új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A koronavírus-járvánnyal összefüggésben tervezett újabb szabályozások ellen tüntettek szerdán Bulgáriában a növekvő fertőzöttségi mutatók ellenére.

    A fővárosban, Szófiában az egészségügyi minisztérium épületénél összegyűlt tüntetők hátrányos megkülönböztetésnek minősítették, hogy a tervek szerint csütörtöktől bizonyos helyeken igazolni kell, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy nemrég átestek a fertőzésen, vagy 48 órán belüli, negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk.

    Mindeközben mind az egészségügyi, mind az oktatásügyi minisztert tüntetők fogták közre a parlament épületénél. A fővároson kívül a fekete-tengeri Várnában és Burgaszban is tartottak megmozdulásokat.

  • A koronavírus-járvány újabb hulláma következtében Nagy-Britanniában egyre több olyan esetről számolnak be, amikor valaki másodszor vagy akár harmadszor is megfertőződött. 

    Ha a vírus nagy mértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket

    – figyelmeztetett Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológus professzora. 

    A The Guardian cikke emlékeztetett rá, hogy mai tudásunk szerint a Sars–CoV–2 elleni természetes immunitás idővel csökkenni kezd. Egy friss tanulmány szerint a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos védettséggel rendelkeztek, míg a 65 év felettiek csak 47 százalékos védettséggel.

     

  • Magyarországon a világon az elsők között kezdődött meg a koronavírus elleni harmadik, illetve a Janssen-vakcina esetében a második, tehát emlékeztető oltások beadása. A magyar ajánlás kezdetektől fogva az oltások keveréséről szól, meghagyva ugyan a végső döntést az oltást beadó orvosnak.

    Bővebben>>>

  • A brit egészségügyi miniszter szerint a kormány a koronavírus-járvány adatai alapján jelenleg nem készül arra, hogy életbe léptesse a bizonyos szigorításokat tartalmazó intézkedési csomagot, közkeletű nevén a B tervet.

    Ugyanakkor javasolják a lakosságnak az elővigyázatosságot és legfőképpen azt, hogy adassák be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisát, írta az MTI. 

    Sajid Javid hangsúlyozta: a 16 évesnél idősebb lakosság körében csaknem ötmillióan még nem kaptak védőoltást. Szerinte a téli szezonban elérheti akár a százezret is a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma.

  • Romániában kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel.

    A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán. Iohannis példaként említette, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló zöld igazolvánnyal lehet majd belépni.

    Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg.

  • A héten újabb, több mint százötvenezer adagot tartalmazó Pfizer–BioNTech-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, ezzel már meghaladja a 9,7 millió adagot az országba szállított mennyiség – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán az MTI-vel.

    Emlékeztettek: a cég tíz hónapja szállít heti rendszerességgel koronavírus elleni vakcinát Magyarországra, az első negyedévben több mint 1,5 millió, a másodikban több mint 4,6 millió, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag oltóanyagot szállított.

    A Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig hárommilliárd adag koronavírus elleni vakcinát gyárt és szállít világszerte. Mostanáig több mint 1,7 milliárd adag oltóanyagot juttattak el a világ több mint 140 országába vagy területére – olvasható a közleményben.

  • Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

    A november 1-jén életbe lépő rendelkezés szerint a munkavállalóknak olyan igazolványra lesz szükségük, amely azt tanúsítja, hogy az illető megkapta az összes szükséges oltást, negatív PCR-teszttel rendelkezik vagy átesett a Covid–19 betegségen. 

    Az igazolás meglétét szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, a rendelkezés megszegői pedig munkavállalók esetében akár ötszáz euró (körülbelül 190 ezer forint), munkáltatók esetében pedig akár 3600 euró (több mint egymillió forint) bírságot is kaphatnak.

    Martin Kocher munkaügyi miniszter azt mondta, reméli, hogy elejét lehet venni a bírságoknak a munkáltatói nyomás segítségével, illetve a távmunka biztosításának lehetőségével azok számára, akik nem rendelkeznek a kért igazolások egyikével sem.   A rendelkezés alól csak azok a munkavállalók képeznek kivételt, akik nem érintkeznek rendszeresen emberekkel, például a teherautó-sofőrök.

