új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár miután oltási igazolványhoz kötötték Olaszországban a munkavégzést, oltásellenesek szétverték Rómát, megszaporodtak az utcai tüntetések, a trieszti kikötőben pedig munkássztrájk volt, az intézkedés úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 

    Dolgoznom kell

    – fogalmazta meg egyszerűen annak okát egy, eddig oltatlan olasz munkavállaló a Guardiennek, hogy miért adatta be az első dózist. 

    A szükség nagy úr, az utóbbi napokban pedig fokozatos emelkedést mutat az első oltásra jelentkezők száma. 

    Már csak azért is javasolt beadatni a vakcinát, mert a munkaadóknak ellenőrizniük kell azt, hogy alkalmazottaiknak van-e érvényes oltási igazolása. Ellenkező esetben pénzbírságot róhatnak ki rájuk a hatóságok, az intézkedés értelmében pedig az oltatlan munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra kell küldeni. 

  • Romániában látványosan megugrott az oltási hajlandóság, miután az államfő újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be az oltatlanok számára, és pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.

    Klaus Iohannis kedden jelentette be, hogy újabb megszorításokat kell bevezetni, miután Romániában meghaladta az ötszázat az egyetlen nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, illetve megközelítette a húszezret az újonnan diagnosztizált fertőzötteké. Az elnök által beharangozott intézkedésekről pénteki ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

    Az oltakozás üteme a szeptember eleji napi 5700-as átlagról hétfőig viszonylag egyenletesen napi harmincezer fölé emelkedett, az újabb szigorítás bejelentése után pedig néhány nap alatt több mint duplájára ugrott. Kedden valamivel kevesebb mint 37 ezer ember jelentkezett oltásra, szerdán már 44 ezerrel, csütörtökön 62 ezerrel, pénteken pedig több mint 86 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. Ezzel megdőlt az április 21-i csúcs, amikor 63 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját.

  • Felerősödött a koronavírus-járvány Németországban: a napi új regisztrált fertőződések száma egy hét alatt megduplázódott. A Robert Koch közegészségügyi intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 19 572 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. A fertőzöttek átlagéletkora 33 év, írta a távirati iroda. Szakértők szerint az őszi és a téli hónapokban a fertőződések számának további emelkedésével kell számolni: a hideg és a korai sötétedés miatt az emberek több időt töltenek zárt térben, ahol a vírus könnyebben terjed, mint a szabadban.

    A tizenkét év alatti gyermekek számára még nem engedélyezett a vírus okozta betegség elleni védőoltás. A 12–17 évesek körében körülbelül negyven százalék kapta meg a szükséges vakcinákat. A hatvan éven felülieknél viszont elérte a 85 százalékot a teljes védettségűek aránya. A tavaly év végén indított oltási kampányban csütörtökig több mint 110 millió adag vakcinát adtak be Németországban. 

  • Irán több városában, köztük Teheránban ismét tartanak pénteki imádságot, miután a hagyományosan közösségben elvégzendő szertartást a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették csaknem húsz hónapja.

    Helyszíni beszámolók szerint megtelt a maszkot viselő és a közösségi távolságtartás előírásait betartó muszlim hívőkkel a Teheráni Egyetem is, ahol a pénteki imák az 1979-es iszlám forradalom óta nemcsak vallási, hanem politikai jelleggel is bírnak, és nemritkán az ország de facto vezetője, Ali Hámenei ajatollah is beszédet mond ilyen alkalmakkor.

    Szombattól újabb járványügyi enyhítések lépnek hatályba, egyebek mellett ismét megnyithatnak a háromszáz tanulónál kevesebbel működő iskolák, írta az MTI.

    ALIREZA KAMáREj, AZ OKTATÁSÜGYI TÁRCA SZÓVIVŐJE AZT MONDTA, AZOKban AZ ISKOLÁKBAN, AMELYEKBE HÁROMSZÁZNÁL TÖBB TANULÓ JÁR, NOVEMBER 6-ÁN INDULHAT ÚJRA A JELENLÉTI TANÍTÁS, ÉS NEM ÍRNAK ELŐ OLTÁSI KÖTELEZETTSÉGET SEM A TANÁROK, SEM A DIÁKOK SZÁMÁRA.

  • Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe. Ez alól csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak jelentenek kivételt.

