Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még karácsony előtt jöhet a teljes lezárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A beoltott 80 év felettiek 70 százaléka már a harmadik koronavírus elleni oltást is megkapta Angliában – közölte a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) angliai szervezete.

    A kimutatás szerint 1,9 millió 80 év feletti embernek adták be a harmadik oltást Angliában. 75 és 79, valamint 70 és 74 év közit korosztályban ennél valamivel alacsonyabb az arány (66, illetve 51 százalék). 

    Az 50 év feletti korosztályt egészét nézve összesen 6,3 millió harmadik oltást adtak be. Itt viszont már jóval alacsonyabb a harmadik oltást megkapók aránya, ebben a korcsoportban ugyanis körülbelül tízből három beoltott ember kapta csak meg a harmadik oltást.

    (Via The Guardian)

  • A koronavírus által okozott fertőzések és halálozások száma sorozatban a nyolcadik hete csökken Amerikában – jelentette be a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO). 

    Részletezték azt is, hogy a kontinensen Latin-Amerikában is nő az átoltottság. A térségben összesítve már a lakosság 46 százalékát teljesen immunizálták, országokra lebontva pedig a legtöbb államnak már sikerült elérnie a WHO által az év végére kitűzött 40 százalékos értéket. 

    A szervezet egyben arra is figyelmeztettet, hogy most már nagy többségében azokat kell csak kórházban ápolni, akik nem kapták meg korábban az oltást.

    (Via The Guardian)

  • Hiába dőlnek meg naponta a járvány negatív rekordjai Romániában, még így is vannak hívei a fertőzéssel kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek. Egy bukaresti kórházban egy család nem engedte meg, hogy súlyos állapotban lévő, koronavírus-fertőzött rokonukat Németországba szállítsák, mert szerintük ott kísérleteznének a beteggel – olvasható a Főtér oldalán. 

    Az Index beszámolt róla, hogy annyira túltelítődtek a kórházak a Magyarországgal szomszédos országban, hogy a román kormánynak nemzetközi segítséget kellett kérnie, és Magyarország mellett Ausztria, Németország és Lengyelország is befogad betegeket, hogy csökkentse az egészségügyi intézetekre nehezedő nyomást. 

    Németországba szállítottak volna egy súlyos állapotú beteget, azonban ez meghiúsult a családja ellenkezése miatt. A família úgy vélte, nem segíteni akarnak a rokonuknak, hanem kísérleteznének rajta a német doktorok. A román főváros Marius Nasta járványtani intézet orvosai adtak hírt az esetről. Korábban német orvosok érkeztek Bukarestbe, hogy felmérjék a betegek állapotát, és a legsúlyosabb eseteket németországi kezelésre küldjék. Végül négy súlyos beteg Hamburgba szállításáról döntöttek, ám eddig csak kettőt tudtak elvinni. 

    (via Főtér)

  • A Moderna kétszázezer adag, a koronavírus elleni oltóanyaga érkezett meg szerdán Szerbiába – közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

    Az oltóanyagot a balkáni ország Lengyelországtól kapta ajándékba. Ezzel már öt oltóanyag érhető el Szerbiában, hiszen eddig a Szputnyik V, az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a Sinopharm vakcinája volt kapható.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 7111-gyel 1 155 756-ra, a járvány halálos áldozatainak száma hatvannal 10 078-ra növekedett.

    (via MTI)

  • A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere – tájékoztat róla az MTI az N1 horvát kereskedelmi csatornára hivatkozva.

    A spliti kórház igazgatója, Julije Mestrovic rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be róla, hogy

    a sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak, 

    mert nincs elég a szakképzett munkaerőből az intézményben. A vezető elmondta, hogy a kórház rendelkezik elég betegággyal és felszereléssel, de a dolgozók annyira le vannak terhelve a Covid-betegek ellátásával, hogy el kell halasztaniuk a nem sürgős műtéteket. Arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert egyedül úgy tudnak megküzdeni a kórral, ha kórház működőképes marad.

    Az észak-horvátországi kórházak attól tartanak, hogy ha tovább terjed a járvány, húsz napon belül nem maradnak szabad ágyak az intézményekben. Zágrábban a klinikák a kapacitásaik 70-80-an százalékát már kihasználták.

    Ugyanígy túlterheltek a háziorvosok is, akik bevallásuk szerint nem tudják teljesíteni azt a miniszteri rendeletet, amely arra kötelezi őket, hogy november 15-ig a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket meg kell keressék és fel kell ajánlják számukra a védőoltást. Azoknál, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, kötelező lenne házhoz menni.

    Az elmúlt 24 órában 4573 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en haltak meg. Kórházban 1634 beteget ápolnak, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen. 

  • Moszkvában szerdán feloldották a koronavírus terjedésének megfékezésére másfél hete bevezetett korlátozásokat, annak ellenére, hogy továbbra is magas a fertőzöttek száma. Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere szerint a kórházakban és máshol is stabilizálódott a járványügyi helyzet.

    Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a munkaszüneti napokat hétfőtől nem kell meghosszabbítani

     – jelentette ki a polgármester, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

    A járványhelyzet romlása miatt Vlagyimir Putyin elnök több mint egyhetes munkaszünetet rendelt el október 30-tól november 7-ig terjedően. A különösen erősen sújtott régiók, köztük a főváros azonban további korlátozásokat vezettek be. A több mint 12 millió lakosú Moszkvában múlt csütörtök óta kevés kivétellel csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

    Szergej Szobjanyin közölte, hogy a részleges karantént megelőzően hatályban volt intézkedések továbbra is érvényben maradnak, így például ezután is csak az oltottságot vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal léphetnek be a látogatók a múzeumokba, illetve színházakba.

