajó, oltás koncerten, cirkuszban, a Stephansdomban, a lakótelepeken, a szupermarketben és a bevásárlóközpontban – Bécsben egész nyáron át a legváratlanabb helyeken előzetes regisztráció nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni.

    Nyár közepétől ősz elejéig összesen 70 030 ember élt a lehetőséggel, ami nagyjából a fele az ebben az időszakban beoltott 139 229 embernek. A legtöbben az oltóbuszokon vették fel a vakcinát, ahol 9949-en kértek oltást, ezeket a Lugner City bevásárlóközpont (9917), a szupermarketek (8825), a Bécsi Városházánál felállított mobil oltópont (7232), valamint a Stephansdom (5690) követi a rangsorban. Ezenkívül az Austria Centerben is kínáltak előzetes regisztráció nélküli oltást, méghozzá szabad oltóanyag-választás mellett, ahol 69 199 embert tudtak immunizálni.

    Bécsben jelenleg a lakosság 64 százaléka kapta meg legalább az első, Covid–19 elleni oltását, a teljes védettséget a lakosság 61 százaléka szerezte meg az egy-, illetve kétadagos oltásokkal. A 30–50 éves korcsoport átoltottsága hetvenszázalékos, az 50–80 éveseké nyolcvan százalék, a még ennél is idősebbeké pedig kilencven százalék körül van. 

    Még a harmadik oltás és az influenza elleni oltás előtt megújította a város az oltásmenedzsment rendszerét, amely a város honlapján, illetve mobiltelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Az újításnak köszönhetően 

    nemcsak egyszerűbb lett az időpontfoglalás, de a rendszer már emlékeztetőt is kiküld az időpont előtt, tájékoztat az aktuális oltási akciókról, illetve csoportos időpontfoglalás is lehetséges például családok számára. 

  • Az oltatlan francia állampolgároknak ezentúl fizetniük kell a koronavírus tesztekért – hívja fel a figyelmet a Guardian. A 18 év alattiak számára, valamint azoknak, akik már megkapták az oltást, a vizsgálatok továbbra is ingyenesek, az oltatlanok számára viszont 25–45 euró közötti költséggel kell számolniuk.

    A több mint 67 milliós ország lakóiinak 74 százaléka, azaz 49 millió ember már  a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapta.

  • Az Egyesült Államokban, Washington államban november 15-től a nagy eseményeken csakis azok vehetnek részt, akik be vannak oltva vagy negatív teszttel rendelkeznek – írja a Guardian.

    A Jay Inslee kormányzó által bejelentett rendelet az ezer főnél több beltéri és a tízezer főnél nagyobb kültéri sport-, kongresszusi rendezvényekre vonatkozik. 

    A portál megjegyzi, hogy a rendezvények szervezőinek 72 óránál nem régebbi tesztet kell kérniük minden 12 évnél idősebb látogatótól. Érdekesség, hogy a rendelkezés nem vonatkozik az istentiszteletekre. 

  • Az intenzív osztályok kétszer is megtelnének súlyos fertőzöttekkel, óriási a várólista a negyedik hullám idején Romániában – adta hírül a Főtér.

    A Magyarországgal szomszédos országban legalább kétezer súlyos állapotban lévő fertőzött vár arra a sürgősségi osztályokon, hogy felszabaduljon egy hely a Covid-kórházakban. Jelenleg 1729 embert kezelnek az intenzív osztályokon, többségük nem vette fel a vakcinát. Összesen már 18 ezer fertőzött szorul kórházi kezelésre. 

    A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy negyedik napja van háromszáz fölött az elhunytak száma, pénteken (október 8.) 363 új áldozatról érkezett jelentés, miközben kedden volt a járvány eddigi legsötétebb napja Romániában, amikor 442-en haltak meg.

    Kovászna kivételével már az összes megye a vörös zónába került, ám ez sem lesz sokáig így, hiszen a lakosságarányos fertőzöttségi ráta már ott is 2,97 ezrelék.

