16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Orosz csapatok koncentrálódnak az ukrán határ közelében

GettyImages-1235723642
2021.11.01. 16:59

Újabb katonai csapatokat koncentrált Oroszország az ukrán határ közelébe, amelyek aggodalmat keltenek az Egyesült Államok és Európa tisztviselői körében – írja a Washington Post. Mint kiderült, a csapatok nem hadgyakorlat céljából közelítik meg az ukrán határt.

Műholdas felvételekre hivatkozva azt írják, hogy a csapatmozgás már hetek óta megfigyelhető. A Kárpáti Igaz Szó szerint Moszkva és a NATO között nagyon feszült a viszony, Oroszország pedig így akarja kifejezni, hogy Kijev és a katonai-politikai szövetség kapcsolata erősödik.

Az elmúlt napokban olyan videók jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken orosz katonai vonatok és konvojok nagy mennyiségű katonai erőket, köztük tankokat és rakétákat szállítanak Oroszország déli és nyugati részére.

A lényeg, hogy ez nem gyakorlat. Úgy tűnik, ez nem hadgyakorlat. Valami történik

– mondta Michael Kofman, a virginiai székhelyű CNA nonprofit elemzőcsoport Oroszország-tanulmányi programjának igazgatója.

Az elemző szerint a nyilvánosan elérhető műholdfelvételek azt mutatják, hogy a szibériai Novoszibirszk városában állomásozó 41. orosz egyesített fegyveres hadsereg erői a gyakorlatok után nem tértek vissza Szibériába, hanem más orosz erőkkel együtt az ukrán határhoz mentek.

Utoljára hasonló megmozdulás március végén volt Oroszország részéről. Április végére összesen 120 ezerre nőtt az ott állomásozó orosz katonák száma. Nemcsak a kelet-ukrajnai régió közelében, hanem a Krím félszigeten is több egységet számláltak. Az orosz védelmi miniszter végül április végén utasította a katonákat, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre.

(Borítókép: Az orosz haditengerészet tagjai gyakorlatot tartanak. Képünk illusztráció. Fotó: Yuri Smityuk / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek