új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt néhány napban megduplázódott az első oltásukat kérők száma, ami hétfőn valamivel több, mint 31 ezer, míg már csütörtökön ez a szám 62 512 – olvasható a Főtér oldalán.

    Az október 21-i számnál csak egyszer vették fel többen az oltást, Ez a szám ráadásul az eddigi oltáskampány teljes történetének második legnagyobb értéke, pusztán április 21-én voltak ennél többen (63 546) oltakozni. Az első adagjukat megkapok mellett az elmúlt 24 órában 8513-an kapták meg a második, 28 351-en pedig a harmadik adagot.

    Azonban ennek a lendületnek még jó ideig ki kéne tartania ahhoz, hogy valóban éreztesse a hatását Romániában, ahol az első dózist eddig összesen 6 156 068, a másodikat pedig mindössze 5 778 190 ember kapta meg a valamivel több, mint 19 milliós lakosságból. 

  • A saját lakodalmára nem engedtek be egy román vőlegényt, akiről épp a nagy napon derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus.

    A romániai Botoșaniban a hétvégén szerveztek lagzit a párnak, de mivel sem a vőlegény, sem a menyasszony nem volt beoltva, ezért mindkettejüknek negatív tesztre volt szükségük a belépéshez. A teszteredmény pont a lagzi kezdete előtt futott be:

    a menyasszony tesztje negatív lett, a vőlegényé viszont pozitív. 

    Az eredményt SMS-ben kapták meg, és annyira nem akarták elhinni, hogy fel is hívták a tesztet végző céget, hogy biztos nem téves SMS-t küldtek-e. A cég azonban megerősítette, hogy tényleg pozitív lett a férfi tesztje. 

    Állítólag a vőlegény édesanyját a fodrásznál érte utol a hír és el is ájult annak hallatán. A rendezvényt viszont már túl késő volt lefújni,

    úgyhogy a vőlegény nélkül tartották meg a lakodalmat.

    A menyasszony így végül a saját apjával járta el a táncot. A román sajtó szerint a násznép jól érezte magát, de a párnak szörnyű élmény volt így a lagzi.

    Másnap aztán a férfinál a hatóságok is jelentkeztek, és megkérdezték, hogy hol tervezi eltölteni a karantént. Vagyis az újdonsült párnak karanténban kell eltöltenie a mézesheteket, ha együtt akarnak lenni. 

  • Az elmúlt két hónapban több beteg hunyt el a Kárpátalja megyei infektológián, mint az előző járványhullám egész ideje alatt − írja a Kárpáti Igaz Szó. Jelenleg a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyak 55 százaléka foglalt.

    Egyelőre van elég oxigén és lélegeztetőgép, azonban a megyében arra is készülnek, hogy ha minden ágyat elfoglalnak a betegek, nem jut majd elég oxigén. A megyeszékhelyre ebben az esetben a szomszédos Lemberg megyéből biztosítanák az ellátást.

    Polyák Mihály, a megyei járványügyi kórház főorvosa mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a koronavírus elleni oltást, hogy elkerülhesse a súlyos megbetegedést.

    Aki nem hiszi el, hogy létezik a koronavírus, jöjjön el a kórházba, és győződjön meg róla saját szemével

    − mondta a főorvos.

  • Óriási árbevételt tudhatnak magukénak az amúgy is jól kereső temetkezési vállalkozások Romániában, ahol szinte napi szinten negatív rekordokat dönt a koronavírus-járvány – tájékoztat róla a Főtér.

    Két hét alatt annyian haltak meg a Magyarországgal szomszédos országban, Romániában a koronavírus-fertőzés következtében, hogy az felér egy nagyobbacska község lakóival. Romániában így is tíz év alatt a kétszeresére (hatvanezerről 113 ezerre) nőtt a halálozások száma, ami igencsak szép anyagi siker (harmincszoros emelkedés) volt a temetkezési vállalkozásoknak, akik a pandémia alatt sokszoros többletbevételhez jutottak.

