új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Verekedés tört ki egy kijevi oltóponton. A vörös karanténzóna bevezetése miatt sokan összegyűltek, hogy felvehessék a vírus elleni oltóanyagot. A szemtanúk szerint két férfi között először szóváltás, majd lökdösődés alakult ki − írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A lökdösődés azonban nem volt elég, verekedni kezdtek, amit a földre esve folytattak. A verekedést megörökítő felvételen két nő is egymás haját tépi. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a nézeteltérést az oltásra várók között.

  • A járvány megfékezésére Lettország egészségügyi segélyt kapott Magyarországtól, Hollandiától, Finnországtól és Svédországtól is. Európai uniós összehasonlításban az 1,9 millió lakosú balti államban lakosságarányosan a legmagasabb az új fertőzöttek száma.

    A rigai vezetés a múlt héten kért segítséget az Európai Uniótól, több mint 130 lélegeztetőgép és életfunkciók nyomon követésére szolgáló monitorok százainak beszerzésére.

    • Svédország nyolcvan lélegeztetőgépet,
    • Finnország hat lélegeztetőgépet,
    • Magyarország pedig egyéb egészségügyi készleteket küldött a balti országnak.

    A rigai vezetés azt is fontolgatja, hogy egészségügyi személyzet iránti kérelemmel fordul az Európai Unióhoz, tekintettel arra, hogy kevés a kórházi dolgozó.

    A járvány kitörése óta Lettországban 219 911 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3269-en haltak meg a betegségben − számolt be az MTI.

  • A fertőzöttek számával párhuzamosan a depresszióban és szorongásban szenvedők száma is növekszik Szerbiában. Erről Aleksandra Dutina, a belgrádi Dr. Laza Lazarević pszichiátriai osztályának szakembere beszélt a szerbiai RTV-nek.

    Napról napra több betegünk van, de mind többen vannak azok is, akik először fordulnak pszichiáterhez

    – fogalmazott Dutina, aki szerint a koronavírus megjelenése óta közzétett kutatások is bizonyították, hogy a járvány kihat a mentális egészségre, és ez alól Szerbia sem kivétel.

  • Miután a járvány áldozatainak száma átlépte az ötmilliós lélektani határt, nyilatkozatot adott ki António Guterres, az ENSZ főtitkára. Ebben a tisztviselő felszólítja a világ vezetőit a globális oltási terv támogatására, melyet még ő mutatott be októberben az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együtt – adta hírül az MTI.

    Guterres hangsúlyozta: az érintetteknek ennek megfelelően kell összehangolniuk erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy az év végére be legyen oltva a világ lakosságának legalább negyven, jövő év közepére pedig hetven százaléka.

    Ezen kívül a világ vezetőit a vakcinagyártást akadályozó pénzügyi forráshiány megszüntetésére szólította fel, valamint arra, hogy oldják meg az oltások igazságos elosztásával kapcsolatos problémákat.

  • Híres, nagynevű romániai sportolókkal igyekszik oltásra buzdítani az Ifjúsági és Sportminisztérium. A kampány a Verseny az életért nevet viseli, mely a sportolók személyes vallomásain, élményein és üzenetein alapul – írja az Új Magyar Szó.

    A kampányhoz eddig olyan sportolók csatlakoztak, mint Szőcs Bernadette, Tófalvi Éva, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Ana Maria Brânză, Victor Hănescu, Marian Drăgulescu, de kisfilm készül majd Bölöni Lászlóval, Elisabeta Lipăval és még számos sportlegendával.

  • Az elvégzett tesztek harmada lett pozitív az elmúlt napon Szerbiában − írja a Pannon RTV. A tesztekkel újabb 5896 fertőzöttet szűrtek ki. A betegségbe az elmúlt napon 63-an haltak bele.

    Az országban a fertőzöttek közül 6760 beteget kezelnek kórházban, közülük 290-en szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra.