    Miután Ausztriában heteken át 150 alatt maradt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek egyhetes mozgóátlaga, az elmúlt napokban ez az arány nőtt, legutóbb pedig elérte a 183-at. A több mint nyolcmilliós ország lakosságának csaknem a 62 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint az országban a járvány tavalyi kitörése óta 783 996 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 11 209-en haltak meg a betegségben.

  • A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban 77 fertőzöttet ápolnak, közöttük egy 16 napos csecsemőt is, akinek az édesanyja is koronavírusos. A páciensek 97 százaléka súlyos állapotban van és oxigénpótlásra szorul, írta a Maszol.ro. Az egészségügyi intézményben kezelt betegek mintegy tíz százaléka van beoltva.

  • Több millió felhasználót értek el egy orvosok alkotta Facebook-csoport járványtagadó és oltásellenes megosztásai, amelynek egyik nem titkolt szándéka „minden járványügyi lezárás megszüntetése”. 

    A londoni székhelyű Institute for Strategic Dialogue (ISD) agytröszt kutatása szerint a szóban forgó csoport, a World Doctors Alliance (Orvosok Világszövetsége) követőinek a száma százszorosára emelkedett a pandémia kitörése óta, mintegy 5,7 millió embert értek el, közzétett videóit pedig több mint 21 milliószor tekintették meg. Tavaly január és idén június között csaknem kilencvenezer, gyakran összeesküvéselmélet-szagú posztot osztottak meg.  

    A közösségi oldal szóvivője közölte: a csoport fő platformját törölték júliusban, mivel rendszeresen megsértette a Facebook járványügyi szabályzatát. Csakhogy a csoport és tagjai másfél év alatt épp elég népszerűségre tettek szert ahho, hogy folytatni tudják tevékenységüket a kiépült követőbázissal.

    A névválasztás is találó, ugyanis a csoport üzenetei többnyelvűek: a leggyakrabban megtekintett posztokat angol, arab, spanyol és német nyelven tették közzé. Ez már csak azért is problémás, mert bár a Facebook

    alkalmaz külsős tényellenőrzőket, számos idegen nyelvű tartalom átsiklik az ellenőrök szűrőjén.

    A hírt hozó Washington Post (WP) külön kiemeli: a nagyobb világnyelveken könnyebb ellenőrizni az álhíreket, így az orvosi csoport konteóit is, amelyek viszont simán beszivárogtak a román, a svéd, az olasz és a magyar nyelvű felületekre nyelvtudás hiányában. A WP szerint az említett felületeken több ezer hivatkozást találni az Orvosok Világszövetségéhez.

    Az ISD tanulmányában megállapítja azt is, hogy a közösségi média szűrőrendszerének hatékonysága azon múlik, mennyire dolgozik jól az erre fejlesztett mesterséges intelligencia, amely a tényellenőrzés és a tartalomszabályozás ellátásának java részét végzi. A válasz: messze nem elég jól. 

    (Washington Post)

  • Csehországban rendkívüli módon romlott a járványhelyzet. Ezt Adam Vojtěch egészségügyi miniszter mondta. A tárca szigorítana a védőmaszkok viselésén az iskolákban, illetve hatékonyabbá tenné az ellenőrzést a vendéglőkben, írta az MTI.

    Több mint duplája a napi fertőzések száma, mint egy hete.

    Legutóbb áprilisban volt ilyen rossz a járványhelyzet Csehországban. Kórházi kezelésre jelenleg 620 személy szorul, kétharmaddal többen, mint egy hete. Súlyos állapotban mintegy száz beteg van. Az utóbbi hét napban 51 ember halt meg a Covid–19 kór miatt.

  • Kinyit a karácsonyi vásár Brüsszelben november végén, bár a járvány újból erőre kapott Belgiumban is. Naponta már több mint háromezer friss fertőzöttet diagnosztizálnak, írta a távirati iroda. Kórházba naponta több mint nyolcvan beteget szállítanak. A kórházakban most ápolt Covid-páciensek száma megközelíti az ezret; közülük 230 embert intenzív osztályon kezelnek. Naponta csaknem egy tucat emberrel végez a gyilkos kór Belgiumban.

