Útközben meghalt egy Romániából áthozott beteg

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
Ágoston Zoltán
- csj -
2021.10.16. 12:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszországban az elmúlt 24 órában  1002 ember halt meg koronavírussal összefüggő megbetegedésekben - írja a Guardian. A járvány kezdete óta ez az első alkalom, hogy a halálozások napi száma meghaladta az ezret. Oroszországban így már összességében 222 315 ember halt meg a kór miatt. 

    Az elmúlt 24 órában az új fertőzések száma is rekordot döntött. 33 208 új esetet regisztráltak, az összfertőzöttek száma így már 7 958 384.

  • Az amerikai Új-Mexikó állam bírósága elutasította a Los Alamos laboratórium dolgozóinak beadványát, amelyben a munkavállalók annak a kimondását kérték, hogy munkaadójuk jogellenesen kötelezte őket a koronavírus elleni oltásra – írja az MTI.

    Közben Chicagóban szintén bíróság fog dönteni a polgármester és a helyi rendőrszakszervezet vitájában arról, hogy a város jogosan kötelezi-e a rendőrségi dolgozókat arra, hogy közöljék, felvették-e a koronavírus elleni oltást.

    Los Alamosban a dolgozók 96 százaléka beoltatta magát a koronavírus ellen. Azoknak, akik erre nem hajlandók, jogszerűen szüntetheti meg a munkaviszonyát a laboratórium

     – mondta ki a bíróság helyi idő szerint pénteken.

    A laboratórium – ahol nemzetbiztonsági szempontból kényes, többek között atomipari kutatásokat is végeznek, gyakran rendkívül szigorú körülmények között – augusztusban írt elő oltási kötelezettséget az ott dolgozóknak. Jason Lidyard kerületi bíró úgy találta, hogy a koronavírus elleni oltás előírása nem sérti a munkavállalók jogát, mert találnak máshol munkát.

    Új-Mexikó államban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok számára írtak elő oltási kötelezettséget, de az iskolákban ezt ki lehet váltani rendszeres teszteléssel.

  • Klaus Iohannis román államfő köszönetet mondott pénteken Orbán Viktornak, amiért Magyarország segíti Romániát a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben – tájékoztat róla az MTI.

    A román elnöki hivatal arról számol be, hogy Klaus Iohannis telefonon hívta fel a magyar miniszterelnököt, hogy megköszönje a román pácienseknek felajánlott magyar segítséget, amelyet valódi európai szolidaritási gesztusnak nevezett. 

    AzIndex beszámolt róla, hogy Magyarország 50 román koronavírus-fertőzött befogadásával segít enyhíteni a román egészségügyi rendszer túlterhelésén, ami elsősorban a rendkívül alacsony oltakozási arány miatt alakult ki a szomszédos országban.

    A román elnök külön elismerését fejezte ki azért, hogy a magyar hatóságok megoldották válságos állapotban lévő koronavírusos betegek gyors átszállítását és kezelését a szegedi és debreceni kórházakban.

    Csütörtökön nyolc, pénteken 12 beteg érkezett magyarországi kórházakba. Az egyik, Temesvárról útnak indított, Szegedre tartó beteg csütörtökön meghalt a mentőautóban.

  • Több mint 600 hamis védettségit adott ki Ausztráliában az a 46 éves nő, aki elhitette az emberekkel, hogy orvos és joga van ehhez. 

    A rendőrség a nő otthonában tartott házkutatáson talált bizonyítékokat erre. Becslésük szerint a nő több mint 600 hamis védettségi igazolványt állíthatott ki, de attól tartanak, hogy a pontos szám akár ennél jóval több is lehet.

    A hatóságok öt rendbeli befolyással üzérkedés bűntettével vádolják a nőt amiatt, hogy hamisan hivatalos személynek adta ki magát. 

    A páciensek általában nem tudták, hogy a nő törvénytelenül cselekszik. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a nő által kiállított védettségi igazolványok érvénytelenek

    – közölte a queenslandi rendőrség, amely egyben azt is kérte, hogy akik kapcsolatban álltak a gyanúsítottal, jelentkezzenek náluk. 

  • Az ausztrál szövetségi állam, Tasmania elnöke azt kérte, hogy minden lehetséges pénzbüntetést szabjanak ki arra a 31 éves férfira, aki elhagyta a karanténhotelt és ezzel elérte,

    HOGY HÁROM NAPRA LE KELLJEN ZÁRNI A FÉL SZIGETET.

