Ellenfél nélkül választották meg Donald Tuskot a legnagyobb lengyel ellenzéki párt élére

2021.10.24. 13:20

Megválasztották a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökének Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt (EPP) elnökét a párton belüli tisztújító szavazás vasárnap ismertetett eredménye szerint – adta hírül az MTI. Donald Tusk egyetlen jelöltként pályázott az elnöki posztra, miután a lehetséges fő riválisa, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke később lemondott a jelöltségről.

A 240 regionális választóbizottságban szombaton lebonyolított szavazás alkalmával több mint 11 ezer párttag voksolt Tuskra, ami ellenfél híján 97,4 százalékos támogatottságot jelent – közölte vasárnap délelőtti sajtóértekezletén a PO választási biztosa, Dorota Niedziela.

Donald Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg az egyik alelnöknek, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Ő akkor arra tett ígéretet, hogy megerősíti a PO-t a következő, 2023-ban esedékes hazai parlamenti választásokra. A fő lengyel ellenzéki pártszövetség, a Polgári Koalíció (KO) legnagyobb pártjaként a PO-nak októberben átlagosan 28 százalékos támogatottsága volt országosan, míg a kormányzó Jog és Igazságosságé (PiS) 38 százalékos volt.

Donald Tusk júliusban, amikor átvette a párt irányítását az alelnöki posztra visszalépő Borys Budkától, bejelentette, hónapokon belül távozik az Európai Néppárt elnöki posztjáról. Az európai pártcsalád új elnökét a tervek szerint jövő áprilisban választják meg.  • Tippek
  • Árfolyam