Európa Tanács: A bevándorlók biztonsági garanciák nélküli visszatoloncolása az emberi jogok megsértése

2021.10.21. 13:10

Az Európa Tanács (ET) tagállamainak nem szabad megengedniük, hogy személyi biztonságukat garantáló intézkedések nélkül bevándorlókat toloncoljanak vissza a határaikon kívülre, ez a gyakorlat ugyanis az emberi jogok megsértésének számít, nem szabad törvényessé tenni – jelentette ki a strasbourgi székhelyű ET emberi jogi biztosa.

Az MTI beszámolója szerint Dunja Mijatovic leszögezte: az Európa Tanács határozottan ellenzi a bevándorlók és menekültek menedékjoghoz való hozzáférésének megtagadását és biztosítékok nélküli, sőt akár erőszakkal kísért visszatoloncolását az ET-tagállamok határain kívülre.

A jogellenes intézkedések legalizálására irányuló kísérletek, ahogy a biztonsági biztosítékok nélküli visszatoloncolások, aláássák az emberi jogok menekültügyi egyezményében megállapított jogi garanciákat, és sértik a kínzás, az embertelen vagy megalázó bánásmód, valamint a kollektív kiutasítás tilalmát – foglalt állást.

Itt az ideje, hogy a kormányok véget vessenek azoknak a jogalkotási kezdeményezéseknek és politikáknak, melyek kísérletet tesznek a visszatoloncolások normalizálására, felszámolva ezzel a menekültek, menedékkérők és bevándorlók jogi biztosítékait a határokon

– fogalmazott.

Foglalkozni kell a tagállamok közötti szolidaritás hiányával, az erőteljes nyomás ugyanis a migránsok visszatoloncolásra ösztönzi az érkezési országokat – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az Európai Unió vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóján, amelynek témái között a bevándorlás is szerepel. Indulása előtt  közösségi oldalán tett bejegyzésében bejelentette, hogy „tizenkét ország most közösen írt egy levelet, amelyben leírtuk, hogy ahelyett, hogy kötelező kvótákkal bombáznak bennünket megint, mert ezt napirendre tűzik újra, milyen lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy Európa külső határait megvédjük”.  • Hírek
  • Árfolyam