    A bukaresti kormány döntése értelmében ugyanettől az időponttól csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad éjjel 10 és hajnali 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb este 9-kor be kell zárniuk.

    Tilos magánrendezvényeket – köztük esküvőt és keresztelőt –, valamint koncerteket és tanfolyamokat tartani, a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, sporteseményeket pedig csak közönség nélkül szabad rendezni.

  • Oroszországban a lakosság 45,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást − írja a TASZSZ orosz hírügynökség. 

    A hivatalos információk szerint az országban 53 511 786-an vették fel a koronavírus elleni oltás legalább egyik adagját. A második oltást 49 161 150-en adatták be. 

  • Megkezdték Pekingben a koronavírus elleni harmadik adag védőoltás beadását pénteken − írja az MTI.

    Legelőször azok a felnőttek kapják meg az emlékeztetőoltást, akikre különösen veszélyes a fertőzés, és legalább fél éve megkapták az oltás második adagját. Harmadik oltásra jelentkezhetnek továbbá mindazok, akik valamilyen módon kapcsolódnak a téli olimpia előkészítéséhez vagy lebonyolításához.

    Kína egyes részein még szeptemberben elkezdődött az emlékeztetőoltások beadása. A hivatalos jelentések szerint az ország 1,4 milliárdos lakosságának mintegy nyolcvan százaléka már megkapta valamelyik kínai fejlesztésű védőoltás első két dózisát.

  • Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához − írja az MTI a helyi médiára hivatkozva.

    A kormány döntése szerint jutalmat csak azok a háziorvosok és rendelőikben dolgozó ápolók kaphatnak, akik legalább heti két órát töltenek többlettevékenységgel: a betegek aktív megszólításával és a védőoltások népszerűsítésével.

    Továbbá akkor, ha törzskartonnal rendelkező pácienseik legalább 45 százaléka megkapta az első oltást, vagy legalább 55 százalékuk mindkettőt.

    A kabinet az intézkedéssel az oltási kampányt akarja felgyorsítani, a juttatásokat pedig az állami költségvetésből fedezi.

  • Még legalább 16 millió koronavírus elleni vakcina érkezik Ukrajnába  az év végéig – írja az MTI. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elárulta, hogy az ország garanciát kapott további vakcinaszállítmányokra is a következő két évre.

    Az állami laboratóriumok már napi 75 ezer PCR-tesztet végeznek Ukrajnában, sőt többre is képesek. Ráadásul az antigéntesztekkel együtt Ukrajna az elvégzett tesztek számát tekintve megelőz több nagy európai országot, és ötször meghaladja az Európában megállapított minimális mértéket, egyúttal a tesztekből elegendő mennyiség van az országban 2022 első negyedévének végéig.

    Az ukrán sajtó időközben nyilvánosságra hozta, hogy Nagyija Szavcsenko volt parlamenti képviselő – a nővérével együtt – hamis PCR-teszttel próbált Törökországba utazni. A hírt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is megerősítette, megígérve, hogy kemény reakciók lesznek az ilyen esetekre. A miniszter közölte azt is, hogy eddig már csaknem nyolcszáz büntetőeljárást indítottak hamis oltási igazolás kiállítása miatt.

    Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma 23 785-tel 2 725 385-re, a halálos áldozatoké pedig 614-gyel 63 003-ra nőtt.

  • Három ember életét vesztette a romániai Târgu Cărbuneștiben azt követően, hogy péntek reggel meghibásodott az egyik kórház oxigénellátó rendszere.

    A Gorj Megyei Egészségügyi Igazgatóságot péntek reggel 7 órakor tájékoztatta a kórház arról, hogy gond van az intézmény oxigénellátó rendszerével, de megpróbálják orvosolni a problémát.

    Igyekezeteik ellenére hárman életüket vesztették a kórházban. 

    Az oxigénellátó rendszer meghibásodásának oka egyelőre ismeretlen. Az eset után legalább tizenöt pácienst mentőautóval más kórházakba szállítottak át. A Târgu Jiu-i Megyei Sürgősségi Kórház emiatt növelte az ágyak számát az intenzív osztályán, hogy fogadhassa a másik kórház betegeinek egy részét. Ezenfelül az orvosi személyzetük létszámát is bővítették.