  • Romániában 15 828 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 363 beteg életét ragadták el csütörtökön – írta az Agerpres hírügynökség.

    Kórházban már tizennyolcezer pácienst kezelnek, közülük 1729 fertőzöttet intenzív osztályon kell ápolni.

  • Oroszország történetében minden idők legtöbb újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttjét diagnosztizálták az elmúlt 24 órában:

    32 190 beteget.

    A Covid–19 és szövődményei 999 fertőzött életét követelték csütörtökön, ugyanakkor 22 268 Covid-páciens meggyógyult – írta a TASZSZ.

    Oroszországban több mint 221 ezer ember lelte halálát a fertőzésben, csaknem hétmillióan viszont már felépültek a kórból.

  • Szlovákiában 1952 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A koronavírussal 25 Covid-beteg képtelen volt megbirkózni csütörtökön – írta az Új Szó.

    Nagyot ugrott a kórházban ápoltak száma is: jelenleg 943 személyt kell egészségügyi intézményben kezelni.

  • Ukrajnában 13 624 koronavírusos beteget diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 202 fertőzött életét követelték csütörtökön. Kórházakban 4947 Covid-pácienst ápolnak – írta a Kárpátalja Ma portál.

    Az országrészben 129 új beteget regisztráltak, egy ember lelte halálát a kórban.

  • Romániában sorra zárják be az oktatási intézményeket a koronavírus-járvány miatt, már csaknem háromszáz iskola állt át távoktatásra.

    BUKARESTBEN AZ ISKOLÁK EGYNEGYEDE ZÁRVA TART.

    Szlovákiában hibrid oktatással, azaz a jelenléti és az online órák kombinálásával indították a tanévet. Azok a diákok, akik nincsenek karanténban, járhatnak iskolába akkor is, ha az osztály nagy része távoktatásra kényszerül. Az országban a pedagógusok nagy része be van oltva, a diákok közül azonban csak kevesen kapták meg a vakcinát – közölte az Eduline. 

    Ukrajnában kötelező a maszkviselés a nyilvános helyeken, az óvodák és az általános iskolai osztályok kivételével távoktatásra tértek át ott, ahol a beoltott pedagógusok aránya nem éri el a nyolcvan százalékot.

    NOVEMBERIG KAPTAK HALADÉKOT AZ OLTATLAN PEDAGÓGUSOK: HA NEM OLTATJÁK BE MAGUKAT, FELFÜGGESZTIK MUNKAVISZONYUKAT, FIZETÉST SEM KAPNAK MAJD.

    Szerbiában sok a beteg a nyugati és déli területeken, az ottani iskolákban szeptember közepe óta online tanulnak a diákok. A tanév elején ugyan nem írtak elő kötelező maszkviselést, a romló adatok miatt azonban néhány hete szigorítottak. Az országban az egyetemi oktatás online formában indult, a hallgatóknak csak a gyakorlati órákon kell részt venniük, az előadásokat otthonról hallgathatják meg. Ausztriában már a tanévkezdéskor szigorú feltételeket szabtak. A tanév első heteiben rendszeresen tesztelték a tanulókat és az iskolai dolgozókat, és kötelező maszkviselést is előírtak.

  • Beszerzési áron 400-400 ezer vakcinát adott el Magyarország Vietnámnak és Thaiföldnek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

    Szijjártó Péter azt írta, három hete, az ENSZ-közgyűlésén, New Yorkban állapodott meg a thaiföldi és a vietnámi kollégájával, hogy 400-400 ezer vakcinát adnak el nekik beszerzési áron, oltási programjuk felpörgetése érdekében.

    Vietnámba szerdán, Thaiföldre pedig csütörtökön el is mentek a szállítmányok.

    „Az év eleji sikeres vakcinavásárlási programunkkal sikerült elkerülnünk, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint a világ számos országa, vagyis hogy nincsen elegendő oltóanyag a lakosság beoltásához. Túl azon, hogy minden magyar beoltásához – sőt a harmadik oltásokhoz – szükséges vakcina is rendelkezésre áll, a világ számos országának tudtunk és tudunk is segíteni” – fogalmazott a miniszter.

