Jobban bevásárolt szlovákiai ingatlanokból a kormány, mint gondoltuk

2021.10.22. 19:51 Módosítva: 2021.10.22. 19:56

Közvetlenül és egy állami alapítvány cégén keresztül is bevásárolt szlovákiai műemléképületekből. 

Kassa belvárosában, a Szent Erzsébet-dóm tőszomszédságában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit.

Olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak

– írja az Új Szó a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) nyomán. 

Idén februárban ugyancsak a Manevi tulajdonába került a pozsonyi Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) egy-egy értékes ingatlan. A magyar nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egykori épületéről van szó. Hasonlóképpen Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház is a Manevi tulajdonába került.

A Korzár napilap még a nyár folyamán írt arról, hogy a magyar állam két kassai műemlék épületet is megvásárolt. Egy régi polgári házról, illetve a Csáky-Dessewffy-palotáról van szó. Az utóbbiban egy ideig a Szlovák Alkotmánybíróság is székelt. A két épület együttes értéke 3-4 millió euró is lehet. Az ICJK szerint a két ingatlan a magyar külügyminisztérium tulajdonában van, de a tárca egy további kassai épületet is tulajdonol. A Sme napilap szerint a magyar állam Besztercebányán és Tornalján is vásárolt egy-egy műemlék épületet.

Mint ismert, október elején Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szembesítette Szijjártó Péter magyar kollégáját azzal, hogy a magyar állam a szlovák fél értesítése nélkül vásárolt ingatlanokat és magyarázatot kért tőle. 

A magyar kormány ezután meghátrált, és közölte: mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós (kb. 140 milliárd forintos) befektetési alapot, amely segítségével határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket vásárolni.

A pozsonyi lap emlékeztet, hogy az Orbán-kormány Erdélyben is rendesen bevásárolt: az oknyomozó központ szerint a Manevi cégen keresztül már évekkel ezelőtt megvásárolta az erdélyi Szatmárnémeti városában lévő Pannónia Hotel épületét.

A vállalat 2019-től kezdve további erdélyi ingatlanokra tett szert: megvásárolta a Nagykároly városában lévő Albina Bank épületét, Máramarossziget városában a Korona Hotel épületét, idén májusban a zsibói Wesselényi-kastélyt. Hasonlóképpen a horvátországi Eszék városában is vettek egy ingatlant. A cégnek egyébként Szerbiában is van leányvállalata, de az ICJK egyelőre nem talált ottani épületvásárlásokra utaló nyomokat.

(Új Szó/ICJK)  • Hírek
  • Árfolyam