16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Kína és Oroszország közeledne Észak-Koreához

2021.11.02. 07:34

Kína és Oroszország el akarja érni az ENSZ Biztonsági Tanácsában bizonyos észak-koreai áruk exportjának tilalmára vonatkozó szankciók feloldását „a polgári lakosság megélhetésének jobbítása” érdekében – számolt be róla az MTI.

Az ENSZ BT 2006 óta tart fenn büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben nukleáris- és ballisztikusrakéta-programjai miatt. Kína és Oroszország már 2019-ben kidolgozott egy határozattervezetet, amely feloldaná a tengerhalászati és textiláruk, valamint a szobrok exportjára vonatkozó tilalmat. Ezt akarják most átdolgozva újra benyújtani, de hozzávennék, hogy ne legyen felső korlátja a finomított petróleum észak-koreai importjának, hogy észak-koreai munkások dolgozhassanak külföldön, és hogy ne sújtsa szankció a két Korea közötti vasúti és közúti együttműködést.

Több meg nem nevezett ENSZ-diplomata azonban azt mondta a Reuters hírügynökség szerint, hogy a határozattervezetnek csekély a támogatottsága a 15 országból álló BT-ben. A megszavazásához legalább kilenc támogató szavazat kell, és az Oroszországon, Kínán felüli három állandó tag – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország – nem vétózhatja meg.  • Hírek
  • Hírek