  • Az elmúlt napon Romániában 322-en haltak bele a koronavírus okozta megbetegedésbe, a hivatalos adatok szerint az áldozatok több mint 87 százaléka nem volt beoltva a fertőzés ellen − írja az Új Magyar Szó.

    Az adatok szerint az új fertőzöttek közül 102 ember már egyszer átesett a betegségen. Az is kiderült, hogy a 35 beoltott halálos áldozat közül 32-nek valamilyen más súlyos betegsége is volt.

  • Felépült az első mobil kórház az Ukrajnában található Herszon megyében, amely összesen 120 beteg ellátásra alkalmas − írja a Kárpáthír. A kórház megépítésére azért volt szükség, mert egyre inkább nőnek az esetszámok a megyében. Ez az ország első mobil kórháza.

    A sátorkórház a Kahovkai Központi Kórház területén áll, és 35 sátor alkotja. Intenzív osztályt is kialakítottak benne. Fűtéssel, világítással és elektromos generátorokkal rendelkezik.

  • Ez a hét lesz az első olyan a negyedik hullámban Romániában, amikor a Covid–19: Romanian Economic Impact Monitor előrejelzési modellje a napi esetszámok egyértelmű csökkenését vetíti előre – írja az Új Magyar Szó.

    Erről a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos kutatóinak projektje keretében tájékoztattak.

    Az egyetemi oktatók szerint a csökkenő tendencia az oltási számok növekedésének, a korlátozó intézkedéseknek és a lakossági mobilitás csökkenésének köszönhető.

  • Ideiglenesen bezárt a sanghaji Disneyland, miután a park egyik látogatójáról röviddel ottjárta után kiderült, hogy elkapta a koronavírust − számolt be a kínai sajtó. A park igazgatósága vasárnap este jelentette be, hogy a járványkezelési előírásokkal összhangban hétfőn és kedden mindenképp zárva tartanak. Az újranyitás időpontját egyelőre nem tudni.

    Hétfő reggelig közel 34 ezer olyan embert teszteltek le, aki a hétvégén a sanghaji Disneylandben járt. Az addig elvégzett tesztek mindegyike negatív eredményt produkált, vagyis újabb fertőzöttet nem azonosítottak a látogatók között. Emellett 920 mintát vettek a parkban található különböző felületekről és tárgyakról is, de ezekben sem mutatták ki a vírus jelenlétét.

    A szigorú intézkedéseket azután léptették életbe, hogy a Sanghajjal szomszédos Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsouban egy embert vasárnap délután koronavírus-fertőzöttként szűrtek ki. Az utazó ezt követően arról számolt be, hogy egy nappal korábban a sanghaji Disneylandben járt − írja az MTI.

  • November 8-án megkezdődik a tanítás a romániai iskolákban − jelentette be a román tanügyminiszter, Sorin Cîmpeanu. Hozzátette: arról csak pénteken születik döntés, milyen formában térnek vissza az oktatáshoz.

    A döntésnél figyelembe veszik a Tanulók Országos Tanácsának javaslatát, és a „valós helyzethez” igazítják az iskolák működési rendjét.

    A tanügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy a diákok kevesebb félévi dolgozatot fognak idén írni − írja az Új Magyar Szó.

  • A keddi Benfica elleni hazai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen már leülhet a Bayern München labdarúgócsapatának kispadjára Julian Nagelsmann vezetőedző – adta hírül az MTI. 

    A 34 éves szakembernél két hete mutatták ki a betegséget Portugáliában. A müncheni csapat akkor 4–0-s győzelmet aratott BL-csoportkörében a Benfica vendégeként.

    Hétfőn újságíróknak az edző azt mondta: tünetmentes, és a legutóbbi vizsgálatai negatívak voltak. Amennyiben a kedd reggeli PCR-tesztje is negatív lesz, leülhet a kispadra a Benfica elleni müncheni összecsapáson.

    Jól érzem magam, természetesen érzem még a nyomait a szervezetemen, de ez ilyenkor normális. Bízom benne, hogy a holnapi teszt is negatív lesz, és visszatérhetek a kispadra

    – nyilatkozta Nagelsmann. 

  • Hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget szállítanak hétfőn Németországba egy katonai repülővel – írja az Agerpres alapján az Új Magyar Szó.

    Németország bukaresti nagykövete, Peer Gebauer hangsúlyozta, hogy Romániát „súlyosan érintette” a járvány negyedik hulláma. Közölte:

    A szolidaritás az egyetlen válasz.

    A Németországba szállított romániai páciensek orvosi felügyelet alatt teszik meg a repülőutat a román védelmi minisztérium, illetve a német légierő repülőgépeivel.

  • Nőtt az oltási kedv Szabadkán, az elmúlt héten mintegy 450 adag koronavírus elleni védőoltást használtak fel az új városházán lévő oltóponton. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 75-en kérik az oltást − írja a Pannon RTV.

    A legfrissebb adatok szerint eddig összesen mintegy 15 ezer szabadkai vette fel az oltás harmadik dózisát. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a kínai Sinopharm-vakcina iránt van.

    Szabadkán több mint 2400 aktív koronavírusos beteg van, közülük 130-an szorulnak kórházi ellátásra. Tizenhárman vannak lélegeztetőgépen.

  • A vakcina rövidítéseként használt vax lett az év szava az Oxford angolszótár (OED) szerkesztősége szerint – számolt be a BBC. A két brit szótár, az Oxford és a Collins évről évre kiválasztja az adott időszakra legjellemzőbb kifejezést.

    A koronavírus-járvány alatt a vax szó gyakorisága jelentősen megnőtt 2021-ben. Fiona McPherson, az OED szerkesztője elmondta: a szót az 1980-as években használták először, ugyanakkor tavalyig ritkán került elő.

    Az OED további szavakat is felsorol, amelyek a vax szótőből születtek, ilyen a double-vaxxed (aki két dózist kapott az oltásból), az unvaxxed (oltatlan), az anti-vaxxer (oltásellenes) vagy a vaxxie (selfie, amelyet az oltás felvétele előtt vagy után készít valaki magáról).

  • Hétfőn újabb szigorítások léptek életbe Szlovéniában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, amiről a szlovén közszolgálati televízió (RTV) számolt be.

    A szlovén kormány döntésének értelmében a korábbinál gyakrabban, 48 óránként kell tesztet végeztetniük az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak, attól függetlenül, hogy az érintettek be vannak-e oltva vagy átestek-e a fertőzésen. A tesztek költségeit a munkáltatóknak kell állniuk.

    Az általános és középiskolás diákoknak, valamint az egyetemistáknak, akiknek eddig hetente egyszer kellett öntesztelést végezniük, hogy részt vehessenek az órákon, most hetente kétszer kell ezt megtenniük, hétfőn és szerdán. Számukra ingyenes, otthon is elvégezhető antigéngyorsteszteket biztosít az állam.

    Kötelezően maszkot kell hordaniuk azoknak is zárt térben, akik be vannak oltva vagy átestek a fertőzésen. A vendéglátóegységeknek ellenőrizniük kell a vendégeket, hogy rendelkeznek-e oltási vagy gyógyultsági igazolással, ennek hiányában negatív teszttel. Amennyiben nem rendelkeznek ezekkel, vagy megtagadják a dokumentumok felmutatását, nem léphetnek be az éttermekbe és a kávézókba. Ellenkező esetben a vendéglátóegységnek kell vállalnia a felelősséget, az ellenőrök pedig emiatt be is zárhatják a helyet – számolt be az MTI.

  • A szerb járványügyi válságstáb a november 11. és 14. között esedékes tanítási szünet meghosszabbítását fontolgatja. Branko Ružić oktatási miniszter szerint a kérdésről ezen a héten döntenek – számolt be a Pannon RTV.

    Korábban is felmerült a szünet kilenc napra történő meghosszabbítása, amivel a járvány további terjedését szeretnék megfékezni.