    Románia Európában az első, világviszonylatban a második helyen áll a koronavírus okozta elhalálozások számát tekintve. 

    A nemzetközi sajtó külön kiemeli, hogy nem csak az egészségügyi rendszer van túlterhelve, a temetkezési vállalatok sem bírják már tartani az iramot.

    Tavaly 326 millió lej (24 milliárd forint) összbevételt produkáltak a kegyeleti szolgáltatók, ez a szám 2010-ben 62,8 millió, 2019-ben 259 millió lej volt. A járvány óta egynegyedével nőtt a cégek profitja, a 2019-es 54,3 millió lejről 85,8 millió lejre (2020-as adat).

  • Egy nap alatt 546-an haltak bele a koronavírus okozta betegségbe Ukrajnában, ezzel ismét megdőlt a fekete rekord – számolt be róla a Kárpáthír az egészségügyi minisztérium adatai alapján.

    Országosan 22 415 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 701 600 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Ukrajnában. A minisztériumi adatok szerint az új betegek közül 1771 gyerek és 345 egészségügyi dolgozó van, illetve

    egy nap alatt 546-an haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, ami új negatív csúcs,

     az elmúlt 24 órában ezzel 62 389-re nőt a halálos áldozatok száma. 

    A legtöbb új fertőzöttet Zsitomir, Odessza, Lemberg, Zaporizsje Dnyipropetrovszk, Harkiv megyéből és Kijevből jelentették.

  • A Máramaros megyei Szakállasfalva polgármestere, Emilian-Gheorghe Pop nemrég népi gyógymódokat ajánlott a koronavírus ellen.

    A község Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írta a járványról: a román népet a mostaninál sokkal nagyobb megpróbáltatások is érték már, de az Istenbe vetett hit, a szeretet és az egység mindig megóvta őket. 

    Ezt követően azt javasolta, hogy a „meghűlés” ellen népi gyógymódokkal védekezzenek az emberek.

    Úgymint: 

    • sós vizes gargarizálást és propolisztinktúrát torokfájás ellen,
    • sós vizes inhalációt a légzésszervi problémák ellen,
    • antibiotikumként házi savanyú tejet vitamin- és tápanyagbombaként, mézet és mézből készült termékeket, 
    • az egészség megőrzéséhez pedig fokhagymát, almát, egyéb gyümölcsöket, zöldséget, csipkebogyóteát, citromot, tormát, gyömbért.

    A polgármestert egy román lap már meg is kérdezte arról, pontosan miért tette ezeket az ajánlásokat a koronavírus-pandémia közepette. Erre azt mondta: ő csak azt szeretné, hogy az emberek ne fogyasszanak olyan dolgokat, amelyek megbetegítik őket. Utána pedig visszakérdezett, hogy

    Amúgy meg mi az, hogy pandémia?

    Majd azzal folytatta, hogy „az is pandémia volt, amikor gyerekkoromban hárman voltunk az iskolában, a többi meg otthon taknyolt”.

    Végezetül arra a kérdésre, hogy beoltatta-e már magát, a polgármester annyit válaszolt, hogy „tartózkodik”.

  • Az oltás mellett a tesztelés az osztrák főváros egyik legnagyobb fegyvere a koronavírus-járvány ellen. A pandémia kezdete óta már több mint tízmillió gargalizálós PCR-tesztet végeztek Bécsben, és 49 ezer fertőzöttet azonosítottak – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája.

    Kísérletként indították idén februárban, ám hihetetlen sikeres lett, sőt szeptember óta az iskolásokat is az Alles gurgelt (Mindenki gargalizál) nevű program ingyenes gargalizálós PCR-tesztjével szűrik Bécsben. A koronavírus-fertőzést kiszűrni hivatott tesztből 2021. október 16-án már a tízmilliomodikat is felhasználták. Ez év szeptembere óta az ötödik osztálytól az iskolásokat is ezzel szűrik, így ma már hetente mintegy hatszázezer mintavételt végeznek, ami akár napi 147 ezer tesztet is jelenthet. Eddig 1,2 millióan regisztráltak a rendszerbe. 

    Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara Alles gurgelt kezdeményezése egyszerűen működik, hiszen egy internetes regisztrációt követően a résztvevők akár otthon is letesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre. Ehhez csupán azonosítaniuk kell magukat a mobiltelefon vagy a laptop kamerája előtt, gargalizálni, majd a mintát leadni a számtalan gyűjtőpont – posta, üzletek, iskolák, a programban részt vevő munkahelyek – egyikén. A próbákat még aznap elviszik a Lifebrain laborjába, amelyet közbeszerzési eljárás keretében választottak ki még 2020 decemberében a feladatra. 

    Bécsben a pandémia elleni harc két stabil pilléren nyugszik: az oltáson és a széles körű tesztelésen. A jövőben is ezen az úton kell továbbmennünk, hogy elkerülhessük a lezárásokat és visszatérhessünk a normalitáshoz a gazdaság és a társadalmi élet terén

    – mondta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a tízmilliomodik PCR-teszt elvégzése alkalmából.

  • A szlovákiai koronavírust vizsgáló szakmai konzílium szerint egyelőre nem kell módosítani az úgynevezett Covid-automatát, és nem szükséges korlátozó intézkedéseket bevezetni a közelgő ünnep miatt, miközben egyre többen kerülnek kórházba és fertőződnek meg – olvasható az Új Szó oldalán.

    A járványügyi szakemberek egyike, Elena Prokopová úgy fogalmazott október 21-én egy tanácskozás után, hogy főleg a bordó és fekete besorolású járásokban (ezekben a legsúlyosabb jelenleg a járványhelyzet a Magyarországgal szomszédos országban) 

    ajánlott megfontolni a temetőlátogatást és a családi összejöveteleket.

    A Covid-automata (ez egy térkép, amelyen színkódokkal jelzik a koronavírus okozta biztonsági besorolásokat) kérdését valószínűleg csak az ünnep után fogják megnyitni.

    A szakmai csoport egy másik tagja, Alena Kosťálová infektológus azzal egészítette ki kolleganője mondandóját, hogy bíznak a lakosok felelősségteljes hozzáállásában. Szerintük ha valaki úgy dönt, hogy más járásba utazik, meg kellene fontolnia, hogy a temetőbe nem a hosszú hétvégén látogat ki. Mindezek mellett a szakértők az individuális utazást javasolják és azt, hogy szabadtéren is viseljenek arcmaszkot az emberek, illetve kerüljék a nagy tömegű helyeket, mint például a bevásárlóközpontok.

  • A gyerekek nagy járványügyi kockázatot jelentenek, ezért Szerbiában hamarosan szükség lesz a távoktatásra való átállásra – tájékoztat róla a Pannon RTV, Zoran Bekic, a belgrádi vásáron lévő oltópont koordinátorának nyilatkozata alapján.

    Az oktatásban dolgozóknál rendkívül alacsony az oltottsági szint, így pedig kevés az olyan tanuló, aki ellenálló a betegséggel szemben, ezzel pedig robbanásszerűen megnőne a fertőzöttek száma 

    – fogalmazott a szakértő, aki arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvány csupán a kezdet, annak alkalmazását idővel kiterjesztik majd.

    Zoran Bekic úgy véli, hogy a védettségi igazolvány védi a közösséget, és megakadályozza, hogy a fertőzöttek keveredjenek az egészséges emberekkel, valamint hozzájárul a magasabb oltottsági szinthez is.

  • Ausztrália három legnagyobb szupermarketlánca kötelezővé teszi az oltást mintegy háromszázezer munkavállalója számára, miután feloldották az országban a világ leghosszabb ideig fennálló lezárásait – írja a Washington Post.

    A tulajdonosok szerint a cél dolgozóik egészségének megóvása.

    Minden üzletünkbe hetente átlagban húszezer vásárlót várunk, ami azt jelenti, hogy minden dolgozónk egy munkahéten több ezer emberrel fog közvetlen kontaktusba kerülni

    – mondta Brad Banducci, a Woolworths Group vezérigazgatója.