  • Szerbiában szombaton este tíz órától védettségi igazolás nélkül senki sem léphet a vendéglátóipari egységek, klubok, éjszakai szórakozóhelyek zárt terébe. Ezt a szerb kormányfő jelentette be, írta a PannonRTV. Ana Brnabić jelezte: emellett fel kell mutatni egy másik hivatalos, érvényes személyazonosságot igazoló okmányt is.

    Szerbiában 7745 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak kedden. A Covid–19 kór és szövődményei 58 beteg életét követelték az utóbbi 26 órában, írta a Magyar Szó. Kórházban 6708 beteget kezelnek, közülük 273-an szorulnak lélegeztetőgépre.

  • Már két óra hosszat állnak sorban a halottaskocsik a kijevi krematórium előtt a koronavírus szövődményeiben elhunytak tetemével – közölte szerdán az ukrán parlament plenáris ülésén Mihajlo Raduckij, a törvényhozás egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna az elhunytak számát tekintve szerdára már a második helyre került a világ országai között.

    A politikus felszólította képviselőtársait, hogy járjanak elöl jó példával, és aki még nem tette meg, oltassa be magát.

    Szavai szerint ugyanis a képviselők közül – ha nem is a többség – sokan még mindig nem vették fel a védőoltást. Hogy pontosan hányan, azt nem közölte.

    Raduckij szorgalmazta, hogy ismét szervezzenek oltást a parlament épületében a képviselőknek és az apparátus dolgozóinak. Ezenfelül rámutatott arra, hogy

    a képviselők nyolcvan százaléka nem tartja be a kötelező maszkviselést az ülésteremben.

    Közben az egészségügyi minisztérium közzétette, hogy a múlt héten kórházba került Covid-betegek több mint 94 százaléka a védőoltás első dózisát sem vette fel. Október 11–17. között 27 488 beteget szállítottak kórházba, közülük 25 893-an nem voltak beoltva.

    Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján az ukrán oltáselleneseket tette felelőssé azért, hogy az Európai Unió Tanácsa nagy valószínűséggel ki fogja venni Ukrajnát a zöld, azaz a biztonságos országok közül, amelyeknek állampolgárai szabadon utazhatnak be az EU területére. Szavai szerint az oltásellenesek felelőtlen magatartása miatt azok szenvednek, akik betartják az összes szabályt, és be vannak oltva, mégis megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy uniós és más országokba utazhassanak.

    Ukrajnában szerdára 18 912-vel 2 679 185-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint 3300-zal haladja meg az előző napiét.

    Az elhunytaké 495-tel 61 843-ra, az aktív betegeké pedig csaknem 11 ezerrel 272 543-ra emelkedett. Az elmúlt napon 5468 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben egy nap alatt az elmúlt félévben a legtöbb, 1023 új beteget, valamint 29 elhunytat jegyeztek fel.

    Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 658 010-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 549 891-en még csak az oltás első adagját vették fel. Kedden 226 587 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít – írja az MTI. 

  • A koronavírus elleni védőoltás nélkül akár 16 havonta újrafertőződhet az ember, olvasható egy brit tanulmányban. Nagy-Britanniában nem egy ember többször is beteg lett a Covid–19-től, írta a távirati iroda. Egészen pontosan a brit statisztikai hivatal adatai szerint 2020 júliusa és 2021 szeptembere között 296 újrafertőződés fordult elő.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a Covid–19-járványhelyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

    Putyin, aki döntésével az orosz kormány kedden kidolgozott javaslatcsomagját hagyta jóvá, a Rosszija 24 televízió által élőben közvetített kormányülésen hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni.

    Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

  • A marketingszakértők szerint a szlovák egészségügyi minisztérium oltási kampányának első filmje már most kudarc és sok-sok kidobott euró – adta hírül az Új Szó. 