  • Feloldották a koronavírus miatt két hónapja bevezetett vesztegzárat pénteken az ausztrál fővárosban, Canberrában. Az ország legnépesebb nagyvárosában, Sydney-ben pedig november 1-től oldják fel a külföldről érkezők számára a kéthetes kötelező szállodai karantént – írja az MTI.  

    A fővárost is magába foglaló közigazgatási területen (ACT) augusztusban vezettek be – eleinte csak hét napra – otthonmaradási rendet, miután a városban tavaly július óta először regisztrálták az első koronavírusos esetet. A vesztegzárat azóta többször meghosszabbították.

    Péntektől, a karantén enyhítésének első szakaszában legfeljebb öt ember kereshet fel más háztartásban élőket, a szabad ég alatt pedig legfeljebb 25 emberből álló gyülekezések engedélyezettek. A vendéglátóhelyeken legfeljebb 25 ember tartózkodhat, illetve négyzetméterenként egy ember, a kinti éttermekben pedig ötvenen egyszerre. A fodrászatok és a hasonló szolgáltatóegységek bizonyos korlátozásokkal működhetnek, a kiskereskedelmi egységek előre bejelentkezett vásárlókat fogadhatnak. A kinti csoportos sporttevékenyéget 25 főben korlátozták, és ugyanez vonatkozik az úszómedencékre is.

    Az 430 ezer lakosú ACT területén az oltásra jogosult lakosok 76 százaléka teljesen beoltott, és a nap folyamán elérheti a 99 százalékot azoknak a száma, akik megkapták valamelyik vakcina első adagját. Pénteken 35 új fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta összesen 1394-et, illetve eddig nyolcan haltak meg.

    Pénteken Dominic Perrottet, a legnépesebb ausztrál állam, Új-Dél-Wales miniszterelnöke bejelentette, hogy november elsejétől nem kell kéthetes szállodakaranténba vonulniuk a Sydney-be érkező külföldieknek, ha kaptak oltást, és útjuk előtt csináltattak Covid-tesztet. Ausztrália legnépesebb városában négy nappal ezelőtt, 106 nap után oldották fel a vesztegzárat. Új-Dél-Walesben várhatóan szombaton eléri a nyolcvan százalékot azoknak a száma, aki megkapták valamely oltás első adagját. Ez az arány magasabb az országos átlagnál.

  • Románia nem bír el ennyi beteget; az egészségügyi személyzet túlterhelt; a Covid-osztályok tele vannak, a gyógyszerek fogynak; az oxigénpalackokból hiány van. Ezt Lorenzovici László egészségügyi közgazdász nyilatkozta a Transindexnek.

    Szerinte az oltatlanok elveszik másoktól az egészségügyhöz való hozzáférést, a kórházi kezelés megelőzése helyett a befizetett adót pazarolják.

    Hozzáfűzte: a felelőtlen viselkedés miatt pedig inkább az oltottakat éri hátrányos megkülönböztetés.

  • Eljárást indít az orvosi kamara Szerbiában azok ellen az orvosok ellen, akik azt mondják a pácienseiknek, hogy nem szükséges beoltatni magukat a koronavírus ellen. Ez ugyanis az emberek egészségének és életének a veszélyeztetése – idézi a Magyar Szó Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter bejelentését.

    Az orvosnak ezt követően becsületbíróság elé kell állnia, és valószínűleg elveszíti majd a rendelési engedélyét. A témát éppen az orvosi kamara vetette fel, amelynek valamennyi orvos a tagja.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss kimutatása szerint a járvány miatt szüneteltek a szűrővizsgálatok, több ember hagyta ki az éves szűrést, ami kulcsfontosságú a tuberkulózis visszaszorításában.

    A világszervezet a probléma gyökerét abban látja, hogy az egészségügy kapacitásait főleg a koronavírusos betegekre fordították.

    Tavaly mintegy 4 millió ember szenvedett tuberkulózisban, ami jócskán meghaladja a 2019-es számot, a 2,9 milliót. Ez 40 százalékos emelkedés egy év leforgása alatt. 