  • November 8-tól nem engedik be a munkahelyükre azokat a pedagógusokat és állami tisztviselőket Kárpátalján, akik nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltást – írja a Kárpát Hír. Erről a kárpátaljai megyei közigazgatás elnöke, Anatolij Poloszkov beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. 

    Az egészségügyi minisztérium még október 4-i határozatában arról intézkedett, hogy kötelező az oltás az állami szférában, a központi végrehajtó hatalomban és azok területi kirendeltségeiben, valamint a helyi közigazgatásokban és az oktatási szférában dolgozóknak is, függetlenül tulajdonformájuktól. 

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az Espereso tévében korábban úgy nyilatkozott: nem fogják elbocsátani az oltatlan személyeket, a karantén idejére csak fizetés nélkül felmentik őket a munkavégzés alól. 

  • Csütörtöktől léptek hatályba a régiók közötti utazásokra vonatkozó járványügyi korlátozások Ukrajnában − írja a Kárpáthír.

    A szabályozás a vörös, a narancssárga és a sárga jelzésű térségekre vonatkozik, és kizárólag a megyék közötti személyforgalmat érinti. Az intézkedés értelmében buszon, repülőn és vonaton kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.

  • A korábbi demokrata párti amerikai elnök, Bill Clinton videót tett közzé, amelyben arról beszél, hogy miképp halad a gyógyulás felé – írja a Guardian. A 75 éves volt elnök hat nappal ezelőtt került egy kaliforniai kórházba koronavírussal nem összefüggő fertőzések gyanújával.

    A volt elnök videójának tanúsága szerint vasárnap tért haza New York-i otthonába. Egyes források szerint urológiai fertőzése volt.

    Bill Clinton 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok 42. elnöke.

  • Szlovákiában több mint háromezer új koronavírusos beteget szűrtek ki PCR-tesztekkel − írja az Új Szó.

    A szerdán közzétett adatok szerint 14 273 tesztből 3019 lett pozitív. A betegséggel összefüggésben tizenegy ember vesztette életét. A PCR-teszttel azonosított fertőzöttek 72 százaléka nem volt beoltva. A legtöbb fertőzöttet Eperjes, a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében találták.

  • A cseh kormány hétfővel kezdődően újra kötelezővé teszi az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselését minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is − adta hírül az MTI.

    A korlátozás érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November 1-jétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a betegségen, és megfelelő ellenanyagokkal rendelkeznek. Ezt a vendéglők személyzete fogja ellenőrizni.

    Jelenleg a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kötelező.

    November 1-jétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára, erre csak a 18 éven aluliak, a beoltottak, illetve azok lesznek jogosultak, akik valamilyen ok miatt nem oltathatják be magukat.

  • Rekordot döntött az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvánnyal összefüggő megbetegedések száma Oroszországban – írja a Guardian. A Moscow Times szerint az elmúlt egy nap alatt mintegy 36 399 új fertőzöttről és 1036 halottról számoltak be. Ezzel a 144 milliós ország az Egyesült Államok után a legrosszabb adatokat mutatja az elmúlt  három hét adatai alapján.

    A rossz adatok a lassan haladó oltakozási hullámnak tudhatók be, valamint a delta-variáns új, AY.4.2 alfajának gyors terjedésének – vélik szakértők. Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyzet megfékezése érdekében arra szólította fel a régiós vezetőket, hogy ha nem sikerül megfékezni a növekvő esetszámokat, tartsák fenn a korlátozó intézkedéseket.

  • Csütörtökön beadták az egymilliárdodik adag oltóanyagot az új típusú koronavírus ellen Indiában, amit az újdelhi kormány erre az alkalomra készített dallal és videóval ünnepelt meg − számolt be az MTI.

    Indiában lassan indult januárban az oltási kampány, a koronavírus delta-variánsa hatalmas pusztítást okozott, de mostanra a 944 millió felnőtt indiai háromnegyede megkapta az oltás első adagját, a másodikat viszont egyelőre csak az olthatók 31 százaléka vette fel.