    A vírus közös ellenségünk. Győzzük le, mielőtt legyőz minket! A vakcina a megoldás 

    – üzeni a társadalmi célú hirdetés, amely kifogásolhatatlan, azonban a szakértők erősen kritizálják a megvalósítást, a képi világot és sok egyebet. A plüssfigurákkal illusztrált kórokozókhoz valószínűleg nem volt szükség nagy ötletelésre, ráadásul az egész alkotás mintha szándékosan nem venné magát komolyan. 

    Szerintem ez egy teljesen rossz kampány. Ha az a célja, hogy motiválja azokat, akik eddig elutasították az oltást, akkor sem ösztönözni, hanem bosszantani fogja őket. Az oltás témájából komédiát csináltak, elvitték a humor felé; ennek semmi köze a motivációhoz vagy a meggyőzéshez

    – mondta Pavol Minár marketingkommunikációs szakértő.

    Az ország egészségügyi minisztere, Vladimír Lengvarský türelmet kért a kritikusoktól.

    Azok, akik már beoltatták magukat, meg vannak győzve, és remélem, hogy néhány hónap múlva a kampány működni fog, a karácsonyi ünnepekre és az év végére meglátjuk, hogy sikeres volt-e vagy sem

    – fejtette ki álláspontját a tárcavezető politikus.

  • Szombattól védettségi igazolvány felmutatásához kötik a szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek látogatását Szerbiában – közölte a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdai ülését követően, amelyről az MTI számolt be.

    Ana Brnabić miniszterelnök elmondta: védettségi igazolásnak számít a vakcina második vagy harmadik adagjának felvételét igazoló dokumentum, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi antigénteszt vagy annak igazolása, hogy valaki átesett a betegségen.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7664-gyel 1 062 960-ra, a járvány halálos áldozatainak száma 57-tel 9214-re növekedett.

  • Egy repülőgépnyi utast tartott fel az a férfi, aki miatt jó ideig nem tudott elindulni egy menetrend szerinti járat, mert nem volt hajlandó maszkot viselni az előírásoknak megfelelően – adta hírül a Főtér

    Az eset Kolozsváron történt, az Avram Iancu nemzetközi repülőtéren hétfőn, október 18-án este, a Ryanair Londonba induló járatán. Az egyik utas számolt be róla, hogy sokáig azt gondolta, hogy a rossz látási viszonyok miatt nem indul el a gép, azonban később észrevette, hogy a légi-utaskísérők egy férfit próbálnak rábírni arra, hogy tegye fel a maszkját az egészségügyi előírásoknak megfelelően. A szabályszegőt az sem zavarta, hogy egyre elégedetlenebbé vált a többi utas, és közölték vele, hogy kihívták a rendőrséget. 

    Az egyenruhások feleslegesen érkeztek, hiszen a negyvenéves férfit ők sem tudták meggyőzni, ezért leszállították a gépről.

    Az utasok vastapssal hálálták meg a rendőrök beavatkozását. A történtek után végre elindulhatott a járat.

  • A szerbiai fiatalok csupán 23,5 százaléka oltatta be magát eddig a koronavírus elleni vakcinával – olvasható a Pannon RTV oldalán. 

    A negyedik hullámban terjedő delta-variáns a

    harminc év alatti korosztálynál is súlyos tüneteket okoz, sok fertőzött kerül kórházba, köztük olyanok is vannak, akik lélegeztetőgépre.

    Ennek következtében az egészségügyi szakemberek kampányt indítottak a Magyarországgal szomszédos országban, amelynek célja meggyőzni a fiatalokat arról, miért lenne fontos oltakozniuk, és hogy a vakcinák nem károsak. 

  • Fényképeket tett közzé az ukrajnai Covid-osztályokon uralkodó állapotokról az ukrán egészségügyi minisztérium – számolt be róla a Kárpáthír.

    A fotókon jól látható a kórházak zsúfoltsága és a leterhelt orvosok. Rengeteg beteg állapota súlyos, lélegeztetésre szorulnak.

    A képek között olyan is látható, ahol éppen egy halottat tolnak ki a kórházból.

    Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az október 11-e és 17-e között kórházba került páciensek 94,2 százaléka volt oltatlan.

