Európai országok sora segít a bajba jutott Romániának

2021.10.22. 20:42 Módosítva: 2021.10.22. 20:43

Már nyolc európai ország nyújt segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben. Ezt Klaus Iohannis román államfő közölte. A Brüsszelben tartózkodó Iohannis azt mondta: köszönetet mondott „partnereinek és barátainak”, akik lehetővé tették román betegek befogadását az intenzív terápiás helyeikre, valamint orvossággal és lélegeztetőgépekkel siettek Románia segítségére, írta az MTI.

Iohannis ugyanakkor arra figyelmeztette polgártársait, hogy nekik is meg kell tenniük azt, ami rajtuk múlik: „el kell végre fogadniuk”, hogy a járvány megállítására nincs más megoldás, mint az oltás felvétele. Hozzáfűzte: elegendő megnézni, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság 80-90 százalékát beoltották, a járványt megfékezték, a kórházak nincsenek tele koronavírusos betegekkel.

Ausztriába Kolozsvárról visznek betegeket. Lengyelország húsz súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg kórházi kezelését vállalta, az első három pácienst csütörtökön szállította Lódzba egy katonai repülőgép. Magyarország elsőként ajánlotta fel ötven, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteg kezelését.

A fertőzöttek áthelyezése már több mint egy hete megkezdődött, csütörtökig harminc válságos állapotban lévő beteget szállítottak át Romániából a debreceni és a szegedi kórházakba.

Szerbia oxigénkoncentrátorokat és gyógyszert ajánlott fel, Dániából két, intenzív terápiára szakosodott egészségügyi csapat érkezik: segítségükkel további húsz intenzív terápiás ágyat tudnak működésbe helyezni a bukaresti Matei Bals járványkórházban. Franciaország és Olaszország is egészségügyi személyzetet ígért. A Moldovai Köztársaságból 32 orvos és ápoló érkezett a Jászvásár melletti konténerkórházba.

Közben újabb tragikus kórházi baleset történt Romániában: egy olténiai kórházában, ahol 150 koronavírusos beteget kezelnek, meghibásodott az oxigénellátó rendszer, három beteg életét veszítette.  • Tippek
  • Árfolyam