    Ebben a hónapban naponta átlagosan ötmillió embert oltottak be, míg az előző hónapban ennek nagyjából az ötszörösét. A járvány terjedésének üteme tavasz óta most a leglassabb.

    Indiában 34,1 millió fertőzöttet jegyeztek fel eddig, és 452 ezer ember halt bele a járványba, többségük tavasszal, amikor a delta-variáns berobbantotta a második hullámot az országban.

  • Sorban állnak a gyászolók az ukrán főváros, Kijev krematóriuma előtt − írja a Kárpáti Igaz Szó. Az utóbbi időben jelentősen nőtt a kórházban ápoltak száma az országban, a halálozási arány 17 százalékra emelkedett.

    Közben az egészségügyi minisztérium közzétette, hogy a múlt héten kórházba került koronavírusos betegek több mint 94 százaléka a védőoltás első dózisát sem vette fel. Október 11. és 17. között 27 488 beteget szállítottak kórházba, közülük 25 893-an nem voltak beoltva.

  • Jövő héttől már tíz járást sorolnak a járványügyileg legsúlyosabb, fekete járások közé − derült ki a helyi egészségügyi minisztérium közösségi oldalán közzétett bejegyzésből. A döntés szerint

    • tíz járás fekete,
    • harminc járás bordó,
    • 27 járás piros és
    • 12 járás narancsszínű besorolást kap.

    A Bumm szerint Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter legutóbbi nyilatkozatában kitért arra, hogy szerinte október végén naponta 2500–3500 ember koronavírustesztje lesz pozitív.

  • Oltópontot hoznának létre az ukrán parlamentben, mert a képviselők között nagyon sok olyan van, aki még nem oltatta be magát − írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A nemzet egészsége parlamenti bizottság elnöke, Mihajlo Raduckij szerint erre azért is lenne nagy szükség, mert a képviselők nyolcvan százaléka nem tartja be a kötelező maszkviselést az ülésteremben.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2022 első negyedévében dönthet a Szputnyik V oltóanyag jóváhagyásáról − jelentette a Reuters hírügynökség saját forrásokra hivatkozva. A lap szerint még több dokumentum hiányzik az engedélyezési eljáráshoz, ezeket Oroszország november végéig pótolhatja.

    A Szputnyik V oltóanyagot Oroszországban 2020 augusztusában engedélyezték. Az oltóanyagot a TASZSZ szerint 70 országban alkalmazzák.

  • Az elmúlt napon 22 415 új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, a járvánnyal összefüggésben meghalt 546 beteg − derült ki a nemzetbiztonsági és védelmi tanács legfrissebb adataiból.

    A hivatalos információk szerit az országban a legtöbb megyében ezer felett vannak az esetszámok, az aktív fertőzöttek száma 286 376-ra tehető.

    A járvány kezdete óta az országban már több mint 2,7 millió fertőzöttet azonosítottak. A koronavírussal összefüggésben 62 389 ember halt meg.

  • Véget ért 262 nap után a világon elrendelt eddigi leghosszabb karantén az ausztráliai Melbourne-ben és környékén csütörtökön – számolt be az MTI. Miközben az új koronavírusos esetek száma rekordközeli, a kocsmák, az éttermek és a kávézók újra kinyithatnak.

    Melbourne-ben és vonzáskörzetében augusztus elején rendeltek el korlátozásokat, immár hatodik alkalommal, a koronavírus delta-variánsának megfékezésére. Az ausztrál kormány azt tette meg a nyitás feltételéül, hogy a 16 évesnél idősebbek legalább 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltás mindkét adagját.

    Az új rendelkezések értelmében a kocsmák és a kávézók benti tereiben maximum húsz beoltott ember tartózkodhat, kint pedig legfeljebb ötven vendég lehet. A fodrászatokban egyszerre öten lehetnek. A maszkviselés továbbra is kötelező bent és a szabad levegőn egyaránt.