  • PCR-tesztekkel 3480 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak kedden Szlovákiában, ahol a halálos áldozatok száma nyolccal nőtt – számol be róla az Új Szó az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai alapján. 

    A Magyarországgal szomszédos országban kedden (október 19.) 16 199 mintán végezték el a tesztelést, ebből 3480 esetben mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével, így a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 443 214-re emelkedett. A halálos áldozatok száma nyolccal lett több, így 12 872-re nőtt. 

    Az inaktív esetek száma egy nap alatt 6122-vel 739 698-re nőtt. Eddig összesen 3 798 412 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában.

  • A világon 241 549 529 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 912 878 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 241 115 485 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 905 196 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 131 100 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 728 192.
    • Indiában 34 094 373 fertőzöttet és 452 454 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 664 879 fertőzöttről és 603 855 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 581 278 a fertőzöttek száma, és 139 265-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 936 798-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 221 314-re emelkedett.
    • Törökországban 7 714 349 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 68 060.
    • Franciaországban 7 196 754 fertőzöttet és 118 272 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 274 766 a fertőzöttek és 115 737 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 990 767 fertőzöttet és 87 051 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 722 188 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 655.
    • Németországban 4 410 921 a fertőzöttek száma, 94 812 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 945 056 fertőzöttet és 76 179 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Távozik az amerikai ESPN csatorna egyik riportere, Allison Williams, miután a csatornát birtokló Walt Disney Companynál kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

    A 37 éves nő azt mondta, hogy szeretne még egy második gyermeket is,

    viszont fél attól, hogy az oltás meddőséget okozna. 

    Allison WIlliams egy interjúban azzal indokolta a döntését, hogy egyelőre még nincsenek kutatások arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a vakcinának. Ebből adódóan pedig nem tudna együtt élni azzal, ha az oltás miatt nem szülhetné meg második gyermekét.

    A Wall Street Journal szerint Williamshez hasonlóan a szülőkorban lévő nők közül sokan tartanak ugyanettől az Egyesült Államokban. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy a tudósok

    egyelőre nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy az oltás meddőséget vagy vetélést okozna.

    Sőt, az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) mindeközben arra figyelmeztetett, hogy a várandós nők, illetve azok, akik nemrég estek át a szülésen, nagyobb veszélynek vannak kitéve, és nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk súlyos fertőzés, amely akár halált, illetve koraszülést eredményezhet.

    Ennek ellenére a fiatal nők közül még mindig sokan tartanak az oltástól. Október 9-i adatok szerint a 18 és 49 év közti várandós amerikai nőknek csak a harmada kapta meg mindkét oltást (vagy az egydózisú Johnson & Johnsont) – miközben a 18 év felettieknek általánosságban már 68,1 százaléka felvette a vakcinát az Egyesült Államokban.

  • Egy hét alatt többen vesztették életüket a koronavírus következtében Romániában, mint az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben – idézte Emilian Popovicit, a román járványügyi társaság alelnökét a Krónika Online.

    A szakértő szerint már régen szigorítani kellett volna a járványügyi korlátozásokon. A Digi24 hírtelevízió kedden háborús állapotokról számolt be a megrohamozott romániai kórházakban. 

    A betegségben annyian haltak meg, hogy már nem férnek el a halottasházban sem, fekete zsákokba helyezett holttestek tömegei hevernek a folyosókon.

    A temetkezési vállalatok járművei a kórházak udvarán állnak sorban. Emilian Popovici elmondta, hogy a járvány reprodukciós rátája már három hónapja meghaladja az 1,1-et, amely azt mutatja, hogy hány embernek adja tovább a kórt egy fertőzött átlagosan.

    Két hét is sok lett volna

     – állapította meg a szakember. Hozzátette, ez ráadásul várható volt azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát.

    A G4Media helyszíni felvételt is közzétett a bukaresti egyetemi kórházban uralkodó tragikus állapotokról:

  • Akár tizenhárom pontban is vádat emelhetnek Jair Bolsonaro brazil elnök ellen a koronavírus-járvány hanyag kezelése miatt – derül ki abból a szenátusi jelentésből, amelyet a Reuters szerzett meg. Az 1200 oldalas dokumentum 69 másik embert is megnevez, de megállapítása szerint az államfő viseli a felelősséget azért, hogy a dél-amerikai országban már több mint 600 ezer ember vesztette életét a kórban. 