    A tárcavezető azt is közölte: a jövőben intenzívebbé teszik a gyerekek és a szülők koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó felvilágosítását.

    Szerinte ugyanis az iskolákban felvilágosítóórát kellene tartani az oltakozás fontosságáról, mert ez az egyedüli járható út, ugyanis senkit nem lehet a vakcina felvételére kényszeríteni.

  • Ukrajnában a legtöbben a fővárosban, Kijevben vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legkevesebben pedig Kárpátalján és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

    A tárcavezető kifejtette, hogy Kijevben az oltásnak legalább egy dózisát a felnőtt lakosok több mint ötven százaléka már felvette. E tekintetben második helyen a keleti országrészben lévő Poltava megye áll 40,1 százalékkal, a harmadikon pedig Kijev megye 39,9 százalékkal.

    Néhány régióban nem hallgatnak az ajánlásokra, és alacsony az oltakozási hajlandóság, ezek közé tartozik Kárpátalja és Voliny megye – jelentette ki a miniszter.

    Kárpátalja egyébként még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van, Voliny megye pedig az eggyel szigorúbb narancsban. A 24 megyéből már 15 van a legszigorúbb vörös besorolásban, továbbá a főváros, Kijev is. Utóbbiban hétfőn léptek életbe a legszigorúbb korlátozások, amelyek között van, hogy a közösségi közlekedési eszközöket, beleértve a metrót is csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények látogatására is, az iskolákban pedig távoktatásban folytatódik a tanítás.

  • A világjárvány ötödik hullámát vizionálja a romániai oltási kampány koordinátora, írta a Transindex.ro portál. Valeriu Gheorghiță azt mondta: a hideg évszak kedvez a koronavírus terjedésének, az elkövetkező hónapokban valószínűleg a koronavírus új törzse fog megjelenni, ami még fertőzőbb lesz. Hozzáfűzte: télen az emberek többet tartózkodnak zárt térben, ez is megkönnyíti a vírus terjedését.

  • Hargita megyében az elvégzett tesztek mintegy 25 százaléka pozitívnak bizonyult. A magyarok lakta erdélyi térségben nyolcan veszítették életüket a koronavírus miatt, írta a Maszol.ro. Megemelkedett a megye kórházaiban fekvők száma. Már 428 Covid-páciens áll kezelés, illetve megfigyelés alatt Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson.

  • Romániában 6993 új fertőzöttet diagnosztizáltak több mint 28 ezer teszt kiértékelése után vasárnap. A Covid–19 és szövődményei 322 beteg életét ragadták el az utóbbi 24 órában, írta az Agerpres. Kórházban több mint húszezer Covid-pácienst ápolnak, közülük 1876 fertőzöttről intenzív osztályon kell gondoskodni.

  • Oroszországban már napok óta 40 ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában pontosan 40 402 Covid-beteget jegyeztek fel, írta a TASZSZ. A Covid–19-kórral és szövődményeivel 1155 fertőzött képtelen volt megbirkózni vasárnap. Jelenleg több mint 932 ezer Covid-páciens áll kezelés alatt Oroszországban. A halálos áldozatok száma meghaladja a 239 ezret, 7,3 millió ember felépült a vírusfertőzésből.

  • Szlovákiában 1856 friss fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 11 ember életét követelték vasárnap, írta az ujszo.com. A beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót a csaknem 5,4 milliós lélekszámú Szlovákiában.

  • Rendhagyó módon ösztönzi oltakozásra az embereket a lengyel kormány: mozgó oltópontokat állítottak fel a temetőkben mindenszentek és halottak napján. A mentőautókban és a speciális furgonokban lehet választani a vakcinák közül, első, második vagy emlékeztető oltást kérni.

    Bővebben>>>

  • A déli régiók közül a Rimaszombati járás és a Losonci járás került a fekete zónába. Főként az ország keleti és északi részére érkezett meg a sötétebb árnyalat. A 24 fekete járásban az éttermek már a teljesen védett személyek számára sem lesznek nyitva (csak elvitelre lehetséges a rendelés), a konditermek, illetve a hotelek úgyszintén kénytelenek bezárni, írta az ujszo.com.

