új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Borzalmas állapotok uralkodnak az ukrán kórházakban, ez azokból a képekből is jól látszik, amelyet az ukrán egészségügyi minisztérium osztott meg közösségi oldalán. A Kárpáthír szúrta ki az egészségügyi tárca közleményét, melyben azt írják, hogy az október 11. és 17. között kórházba szállított koronavírusos betegek 94,2 százaléka nem kapott oltást koronavírus ellen.

    A képeken jól látható, hogy milyen zsúfoltság van a Covid-osztályokon. A betegek többsége lélegeztetőgépes ellátásra szorul. A felvételek között olyan is van, amelyen épp kitolják a koronavírusban elhunyt áldozatot a kórházból.

  • A súlyos koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak 49 százaléka foglalt Kárpátalján − írja a Kárpáthír. Mint kiderült, a megyei gyerekkórházban jelenleg 25 százalékos a telítettség. A lélegeztetőgépes ellátást 376 beteg esetében látják indokoltnak.

    Jövő csütörtöktől plusz 170 ágyat különítenek el a fertőzöttek számára a Novák nevét viselő megyei kórházban és a Beregszászi Járási Kórházban − mondta Miroszlav Bileckij, a megyei közigazgatás első helyettese a helyi sajtónak.

  • Új-Zéland kedden 94 új esetet jelentett, ami rekordnak felel meg – írja a Washington Post. A delta-variáns miatt újra emelkednek a számok az országban, amely egyszer már csaknem teljesen kilábalt a járványból.

    Bár ez egyelőre még nem tűnik soknak, a szakértők szerint az emelkedés elkerülhetetlen. 

    Úgy gondolom, ahogy ezt egyszer már láthattuk, a számok ingadozni fognak a tesztelés függvényében, de valószínűleg eljön az ideje, hogy napi több mint 500 esetet fogunk látni

    – mondta Mark Thomas, az Aucklandi Egyetem docense.

  • Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán – jelentette a Digi24 hírtelevízió.

    A csatorna által megszólaltatott Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben. A szakember szerint Romániában már három hónapja meghaladja az 1,1-et a reprodukciós ráta, ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a fertőzést. Popovici szerint „két hét is sok lett volna”, és a döntéshozóknak ilyen körülmények között már rég szigorítaniuk kellett volna a járványügyi korlátozásokat.

    Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványügyi helyzet további romlása.

    A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdőlt a fertőzési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát.

    Az utóbbi 24 órában 561 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint 80 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

    A kórházakban már csaknem húszezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1805-nek jutott hely az intenzív terápián.

  • Az elmúlt 24 órában 223 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe az Egyesült Királyságban, ez a szám március 9. óta nem volt ilyen magas – írja a Guardian.

    Az országban 43 738 koronavírusos esetről számoltak be, ami a hétfői adathoz képest kismértékű csökkenést jelent, noha a napi kórházi ellátások száma tovább nőtt, miután elérte a 921-et.

  • Chicago város minden alkalmazottjának múlt péntekig be kellett volna oltatnia magát. Hétfőn ezt a rendőrség állományának több mint harmada nem tette meg – írja a Washington Post.

    A városi rendőrség 12 770 alkalmazottjának mintegy 64 százaléka mutatta be oltási igazolását. A többi városi dolgozó, például a tűzoltóság tagjai között ez az arány közel száz százalék.

    Az érintetteket fizetés nélküli szabadságra küldjük, ameddig nem teljesítik a kötelezettségüket

    – nyilatkozta a polgármester hivatala.

  • Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt kedden Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött – adta hírül az MTI.

    Golikova a járvány elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén azt indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

    A miniszterelnök-helyettes javasolta továbbá, hogy egyes, a munkaszünet után november 7-én újranyitó munkahelyekre csakis az oltottságot vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal, továbbá negatív PCR-teszttel vagy az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni. Azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

    A munkaadóknak azt javasolta: a nem oltakozott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára, hogy alkalmat nyújtsanak számukra a védőoltás beadatására. Indítványozta azt is, hogy a dolgozók kapjanak két pótlólagos szabadnapot a vakcinációra.

  • Bulgáriában kötelezővé teszik a védettségi igazolványt az éttermek, mozik, edzőtermek és bevásárlóközpontok belső tereiben a fertőzöttségi adatok növekedése miatt – írja a Guardian

    Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint az európai uniós igazolás csütörtöktől lesz kötelező.

