Plágiummal vádolja a kormányfőt a luxemburgi sajtó

2021.10.27. 17:04

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozó újságírója egyetemi szakdolgozata plagizálásával vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el – számolt be az MTI.

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként 1999-ben olyan szakdolgozatot nyújtott be, amelynél felmerül a páratlanul nagy mértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegen nyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló, 55 oldalas dolgozatában, továbbá több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte: „a szakdolgozatot talán más módszerekkel kellett volna megírnia”. Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak

– mondta a kormányfő.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekből.

Nem lehet véletlenül több oldalt csak úgy másolni

– tette hozzá. Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat:

Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt.

Az újságíróknak azt mondta, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Hozzátette, hogy

ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.  • Hírek
  • Megtakarítás