    Ez rossz hír már csak azért is, mert a járvány előtti években fokozatosan csökkent a tbc-s betegek száma a világon. 

    Tavaly mintegy 1,5 millióan hunytak el tuberkulózisban. A koronavírus szövődményeibe a járvány kitörése óta 4,88 millió ember halt bele. 

  • Egy orvosból és több tíz asszisztensből álló bűnhálózat bukott le Prahova megyében, Romániában, aminek tagjai hamis oltásigazolásokat állítottak ki jelentős összegért – írja a Főtér.

    A rendőrség szerint így legalább nyolcvan ember szerzett hamis védettségi igazolást a koronavírus ellen. A papírért cserébe 300 és 1000 lej (22 és 72 ezer forint) közötti összeget kértek el a bűnözők, mégpedig az alapján, hogy milyen átverési módszert választottak, és mennyire voltak szimpatikusak az ügyfelek.

    Előfordult, hogy valaki el sem ment az oltóközpontba, másnak sóoldatot adtak be, de olyan is volt, hogy csak úgy tettek, mintha beoltanák az illetőt.

    A hatóságok csütörtökön a csalással gyanúsított orvos magánrendelőjében házkutatást tartottak. Az esettel kapcsolatban összesen 35 embert hallgattak ki, így a gyanúsítottak száma tovább nőhet.

  • A jövő hét végétől gyorsteszt elvégzése is elegendő lesz az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták. A brit közlekedési minisztérium és az egészségügyi tárca közös pénteki bejelentése szerint az új tesztelési szabályozás október 24-én, vagyis jövő vasárnap lép érvénybe.

    A rendelet értelmében a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás, vagyis a brit kormány által járványügyi szempontból nem kiemelten kockázatosnak tartott országokból érkezők számára aznaptól megszűnik az angliai érkezés utáni második napig elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

    A gyorsteszthez szükséges készletet október 22-étől lehet megrendelni a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól. E szolgáltatók listája is október 22-én jelenik meg a gov.uk kormányzati honlapon.

    Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják.

    A fotót – amelyen látszania kell a gyorstesztkészlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak is – annak az egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni az eredmény hivatalos igazolása érdekében, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

    Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést – áll a két minisztérium közös pénteki ismertetésében. Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni.

    Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

    Az Európai Unió országaiból – köztük Magyarországról – Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat.

    Általános szabályként minden országra vonatkozóan azokra érvényes az angliai beutazási feltételek könnyítése, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

    A 14 napos időszakot nem az utolsó oltási dózis beadásának napjától, hanem a következő naptól kell számolni.

    A korábban érvényben volt brit szabályozás szerint azoknak az európai uniós és amerikai állampolgároknak, akik a teljes dózist megkapták az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, indulásuk előtt legfeljebb 72 órával és érkezésük után legfeljebb két nappal egy-egy PCR-tesztet el kellett végeztetniük saját költségükön. Október 4-étől azonban már megszűnt az indulás előtti PCR-teszt elvégzésének kötelme a teljesen beoltott utazók számára, és a két szakminisztérium pénteki bejelentése alapján jövő vasárnaptól az angliai érkezés utáni PCR-szűrés kötelező elvégzése helyett elég lesz a gyorsteszt is.

  • A világon 239 589 906 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 881 672 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 239 125 787 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 873 511 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 44 767 888. A halálos áldozatok száma ott 721 562.
    • Indiában 34 020 730 fertőzöttet és 451 435 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 612 237 fertőzöttről és 602 099 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 356 596 a fertőzöttek száma, és 138 647-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 773 388-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 216 403-ra emelkedett.
    • Törökországban 7 570 902 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 67 044.
    • Franciaországban 7 174 580 fertőzöttet és 118 111 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Spanyolországban 4 982 138 fertőzöttet és 86 917 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 709 753 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 461.
    • Németországban 4 355 169 a fertőzöttek száma, 94 530 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 931 064 fertőzöttet és 76 018 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.