    A férfi hétfőn érkezett Melbourne-ből a szigetre úgy, hogy nem is voltak nála az ehhez szükséges iratok, amiért alaphangon 3000 ausztrál dollárra büntették. Ezután kiderült róla, hogy koronavírusos és egy karanténhotelbe helyezték. 

    Ehhez képest kedden a hatóságok Tasmania fővárosa, Hobart egyik északi negyedében találták meg őt. A férfi 18 órát töltött a városban, 

    EZ IDŐ ALATT EGY SZUPERMARKETBEN, EGY PARKBAN ÉS KÉT HÁZBAN IS JÁRT.

    Ráadásul ez után egy időre még a kontaktkutatókkal is megtagadta az együttműködést. Kirándulása miatt Tasmania déli része helyi idő szerint péntek este 6-tól kezdve három napra bezárkózott. A riadó miatt pénteken rekord mennyiségű tesztet – összesen 1400-at – végeztek el a szigeten.

    A JÁRVÁNY kezdetE ÓTA EZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY a szigetet LE KELLETT ZÁRNI. 

    Végül utóbb 158 főben határozták meg a férfi lehetésges kontaktjai számát, közülük 40-et eddig negatívra teszteltek. Mostanáig tehát egyelőre nem találtak új fertőzöttet Tasmaniában, de az emberek még mindig nem lehetnek nyugodtak. Peter Gutwein, Tasmania elnöke úgy fogalmazott, hogy

    A KÖVETKEZŐ 48 ÓRA KRITIKUS LEHET. 

    Az elnök mindeközben azt kérte a rendőrségtől, hogy „minden eszközt” vegyenek igénybe, amivel növelni lehet a férfi büntetését. „A szabályszegőket olyan súlyosan kell megbüntetnünk, amennyire csak lehet [...]. A pénzbüntetés, amit az illető eddig kapott, nincs arányban van az általa elkövetett tettek súlyosságával”.

    Ez az szabályszegés Tasmania déli felét megbénította

    – fogalmazott az elnök.

    Donna Adams tagállami rendőrfőnök-helyettes azt ígérte, hogy a járványügyi vészhelyzet után alaposabban is megvizsgálják az esetet.  Hozzátette: fennáll a lehetősége annak, hogy bíróság elé állítsák a férfit, és ha bűnösnek találják, 17 ezer ausztrál dollárnyi pénzbüntetésre és hat hónapnyi börtönre is ítélhetik.

    A szigeten jelenleg kizárólag egy másik fertőzöttről, egy 15 éves fiúról tudnak, aki korábban szintén megszegte a karanténra vonatkozó előírásokat. Tasmaniában egyébként a szigorú beutazási korlátozások révén összesen három fertőzöttet regisztráltak eddig egész évben. 

  •  A világon 240 046 432 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 889 103 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 239 589 906 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 881 672 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 44 884 550 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 723 747.
    • Indiában 34 037 592 fertőzöttet és 451 814 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 627 476 fertőzöttről és 602 669 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 400 971 a fertőzöttek száma, és 138 792-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 804 750-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 217 382-re emelkedett.
    • Törökországban 7 601 596 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 67 225.
    • Franciaországban 7 180 773 fertőzöttet és 118 153 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 271 361 a fertőzöttek és 115 660 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 984 386 fertőzöttet és 86 974 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 712 482 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 503.
    • Németországban 4 366 833 a fertőzöttek száma, 94 605 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 933 834 fertőzöttet és 76 067 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Több főemlőst oltott be a koronavírus elleni vakcinával ezen a héten az amerikai állami kutatóintézet és múzeumegyüttes, a Smithsonian Institute állatkert jében  – írja a FOX News. Az állatkert pénteki sajtóközleményében arról számolt be, hogy szerdán 11 állat kapta meg az első oltást, köztük hét orangután, egy gorilla,, egy majom, és két császárbajszú tamarin. A vakcinákat egy michingani székhelyű állatgyógyászati cég fejlesztette ki.

    A Zoetis cég közölte, hogy a vakcinákat az amerikai mezőgazdasági minisztérium a (USDA) ugyan jóváhagyta, de úgy véli nincs szükség rájuk. A CBS szerint nem a Smitthsonian Institute állatkertje az egyetlen, aki már kísérletezett a cég vakcinájával, korábban a denveri, és az oaklandi állatkert is több állatot oltott már be.