  • Japánban rejtélyes gyorsasággal húzódott vissza a koronavírus-járvány az elmúlt két hónapban. Most találgatják a szakemberek, mi lehet ennek az oka, és attól tartanak, hogy a járvány télen gyorsan visszatérhet – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

    A sűrűn lakott Tokióban augusztus közepén még naponta hatezer új fertőződést regisztráltak, most száz alatt van ez a szám a fővárosban, amire tizenegy hónapja nem volt példa. A bárok és a személyvonatok újra zsúfolásig tele vannak, és a hangulat szinte fesztiváli, mintha a lehető legtermészetesebb volna, hogy a járvány pillanatok alatt visszahúzódott. Az óvatosságból annyi maradt meg, hogy általános a maszkviselés.

    Japánban a járvány idején nem volt kijárási korlátozás, csak néhány egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek ki, amely azt jelentette, hogy a vendéglátóhelyeket korábban zárták be, és nem szolgálhattak fel alkoholt.

    A magyarázat a szakemberek szerint a későn kezdett, de aztán felgyorsuló tömeges oltásban, az éjszakai szórakozóhelyek különböző régiókban történt bezárásában és az általános maszkviselésben rejlik. Júliusban például már napi másfél millió adag oltást adtak be.

    Mostanra a lakosság csaknem hetven százalékát beoltották, és feltűnően magas a 64 évnél fiatalabbak beoltottsági aránya.

  • Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti másfél millióra a beadott oltások számát – számolt be az MTI.

    A célkitűzés teljesítése érdekében a helyi hatóságoknak növelniük kell az oltópontok számát, amelyeken olyan munkarendet kell bevezetni, amely

    kényelmes a lakosság számára.

    Az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint egy nap alatt 538-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány tavaly márciusi kitörése óta.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV-nek adott interjújában nem zárta ki, hogy országos zárlatot lesznek kénytelenek bevezetni, ugyanakkor leszögezte, hogy nem szeretné.

    Teljes mértékben ellenzem a zárlat bevezetését a gazdaság miatt

    – szögezte le, hangsúlyozva, hogy ennek

    egyetlen alternatívája van: a védőoltás felvétele. Az utolsó pillanatban fogjuk támogatni a zárlat bevezetését.

  • Eddig 17 893-an regisztráltak a koronavírus elleni oltás harmadik adagjára Szlovákiában. Az oltás harmadik adagját írásbeli orvosi javaslatra adják be az érdeklődőknek − írja az Új Szó.

    Az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete (NCZI) SMS-ben értesíti mindazokat a pácienseket, akik jogosultak a harmadik adagra, amelyet a második adag után két héttel kaphatnak meg.

  • Az elemzők által vártnál nagyobb profitról jelentett a harmadik negyedévről a Johnson & Johnson, amely feljavította éves eredmény-előrejelzését – számolt be az MTI.

    Az amerikai egészségügyi-kozmetikai cég adózott eredménye három százalékkal 3,67 milliárd dollárra, részvényenként 1,37 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 3,55 milliárd dollárról, részvényenként 1,33 dollárról.

    A cég bevétele 11 százalékkal 23,34 milliárd dollárra ugrott a tavalyi harmadik negyedévi 21,08 milliárd dollárról. Szakértők némileg jobb adatra, 23,64 milliárd dollárra számítottak.

  • A világ néhány legelszigeteltebb, mind területében, mind lakosságában legkisebb országa rendelkezik a világon a legmagasabb átoltottsági rátával – írja a New York Times.

    Az élen a Csendes-óceánban található Palau áll, amely a Karolina-szigetek legnyugatibb szigetcsoportjain helyezkedik el. Az államot 241 sziget alkotja, amelyek közül csupán tizenkettő lakott.

    Az ország lakossága mindössze 17 600 fő, 92 százalékot beoltottak. Ez azoknak a lakosoknak a 99 százalékát jelenti, akik megkaphatják az oltást.

    A Cook-szigetek, amely Új-Zéland egyik saját kormányzattal rendelkező társult állama, a 16 év feletti lakosság közel száz százalékát beoltotta.

  • Nem tartja kizártnak a Covid-automata (színkód alapján sorolják be a járásokat veszélyességi fokozatokba) módosítását Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter, és azt sem, hogy az oltottak bizonyos előnyöket fognak élvezni – írja az Új Szó.

    A politikus elmondása szerint kedden Ján Mikas tiszti főorvossal is egyeztetett az ügyben, a téma pedig a szakmai konzílium október 21-i ülésén is előkerül majd.

    Lengvarský hozzátette, hogy a jelenleg érvényes óvintézkedéseket is okkal vezették be az országban. A politikus azt is megjegyezte: a szakembereknek kell dönteniük arról, hogy a már beoltott emberek kaphatnak-e bármilyen engedményt, és igénybe vehetnek-e bizonyos szolgáltatásokat.

  • A kutatók szerint elkezdett terjedni a koronavírus delta-variációjának egy továbbmutálódott változata az Egyesült Királyságban, amely az eredeti delta-változatnál is mintegy 10-15 százalékkal fertőzőképesebb – írja a Financial Times.