    Mindeközben az oxigénhiány által érintett kórház vezetői azt állítják, hogy az elhunyt páciensek „egy percig sem maradtak oxigén nélkül”, nem az okozta a halálukat. 

    Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter helyszíni vizsgálatot rendelt el a történtekkel kapcsolatban. A helyszínen a Gorj Megyei Egészségügyi Igazgatóság szakemberei vizsgálódtak,

    a Megyei Rendőr-főkapitányság pedig gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnügyi vizsgálatot.

    A kórház igazgatója időközben azt mondta:  az oxigénpalack-szükségletüket biztosító cég korábban figyelmeztette a kórházat, hogy spóroljanak az oxigénnel, mert egyre kevesebb van készleten. Mindemellett nemrég ellenőriztették a rendszert, és akkor nem találtak hibára utaló rendellenességet.

    Körülbelül két hónapja ellenőriztettük az oxigénellátó rendszerünket, amikor növeltük az oxigénforrások számát, mert számítottunk a maihoz hasonló helyzetre. De a szakemberek semmilyen rendellenességet nem találtak

    – jelentette ki.

    (Via Maszol.ro)

  • Péntektől elkezdték használni a Szputnyik V nevű, koronavírus elleni orosz oltóanyag Szerbiában gyártott változatát a szomszédos országban – írja az MTI.

    Nenad Popović innovációs miniszter szerint eddig másfél millió adagot állítottak elő Szerbiában, év végéig pedig elérik a négymillió adagot.

    A Szputnyik V szerbiai gyártása júniusban kezdődött el.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7327-tel 1 078 032-re növekedett, míg a halálos áldozatok száma 59-cel 9331-re.

  • Az erről szóló kutatás a Lancet nevű szaklapban jelent meg csütörtökön. Azt írták: széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a koronavírus elleni vakcinák negatívan befolyásolják a termékenységet vagy a várandósságot,

    annak ellenére hogy ezt semmilyen adat nem igazolja.

    A mostani, több országon átívelő vizsgálatban összesen 9755 nőt vizsgáltak meg, akiknek egy részét az AstraZenecával oltották be, míg más részük kontrollvakcinát (placebót) kapott. Közülük 121-en estek teherbe az oltás után. A kutatók mindkét vizsgált csoportnál körülbelül hasonló arányban tapasztaltak vetélést.

    Ennek alapján úgy tűnik, hogy az AstraZeneca-oltás nem befolyásolja negatívan a termékenységet.

  • Karbantartás miatt leállt Ukrajna két legnagyobb oxigénellátó üzeme − írja a Kárpáthír. A cégek pont akkorra időzítették a karbantartási munkálatokat, amikor az országban rohamosan nő az aktív fertőzöttek, a kórházi betegek és a lélegeztetésre szorulók száma.

    Az egészségügyi minisztérium most azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb megoldja az oxigénpótlást az egészségügyi intézmények számára – nyilatkozta Igor Kuzin országos tiszti főorvos.

  • Újabb csúcsot döntöttek az orosz koronavírus-adatok, 37 141 fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt az országban − írja a TASZSZ. A járvány kezdete óta így már hivatalosan 8 168 305 fertőzöttről tudnak. A halálos áldozatok száma 1064-gyel 228 453-ra emelkedett az elmúlt 24 órában.

    A legtöbb új fertőzöttet Szentpéterváron jegyezték fel, ahol 3223-mal emelkedett a fertőzöttek száma. A moszkvai járásban 2428 új beteget jelentettek.

  • Három nap után automatikusan deaktiválja magát a Gyija mobilapplikáció, amelyet azoknak kell letölteniük, akik úgy lépnek be az országba, hogy nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást − írja a Kárpáthír.

    A három nap alatt az utazónak el kell végeznie egy PCR-tesztet vagy antitestmérést az egészségügyi minisztérium által elismert egyik laboratóriumban. Ha ez nem történik meg, a rendszer automatikusan üzenetet küld a rendőrségnek, amely szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy az illető betartja-e a házi karantént.

  • Még nyáron azonosították Nagy-Britanniában a koronavírus alvariánsát, a delta pluszt (AY.4.2.), ahol ez a mutáció már a fertőzések hat százalékáért felelős – írja az Egészségkalauz.