    A 262 nap a Melbourne-ben elrendelt hat zárlat teljes időtartama. Korábban az argentin Buenos Aires tartotta ezt a rekordot, ahol 232 napig voltak érvényben korlátozások.

    A napi új fertőzöttek száma csütörtökön 2232 volt, ami a második legmagasabb adat Ausztrália területén. Az országban a járvány kezdete óta mintegy 152 ezer ember kapta el a vírust, és 1590-en haltak bele a fertőzésbe. Új-Dél-Walesben, ahol a legnagyobb város, Sydney található, csütörtökön harmadik napja emelkedett az esetszám, a szerdai 283-ról 372-re. Queenslandben pedig két hét után jelentették ismét az első fertőzöttet.

  • Hozzávetőleg egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát használtak fel eddig az európai régióban Hans Kluhe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint – adta hírül az MTI.

    A tisztviselő erről Koppenhágában beszélt szerda este, ahol „nagyszerű teljesítménynek” titulálta az eddigi erőfeszítéseket. A WHO adatai szerint ez az eredmény azt jelenti, hogy a régióban élők nagyjából harmadát sikerült immunizálni.

    Kluge azonban hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezéshez az oltási kedv növelése szükséges, a területi egyenlőtlenségeket pedig ki kell küszöbölni.

    Elmondása szerint a cél továbbra is a 70 százalékos átoltottság elérése.

  • Október 18-án világszerte 7200 ember halt meg a koronavírus miatt. Ebből 538-an Ukrajnában, így világszerte a negyedik lett aznap a halálozási adatokat összesítő listán − írja a Kárpáthír. A legtöbben az Egyesült Államokban és Oroszországban haltak meg.

    Az új fertőzöttségi adatok szerint Ukrajna világszerte a hatodik helyet foglalta el a listán. Európában az ország a negyedik helyen áll.

  • Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora szerint

    a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

    A szakértők, köztük Ștefan Dascălu immunológus, az Oxfordi Egyetem kutatója, ráadásul attól tartanak, hogy akár egy romániai változata is kialakulhat a vírusnak – írja a Főtér.

    Mint azt megírtuk, Romániában kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be – jelentette be Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel.

  • Lettországban ismét vesztegzárat vezettek be csütörtökön a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt. A rigai kabinet szerdán újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A vesztegzár egyelőre november 15-ig lesz hatályban − számolt be az MTI.

    A korlátozások értelmében csütörtöktől

    • csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a sport-, a kulturális és a szabadidős létesítményeknek és szórakozóhelyeknek be kell zárniuk,
    • a vendéglátóipari egységek csak elvitelre szolgálhatnak fel ételeket,
    • a gyülekezéseket megtiltották,
    • a kijárási tilalom pedig este nyolc órától reggel öt óráig lesz hatályban,
    • a lakosok csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket ez idő alatt,
    • az iskolák távoktatásra, az alkalmazottak pedig távmunkára állnak át.
  • November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával − jelentették be a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

    A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer–BioNTech-vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet.

    A Pfizer október első hetében nyújtotta be az FDA-hez az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét.

    Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága előreláthatólag jövő kedden ülésezik, hogy megvitassa a vakcinával kapcsolatos kérelmet. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát − számolt be az MTI.

  • A világon 242 005 468 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 921 419 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 241 549 529 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 912 878 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 218 907 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 731 263.
    • Indiában 34 108 996 fertőzöttet és 452 651 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 680 488 fertőzöttről és 604 228 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 630 071 a fertőzöttek száma, és 139 444-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 969 960-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 222 320-ra emelkedett.
    • Törökországban 7 744 109 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 68 274.
    • Franciaországban 7 202 840 fertőzöttet és 118 300 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 275 984 a fertőzöttek és 115 770 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 993 295 fertőzöttet és 87 082 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 725 887 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 688.
    • Németországban 4 429 723 a fertőzöttek száma, 94 886 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 945 056 fertőzöttet és 76 179 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Indul az Index csütörtöki hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.