A transznemű sportolók miatt Texasban előírnák, hogy a születési nemnek megfelelő számban lehessen csak indulni

2021.10.16. 23:37

A texasi törvényhozás mindkét háza elfogadta, és Greg Abbott kormányzó elé került aláírásra az a törvényjavaslat szombaton, amely előírja, hogy az iskolai sportolók csakis születési nemüknek megfelelő sportágban állhatnak rajthoz – írja az MTI.

Texas idén már a nyolcadik tagállam az Egyesült Államokban, amely hasonló szabályozást fogadhat el. Abbott már a tavasszal jelezte, hogy aláírja a törvényt. Eddig az Egyesült Államok 32 tagállamában nyújtottak be ilyen javaslatot republikánus párti képviselők. A törvény a középiskola végéig bezárólag szabályozza a transznemű sportolók versenyzését. Valoree Swanson, a texasi törvényjavaslat republikánus előterjesztője azzal érvelt, hogy a transznemű sportolók igazságtalan előnyt élveznek azokkal szemben, akik eleve nőnek születtek.

Államszerte azonos versenyfeltételeket kell teremtenünk

 – jelentette ki a politikus.

LMBTQ-jogvédő szervezetek szerint ellenben „semmilyen bizonyíték nincs” arra, hogy a transznemű sportolók tarolnának a biológiailag nőnek született sportolók előtt azokban a sportágakban, amelyekben indulnak. Ricardo Martinez, az Equality Texas nevű szervezet vezetője azt állította, hogy a törvény nem más, mint „gyűlöletes, célzott támadás” a transznemű emberek ellen. Susan Broyles Sookman, az Amerikai Polgári Jogi Szövetség (ACLU) munkatársa pedig a CBS News hírcsatornának úgy fogalmazott, hogy a javaslat „törvényerőre emeli a diszkriminációt gyerekek sérülékeny kisebbséghez tartozó csoportjával szemben”.

Izgalommal tölt el, hogy lehetőségünk van kiállni a lányainkért, a lányunokáinkért és minden texasi lányért

 – közölte ugyanakkor a konzervatív Valoree Swanson, aki szerint a törvényjavaslat kizárólag a lányok védelmét szolgálja.

Korábban Alabama, Arkansas, Florida, Mississippi, Montana, Tennessee és Nyugat-Virginia fogadott el hasonló törvényt az Egyesült Államokban, Dél-Dakota kormányzója pedig rendelettel szabályozta a kérdést. Idaho tavaly fogadott el ilyen törvényt, amelynek végrehajtását viszont felfüggesztette egy szövetségi bíróság. Egy másik törvényszék pedig úgy döntött, hogy lehetővé kell tenni, hogy egy 11 éves nyugat-virginiai transznemű lány részt vehessen az iskolai lánycsapat válogatóján.  • Hírek
  • Hírek