    Szakértők szerint jelenleg nincs arra utaló jel, hogy az új változat bármivel is fertőzőbb lenne a deltánál, a tesztek ugyanakkor folyamatban vannak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem minősítette aggodalomra okot adó vagy vizsgált változatnak.

    Hogy pontosan mekkora veszélyt jelent a terjedése, egyelőre még vizsgálják, ám úgy vélik, nagy robbanásra nem kell számítani a fertőzés terén, és az sem valószínű, hogy a vakcinák hatását meg tudná kerülni.

    Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Nyugat-Európa egyes részein bukkant fel ez a vírusváltozat.

  • Halottak napján sem lesznek lezárások Szlovákiában − írja az Új Szó.

    Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati főorvosa elmondta, mindenszentek napján sem javasolják a lezárást és az utazás korlátozását. A szakember elmondta, hogy nagyon bíznak benne, hogy az emberek tudnak felelősségteljesen viselkedni.

    Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor mindenkit arra kér, hogy amennyiben teheti, kerülje az idősek látogatását, ugyanis továbbra is ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

  • Nem éppen úgy sikerült egy ifjú pár esküvője a romániai Botoșani városában, ahogy tervezték. Ugyanis az ünneplésre kiszemelt vendéglátóipari egység tulajdonosai PCR-tesztet kértek az ifjú pártól – írja a Főtér.

    Az eredmény viszont csak a nagy esemény előtt érkezett meg. Mint kiderült, a menyasszony negatív tesztet produkált, a vőlegény viszont pozitívat. A rendezvényt viszont már nem lehetett lemondani, így végül csak az ara vehetett részt az ünneplésen.

  • Az elmúlt 24 órában 23 785 koronavírusos fertőzöttet szűrtek ki Ukrajnában, meghalt 614 beteg − derült ki a nemzetbiztonsági és védelmi tanács pénteki adataiból.

    A legtöbb ukrajnai megyében továbbra is ezer fölött van a fertőzöttek száma, kiugróan magas elhalálozási adatokat azonban Donyeck megyéből jelentettek.

    Ukrajnában a járvány kezdete óta 2 725 385 ember fertőződött meg, közülük 2 361 265-en már meggyógyultak. Az országban 63 003 halálos áldozatot követelt a járvány. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 301 017.

  • A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 242 005 468 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 921 419 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 298 479 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 733 160.
    • Indiában 34 127 450 fertőzöttet és 452 811 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 697 341 fertőzöttről és 604 679 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 681 795 a fertőzöttek száma, és 139 562-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 005 376-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 223 331-re emelkedett.
    • Törökországban 7 772 574 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 68 472.
    • Franciaországban 7 209 126 fertőzöttet és 118 339 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 277 525 a fertőzöttek és 115 796 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 995 176 fertőzöttet és 87 102 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 729 678 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 724.
    • Németországban 4 447 231 a fertőzöttek száma, 94 995 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 956 207 fertőzöttet és 76 300 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Komolyan veszik az új korlátozásokat az ukrán hatóságok, miszerint már a közösségi közlekedésen is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása. A Kárpáthír információi szerint az ukrán vasúttársaság fél nap alatt 18 emberrel szemben intézkedett.

    A tájékoztatás szerint két alkalommal a rendőrséget is értesíteni kellett. A legtöbb, hat utas a Kijev és Harkiv között közlekedő járatra nem szállhatott fel, de öt embert Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron sem engedtek fel a Harkivra tartó vonatra.

  • Egy új, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közölt kimutatás szerint 80–180 ezer egészségügyi dolgozó veszíthette életét a koronavírus-járványban – számolt be a BBC.

    A WHO becslése a 2020 januárja és az idei május közt keletkezett adatok alapján készült. A feltételezések szerint összesen körülbelül 135 millió egészségügyi dolgozó van világszerte.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy rengeteg egészségügyi dolgozó továbbra sincs beoltva.

    A 119 országból származó adatok szerint átlagosan ötből két egészségügyi dolgozó van teljesen beoltva a koronavírus ellen

    – mondta a WHO vezetője. Hozzátette: a gazdaságilag kevésbé fejlett országokban az átlagosnál sokkal rosszabb az arány. Afrikában kevesebb mint minden tizedik egészségügyi dolgozó kapta meg mindkét vakcinát, vagy kapott egydózisú oltóanyagot – mondta Gebrejeszusz.

  • Indul az Index pénteki hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.