Gyászol a miniszterelnök, bandaháborúban agyonlőtték a 19 éves rappert

2021-10-22T074428Z 1756200772 RC2OEQ9RTAR6 RTRMADP 3 SWEDEN-CRIM
2021.10.22. 15:52 Módosítva: 2021.10.22. 15:53
Több lövéssel megölték péntekre virradóra Stockholm egyik előkelő negyedében az egyik legismertebb svéd rappert, a 19 éves Einart – adta hírül az MTI.

Az esettel kapcsolatban még Stefan Löfven miniszterelnök is megszólalt. „Egy fiatal ember vesztette életét, és úgy tudom, hogy ő sok fiatal számára inspirációt jelentett. Tragikus, hogy még egy emberélet elveszett” – mondta a kormányfő a TT svéd hírügynökségnek. A legnagyobb ellenzéki párt szóvivője mindeközben kijelentette, hogy

 véget kell vetni a bandaháborúknak az országban.

Einár teljes neve Nils Kurt Erik Einár Grönberg volt. Már 16 évesen elindult a karrierje, 18 évesen vált széles körben ismertté The Cat in the Neighbourhood című dalával. Négy albumot adott ki, több milliószor játszották le a dalait a zenei platformokon, és számos szakmai díjat is elnyert. De messze nem csak a popzene világában szerzett magának hírnevet.

A svéd bandaháborúkban – amelyeknek több rapénekes is részese az országban – többször megfenyegették, tavaly pedig elrabolták és megverték.

A média szerint a főváros Hammarby Sjostad nevű déli kerületében ölték meg éjszaka. Egy rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy ő a gyilkosság áldozata, a nyomozás elindult az ügyben. Már legalább két embert gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésével, de egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, és nem ismert a tettes indítéka.

Két évtizeddel ezelőtt Svédország még azon európai országok közé tartozott, ahol a legkevesebb lőfegyveres támadást követték el, ma viszont már azok közé, amelyekben a legrosszabb a helyzet. Az országon belül Stockholmban, Göteborgban és Malmőben történik a legtöbb támadás. 

(Borítókép: Einár svéd rapper gyilkosságának helyszíne Stockholmban 2021. október 22-én. Fotó: Christine Olsson / TT News Agency / Reuters)  • Hírek
  • Hírek