    Az AY.4.2 jelzésű alváltozatot nemrég azonosították a vírus evolúciójával foglalkozó genetikusok, de a becslések szerint az országban eddig az esetszám tizedéért ez a felelős.

    Ha az előzetes bizonyítékok valósnak bizonyulnak, ez lehet a járvány kitörése óta azonosított leginkább fertőzőképes vírustörzs – mondta el Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének igazgatója.

  • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerdán valószínűleg bejelenti ajánlását, hogy emlékeztetőoltásként másik vakcina is beadható, mint amit a páciens elsőként kapott, írja belső információkra hivatkozva a Washington Post.

    Az országban harmadik oltásként jelenleg csak a Pfizer van engedélyezve, de a közeljövőben várható a döntés a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinájának ilyen alkalmazásáról is.  

  • Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben – jelentette az izraeli média.

    A katonai rádió beszámolója szerint azokat fogják AstraZeneca-vakcinával védeni, akiknél súlyosabb szövődmények alakultak ki az Izraelben eddig alkalmazott, mRNS-technológián alapuló Moderna- vagy Pfizer–BioNTech-oltás után, vagy akinek az egészségi állapota nem engedi meg ezek beadását.

    Naftali Bennett miniszterelnök kiterjeszti a karantén helyetti tesztelés kísérletét a még nem oltható gyerekek oktatási intézményeiben. A kísérleti programban az azonosított fertőzöttel érintkező gyerekek visszatérhetnek az iskolákba, ha a tesztjük negatív, és nem kell egész osztályoknak egyhetes otthoni zárlatot vállalniuk.

    Eddig csak zöld, vagyis egyáltalán nem vagy alig fertőzöttnek minősített településeken voltak ilyen iskolák, de kiterjesztik a módszert a sárga, vagyis enyhén fertőzött helyekre és az óvodákra is – értesült a Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

    Emellett a hetek óta javuló járványadatok ellenére sem tervez könnyítéseket az izraeli egészségügyi minisztérium.

  • Ultimátumot kaptak az amerikai haditengerészet tagjai: az aktív szolgálatosoknak november 28-ig, a tartalékosoknak egy hónappal később, december 28-ig teljes körű védettséggel kell rendelkezniük. Ellenkező esetben távozniuk kell az állományi kötelékből.

    Bővebben>>>

  • Hargita megyében is nő az iskolai megbetegedések száma, de lassabb ütemben, mint Maros megyében, ahol az elmúlt csaknem három hétben megduplázódott a koronavírusos diákok és iskolai személyzet száma.

    Míg október elsején 139 online tanrendben lévő osztály volt Maros megyében, addig hétfőn már 270 osztály tanult így a kilencven tanintézetből, írta a Székelyhon.ro.

    A hónap elején 143 diáknak volt pozitív a koronavírustesztje, hétfőn már 310 diák szervezetében mutatták ki a koronavírust. A fertőzött iskolai dolgozók száma 92-ről 163-ra emelkedett.

  • Oroszországban 33 700 fertőzöttet regisztráltak hétfőn. Ez szomorú rekord, ahogy az is, hogy a koronavírus 1015 beteg életét követelte az elmúlt 24 órában, írta a TASZSZ hírügynökség. Eddig több mint 225 ezer ember lelte a halálát a Covid–19 kórban és szövődményeiben, ugyanakkor csaknem hétmillióan már felgyógyultak belőle.

  • Többen halnak bele a koronavírus-fertőzésbe Szerbiában, mint ahány halottat naponta regisztrálnak, ennek oka pedig az, hogy eltérnek a fertőzés követésének a módszerei – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízióban.

    Mint mondta: valós számot majd a statisztikai adatokból lehet látni, amikor kiderül, éves szinten mennyivel nőtt meg a halottak száma az átlagoshoz képest.

    Hozzátette: a járványkezeléssel megbízott válságstáb egészségügyi végzettséggel rendelkező tagjai azt szeretnék, ha legalább tíz napra mindent be lehetne zárni, hogy csökkenjen az átfertőződés esélye, de várhatóan ezt a javaslatukat ismét elutasítják.

    Rámutatott arra, hogy nagyon rossz a helyzet, óriási számban betegednek meg az emberek, rengetegen kerülnek kórházba súlyos tünetekkel, sokan mégsem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, és a védőoltást is elutasítják – írja az MTI. 

  • Egyre súlyosbodik a járványhelyzet Romániában. Az elmúlt időszakban rengeteg súlyos beteg került a bukaresti Egyetemi Kórházba, és sokak életét nem is tudták már megmenteni – írja a Főtér.

    A kórházban uralkodó rettenetes állapotokról több fotó is kikerült, a halottasház hűtőkamrái ugyanis megteltek, ezért az elhunytakat a folyosón tartják, hullazsákokban.