    A ruházati üzletekbe sem olyan egyszerű bejutni – oltási igazolvánnyal, teszttel avagy a betegség legyőzését igazoló dokumentum felmutatásával vásárolhatnak az üzletközpontokban. A sebészeti szájmaszk viselése a szabadban is kötelező, így az elhunyt szeretteinkre való megemlékezés során, a temetőben sem szabad levenni a maszkot.

  • Ausztrália húsz hónap után megnyitotta a határait hétfőn, egyúttal feloldotta a tilalmat, amely megakadályozta saját állampolgárainak, hogy engedély nélkül külföldre utazzanak – írja a BBC.

    Ez annak is köszönhető, hogy az országban rohamos tempóban veszik fel a védőoltást, Victoria államban például már 80 százalékos az átoltottság a 16 éven felüli lakosság körében.

    A világ egyik legszigorúbb intézkedéseit hozták a határokra vonatkozóan az országban, hogy a koronavírust távol tartsák, ám november 1-től enyhítenek rajtuk, és az ausztrálok most már bármikor elhagyhatják az országot, amennyiben teljesen be vannak oltva.

    Az enyhítés egyelőre kizárólag a helyi lakosokra vonatkozik, de a külföldiekre vonatkozó szabályokon is módosítanak hamarosan.

    Eddig az emberek csak kivételes okból hagyhatták el Ausztráliát, például alapvető munkavégzés vagy haldokló hozzátartozó meglátogatása miatt.

  • Ukrajnában 13 936 új fertőzöttet diagnosztizáltak vasárnap. A Covid–19 kórban és szövődményeiben 298 beteg lelte halálát az elmúlt 24 órában. Ugyanakkor a felépültek száma 5885 emberrel gyarapodott, írta a karpatalja.ma. Kárpátalján 118 újabb esetet jegyeztek fel.

  • A világon 246 700 706 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma pedig 4 999 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 246 416 219 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 995 516 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 970 782 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 745 832.
    • Oroszországban a fertőzöttek száma 8 377 984, a haláleseteké pedig 234 194.
    • Törökországban 8 032 958 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 70 611.
    • Indiában 34 273 300 fertőzöttet és 458 186 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 810 855 fertőzöttről és 607 824 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 100 442 a fertőzöttek száma, és 141 055-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 7 268 527 fertőzöttet és 118 625 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 288 807 a fertőzöttek és 115 950 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 011 148 fertőzöttet és 87 368 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 771 965 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 100.
    • Németországban 4 607 958 a fertőzöttek száma, 95 735 a halottaké.
    • Lengyelországban 3 025 247 fertőzöttet és 76 999 halálesetet tartanak nyilván.
    • Romániában az igazolt fertőzöttek száma 1 648 031, a haláleseteké pedig 47 751.
    • Ukrajnában 3 058 108 fertőzöttet és 72 073 halálesetet regisztráltak.
  • Torino egyik külsőbb kerületében vereti egy elhagyott gyártelepen több ezer bulizni vágyó olasz, ami minden járványügyi korlátozással szembemegy, pláne most, a negyedik hullám idején – szúrta ki a 444. 

    A Telegram titkosított üzenetküldőn szervezett buli helyszínére mintegy hatezer ember érkezett, a rendőrség sajtóinformációk szerint ezer embert tartóztatott fel. A hatóságok igyekeznek leállítani a levegőszeletelést, de annyi ember van, aki fittyet hány arra, hogy még tart a pandémia, hogy akár két napba is telhet, míg mindenkit hazazavarnak. 

    Nincs könnyű dolguk, beszámolók szerint a bulizók nem feltétlenül együttműködőek a rendőrökkel, legalább két hatósági személy megsérült. Az egyiket kővel fejbe dobták, a másikat pedig megpróbálták elgázolni.