Alec Baldwin megszólalt, nem talál szavakat, és mindenben együttműködik a hatóságokkal

K  AP20211022043
2021.10.22. 07:51 Módosítva: 2021.10.22. 19:30
Véletlen gyilkosságot követett el Alec Baldwin a Rust című westernfilm forgatásán. A kelléknek használt kézifegyverben éles lőszer vagy olyan tárgy maradhatott, amely halálosan megsebesítette az operatőrt. Az incidensben a film rendezője is megsebesült, őt azonban már kiengedték a kórházból. A filmszínész szemtanúk beszámolója szerint összetört, a forgatás magától értetődően leállt. Azóta egy közleményt is kitett a történtekről Twitter-falára, azt írta, mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A hatóságokat helyi idő szerint csütörtökön 13 óra 50 perckor értesítették az esetről. Közlésük szerint egy nő és egy férfi sérült meg. Előbbit később a 42 éves Halyna Hutchinsként, a film operatőreként, utóbbit a 48 éves Joel Souzaként azonosították, aki a film rendezője.

mindkettejüket életveszélyes sérüléssel vitték kórházba, azonban a nő életét már nem tudták megmenteni.

Az egyik helyi lap szerint a 68 éves Baldwint könnyek között látták a helyi seriff irodája előtt csütörtökön. A filmet Új-Mexikóban forgatták. 

A RENDŐRSÉG TOVÁBBRA IS VIZSGÁLJA A TÖRTÉNTEKET, DE EGYELŐRE SENKIT SEM GYANÚSÍTOTTAK MEG BŰNCSELEKMÉNY ELKÖVETÉSÉVEL.

Baldwint rendkívül megrázták a történtek. A helyi sajtó beszámolója szerint sírva látták a seriff irodája előtt, majd egy olyan fotó is előkerült róla, amelyen összegörnyedve áll az út szélén, miután tudatosult benne, mi történt. 

Szemtanúk beszámolói szerint az incidenst követően a színész a stáb tagjai „eszeveszett módon” kérdezgette, hogy ki adott éles fegyvert a kezébe. 

Egész életemben nem adtak éles fegyvert a kezembe! 

– ismételgette Baldwin a szemtanúk szerint. 

Egy feltörekvő csillag hunyt ki

Halyna Hutchins Ukrajnában született. Karrierjét újságíróként kezdte, majd fokozatosan tért át a filmezésre, miután brit produkciókon dolgozott Kelet-Európában. 2019-ben az American Cinematographer magazin „feltörekvő csillagként” emlegette.

Hutchins Instagramján legutóbb két napja jelent meg bejegyzés. A nő egy lovon ülve járta körbe a forgatás helyszínét.

Sandbox Miniapp

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Halyna Hutchins (@halynahutchins) által megosztott bejegyzés

Az Ukrajnában született Hutchinst hatalmas tehetségnek tartották az operatőri szakmában, a Hollywood Reporter cikke szerint 2018-ban egyike volt annak a nyolc női operatőrnek, akiket a szakma legjobbjainak választott a 21st Century Fox.

Adam Egypt Mortimer rendező, aki a 2020-ban bemutatott Archenemy című filmben dolgozott együtt Halyna Hutchinsszal, a Twitteren azt írta: nagyon szomorú a tehetséges operatőrrel történtek miatt.

Ragyogó tehetség volt, aki teljesen elkötelezett volt a művészet és a film irányába

– írta bejegyzésében a direktor.

Vétlen gyilkos

Joel Souza rendezőt már kiengedték a kórházból, azt viszont még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen, illetve mennyire súlyos sérülésekkel kezelték Souzát a Christus St. Vincent Regional Medical Centerben. A Reuters megkeresésére a kórház szóvivője mindössze annyit közölt: 

SEMMILYEN INFORMÁCIÓT NEM ADHATNAK KI A KÓRHÁZBAN ÁPOLTAK ÁLLAPOTÁRÓL. 

Nem tudni azt sem, hogy éles lőszer volt-e a kelléknek használt működő fegyverben, és ha igen, benne felejtették-e. A TMZ információi szerint az operatőr és a rendező sebesüléseit repesz is okozhatta. 

A másik verzió, hogy vaktöltény helyett éles lőszert tettek vagy hagytak véletlenül a forgótárasban.

A sors iróniája, hogy Alec Baldwin a Rust címszereplője és egyben társproducere is, a filmben pedig egy idős törvényen kívülit alakít, akinek tizenhárom éves unokáját egy véletlen gyilkosság miatt elítélik.

Vadnyugati tragédia

Bill Dill operatőr, a lelőtt Halyna Hutchins korábbi tanára közösségi oldalán üzent Alec Baldwinnak. A szakember bejegyzésében azt írta: 

Mr. Baldwin, úgy tűnik, hogy ön megölte a tanítványomat. 

Dill írásában leszögezi: jó embernek tartja Baldwint, és hiszi, hogy a gyásza valódi. Egyúttal arra kérte a színészt, hogy használja fel hírnevét, vagyonát és befolyását annak érdekében, hogy a forgatásokon innentől kezdve ne használhassanak valódi fegyvereket. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy idén októberben kezdték el forgatni a westernt, amelyet Alec Baldwin közösen írt Joel Souza rendezővel. A film jeleneteit Új-Mexikóban, Santa Fében rögzítik. 

Alec Baldwin legutóbb 2018 novemberében hívta fel magára a sajtó figyelmét. A színész akkor egy parkolóhely miatti vita hevében ütött meg egy férfit, akit kórházba kellett szállítani. Baldwin ellen később garázdaság és zaklatás miatt indított eljárást a rendőrség. 

A forgatási helyszínről több fotó, illetve felvétel is megjelent az interneten. 

Nem tudom szavakkal elmondani, hogy mit érzek a tragédia után. Halyna Hutchins csodálatos anya, feleség és kiemelkedő szakmai tehetség volt. A vizsgálatok során maximálisan együttműködöm a rendőrséggel, ezen túlmenően támogatásomról biztosítottam a családtagokat – tette ki kétrészes Twitter-bejegyzésében a színész, akinek összetört a szíve a történtek miatt.

(Borítókép: 2015. szeptember 21-én az ENSZ New York-i székházában készített kép Alec Baldwin amerikai színészről. Fotó: MTI / AP / Seth Wenig)