    A fővárosi kórházban naponta 45 beteg hal meg – nem csak koronavírusosak –, és amíg az intézmény számára 100 hullazsák elég volt havonta, most 500-at kellett rendelniük.

    Romániában 18 800 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, írta a Maszol.ro. A Covid-19 kórral és szövődményeivel 574 fertőzött nem volt képes megbirkózni; közülük 528-an nem voltak beoltva a betegség ellen.

  • Szlovákiában 1797 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn. A Covid–19 és szövődményei tíz beteg életét követelték az utóbbi 24 órában, írta az ujszo.com. Kórházban jelenleg 1056 embert ápolnak a kór miatt.

  • Ukrajnában 15 579 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak hétfőn. A Covid–19 kórban és szövődményeiben 538 beteg lelte halálát az utóbbi 24 órában, írta a karpatalja.ma. Eddig 61 348 ember életét követelte a betegség. A pandémia kezdete óta 2,33 millióan épültek fel a kórból Ukrajnában.

  • Az Olaszországba külföldről érkező teherautók sofőrjeitől nem várják el a beoltottságot, a belépésnek nem feltétele a Green Pass. Az Európai Unió által elfogadott oltási igazolvánnyal nem rendelkező külföldi gépjárművezetők továbbra is megközelíthetik az itáliai le- és felrakóhelyeket.

    A római egészségügyi minisztérium közleménye szerint ennek az a feltétele, hogy a gépkocsivezetők a járműben maradjanak, és az áruk ki- vagy berakodását mások végezzék. Ebben a megközelítésben ugyanis a gépjármű nem tekintendő munkahelynek.  

    Az olaszországi fuvarfeladatok megkezdése előtt továbbra is kötelező viszont az utaskereső űrlap (Passenger Locator Form) kitöltése, amit a hatóságok ellenőriznek – figyelmeztet a NIT Hungary.

  • A koronavírus-protokoll megsértése miatt 21 mérkőzéses eltiltással büntette a San Jose Sharks játékosát, Evander Kane-t az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL).

    Az eset részleteit nem közölték, meg nem erősített médiainformációk szerint ugyanakkor a hokis hamis oltási igazolványt mutatott be.

    A 30 éves játékos – aki ellen a múltban tiltott szerencsejáték miatt nyomoztak – azt mondta: hibázott, nagyon sajnálja, és vállalja tette következményeit.

    „Az eltiltásom ideje alatt továbbra is részt veszek olyan tanácsadásokon, amelyek segíthetnek abban, hogy a jövőben jobb döntéseket hozzak” – magyarázta.

    Kane már a Sharks edzőtáborában sem volt ott, és a Winnipeg Jets elleni szezonnyitót is kihagyta. Legkorábban a november 30-ai, New Jersey Devils elleni mérkőzésen lesz bevethető.

    Kane éves fizetése 7 millió dollár (2,2 milliárd forint), amelynek időarányos részétől, 1,68 millió dollártól eltiltása miatt elesik.

  • Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban. Az ok, hogy a bukaresti kormány akkor közölte: belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát, írta a Transindex.ro.

    Közben Romániában már több százan buktak le hamis oltásigazolások miatt, olvasható a Foter.ro portálon. Lucian Bode belügyminiszter jelezte: 362 ember ellen már megkezdődött a bűntetőeljárás. Legutóbb egy prahovai bűnbandáról derült ki, hogy hamis oltásigazolásokat adtak ki, s nyolcvan embertől fogadtak el cserébe nem csekély összeget, nemritkán ezer lejt is. 

  • Ukrajnában csütörtöktől ellenőrzik a koronavírus elleni védőoltás-igazolások hitelességét, írta a karpatalja.ma. Az országban emelkedik a fertőzöttek száma, a járvány mostani hullámának tetőzését az egészségügyi tárca október végére, november elejére prognosztizálja, közölte a karpathir.com.

    Ihor Kuzin országos tiszti főorvos hangsúlyozta: mindenkinek be kell tartania a kötelező maszkviselést a zárt helyeken, az oltottaknak és a Covid-betegségből felépülteknek is.

  • Oltásellenes folyamatokat észleltek Kárpátalján, írta a kiszo.net. Az emberek azért fizetnek az orvosoknak, hogy a vakcina beadása nélkül oltási igazolványhoz jussanak.

    A TSN hírcsatorna szerint „a csalás már olyan mértékeket öltött, hogy Kárpátalján már valódi oltásellenes turizmusról” lehet beszélni.

    Állítólag az ukrajnaiak 2–2,5 ezer hrivnyát is hajlandóak fizetni egy-egy oltás nélkül szerzett dokumentumért.

    A Pfizer-vakcina felvétele feltétel, ha valaki munkát kíván vállalni az Európai Unióban.