    Jair Bolsonaro világhírű járványszkeptikus, folyamatosan bagatellizálja a pandémia jelentőségét. Amikor még 2020. április 28-án arról faggatták, hogy már több a halott Brazíliában, mint Kínában, vállat vonva visszakérdezett:

    Na és? Mit akar tőlem, mit tegyek?  

    A szenátusi jelentésben az szerepel, hogy Jair Bolsonaróé a felelősség azokért a koronavírus-járvány alatt elkövetett szövetségi kormányzati hibákért, amelyek a tömeges fertőzés veszélyét idézték elő Brazíliában. Ezzel a szövetségi kormányzat brazilok halála felett hunyt szemet, ami után az elnök ellen gyilkosságért akarnak vádat emelni. 

    A szenátusi jelentés több mindenre kiterjedően vizsgálja Jair Bolsonaro elnöki teljesítményét. Vádolnák közpénz illegális felhasználásával, népirtásra tett kísérlettel az őslakók elleni fellépés miatt, valamint azzal is, hogy okirat-hamisításra buzdított.

  • A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel – írja az MTI.

    Az amerikai sajtó kedden számolt be arról, hogy október 8-a és 14-e között

    ÖSSZESEN 42 TEXASI KÓRHÁZBAN TELTEK meg AZ INTENZÍV OSZTÁLYOK.

    Az adatokat minden héten az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma (DHHS) teszi közzé, amely körülbelül 200, több mint négy intenzív ággyal rendelkező texasi kórházat tart számon. A beszámoló szerint az augusztusi csúcs óta csökkent a teljes intenzívkapacitással működő texasi kórházak száma, de a most közzétett adatok még mindig magasabbak, mint amit a járvány téli fellendülése során mértek.

    A Texas Tribune beszámolója szerint egyes kórházakban nagy problémát okoz, hogy nincs elegendő létszámú személyzet a betegek ellátására. Az orvosok attól tartanak, hogy hamarosan „iszonyú döntéseket” kell meghozniuk, hogy kiket látnak el, és kiket nem. A cikk szerint a texasi kórházak intenzív osztályain kezelt, koronavírussal fertőzött betegek többsége nem vette fel a védettséghez szükséges oltásokat.

    Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult helyzet ellenére az embereket „nem szabad elbátortalanítani attól, hogy kórházi ellátást kérjenek”.

    A New York Times adatai szerint Texas államban az emberek 53 százaléka kapta meg a Covid–19 elleni védettséghez szükséges oltást. A legfrissebb adatok szerint a déli államban hétfőn 5862 új fertőzöttet regisztráltak, ami a delta-variáns terjedésének tudható be.

    A múlt héten Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója rendeletben tiltotta meg az állam területén üzemelő cégeknek, hogy kötelezővé tegyék alkalmazottaik számára a koronavírus elleni oltást. „A szövetségi túlkapás egy újabb példájaként a Biden-adminisztráció sok magánszervezetet megfélemlít a Covid–19 elleni oltási előírásokkal – fogalmazott Abbott a rendelet indoklásában.

    A kormányzó utasításai ellenére néhány texasi székhelyű nagyvállalat úgy döntött, hogy továbbra is megkövetelik alkalmazottaiktól a koronavírus elleni oltás felvételét. Az American Airlines és a Southwest Airlines légitársaságok – amelyek székhelye a déli államban van  közölték, hogy nem változtatnak eddigi szabályaikon, és továbbra is eleget tesznek a Biden-kormány oltottságra vonatkozó előírásainak.

    Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója „sajnálatosnak nevezte Abbott kormányzói rendeletét. Tudjuk, hogy az oltások mennyire hatékonyak a betegség megelőzésében, nemcsak az egyének esetében, hanem a fertőzés dinamikájának lassításában is”  tette hozzá Fauci.