Intő jel: napi egymillió eurós bírságot szabtak ki Lengyelországra a jogállamiság megsértése miatt

GettyImages-1155888366 (1)
2021.10.27. 14:03
A végre nem hajtott korábbi uniós bírósági döntés miatt jött végül a pénzbüntetés.

Az Európai Unió Bírósága napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány a bíróság rendelkezésével szembemenve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését – tájékoztatott szerdán a luxemburgi székhelyű uniós testület – írta az MTI.

Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

„Az elrendelt intézkedéseket végre kell hajtani az Európai Unió jogrendjét és az unió alapját képező értékeket, különösen a jogállamiságot érintő súlyos és helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében” – mutatott rá határozatában a bíróság.

(Borítókép: Az Európai Unió Bíróságának épülete 2019. július 15-én. Fotó: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg / Getty Images)  • Tippek
  • Betét