    Az orosz főváros egészségügyi hatóságai szerdán több mint 6800 új fertőzöttet és 95, a Covid-betegséghez köthető halálesetet regisztráltak. Szakértők abból indulnak ki, hogy a valós adatok ennél jóval magasabbak lehetnek.

    Oroszország-szerte pedig az utóbbi 24 órában több mint 40 400 fertőzöttet azonosítottak, miközben a halálesetek száma újabb napi csúcsértéket ért el 1189-cel.

  • Hét új zélandi bandavezér – az ország négy utcai bandájának képviseletében – egy videóban kérte az embereket arra, hogy adassák be maguknak az oltást. 

    Az ötlet, hogy bandavezérek is szálljanak be az oltási kampányba, Új-Zéland maori fejlesztésekért felelős miniszterétől, Willie jacksontól származott. A miniszter  egyeztetett erről a bandavezérekkel, akik bele is mentek a dologba.

    A videót végül Jackson fia vágta össze. A négy perces összeállításban a bandavezérek azt kérik bandáik tagjaitól, hogy adassák be maguknak az oltást. 

    Ez nem a bandákról szóló, hanem a családjainkról

    – mondja az egyik bandavezér a videóban. 

  • Franciaország újabb megyéiben kell hétfőtől (november 8-tól) az általános iskolákban ismét maszkot viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás a száz megyéből, miután a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

    A jövő héttől kezdve, az őszi iskolai szünet után azokban a megyékben, ahol a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven felett stabilizálódott, a maszk ismét kötelező lesz a gyerekeknek is az iskolában

    – foglalta össze Gabriel Attal kormányszóvivő, aki arról is beszélt, hogy ez hétfőtől 39 olyan megyét is érint, ahol eddig nem volt kötelező a maszk a gyerekeknek.

    A tanulókat, a tanárokat és az iskolai dolgozókat majdnem egy évig kötelezték a maszkviselésre, majd a korlátozás fokozatosan alábbhagyott október elejétől azokban a megyékben, ahol a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven alá csökkent. Az őszi szünet előtt már csak huszonkettőben volt érvényben az intézkedés, jövő héttől harminckilenccel, hatvanegyre emelkedik vissza az érintett megyék száma.

    Van egy iránytűnk a járvány kezdete óta. Amint lehet enyhíteni a korlátozó intézkedéseken, megtesszük. Természetesen ez az elv mindkét irányban működik, és amint romlik a helyzet, sajnos bizonyos intézkedéseket ismét életbe kell léptetnünk

    – magyarázta a döntést a kormányszóvivő.

    Az egészségügyi miniszter szerint a járvány gyenge erősödése figyelhető meg az országban, a hetekig tartott csökkenés után.

    A hőmérséklet csökkenésének és a nedvesebb időjárásnak van egy szezonális hatása, amely a vírus gyorsabb terjedésének kedvez, miután kevesebb időt töltünk a szabadban

    – fejtette ki Olivier Véran egészségügyi miniszter. 

    (via MTI)

  • A brit statisztikai hivatal (ONS) egyik jelentése alapján úgy fest, hogy a delta-variáns sokkal nagyobb valószínűséggel fertőzi meg ismét a koronavíruson már átesett embereket, mint a vírus további változatai. A számadatok szerint

    a delta-variáns 74 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőzött újra, mint például a briteknél megjelent alfa-variáns.

    A jelentésben azt írták, hogy 20 757 megvizsgált embernél összesen 358 újrafertőzést észleltek 2020 júliusa és 2021 októbere közt. Az első vizsgálati hónapokban viszonylag kevés újrafertőzés történt.

    Mindez 2021 májusa után változott meg, amikor már a delta volt a domináns variáns a briteknél. 

    Ekkor történt a legtöbb újrafertőzéses eset a fent 358 közül.  A legtöbb újbóli megfertőződésre a statisztikai hivatal szerint 7-8 hónappal azt követően került sor, hogy a páciensek először elkapták a vírust. A tudósok szerint azok az emberek,

    akiknek az első fertőzésnél a vírus kisebb mennyiségben volt jelen a szervezetében, nagyobb eséllyel kapták el később ismét a fertőzést.

    Ugyanez igaz azokra, akik az oktatásban dolgoznak – vélhetően amiatt, hogy az iskolákban gyorsan terjed a vírus – illetve azokra, akik társasházakban élnek.

    (Via The Guardian

  • Ha ilyen ütemben romlik tovább a járványhelyzet, még a teljes lezárást sem tartja kizártnak a szlovák egészségügyi miniszter, Vladimir Lengvarský – olvasható a Paraméteren. 

    A politikus arról beszélt, hogy az előző héthez képest súlyosbodott a járványhelyzet Szlovákiában, ahol 1223-ról 1774-re nőtt a kórházban kezelt Covid-páciensek száma, akik közül 170-en vannak lélegeztetőgépen. 

    A miniszter újságírói kérdésre kifejtette, hogy

    még karácsony előtt elképzelhetőnek tartja a teljes lezárást, a lockdownt, ha ilyen ütemben romlik tovább a járványhelyzet.

    A tárcavezető újra felszólított mindenkit, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg, majd ismét kiemelte, hogy azok a járások, ahol magas az 55 év felettiek oltottsági aránya, jobb besorolásúak lehetnek.

    (via Paraméter)

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán jóváhagyta a Covaxin nevű indiai vakcina vészhelyzeti alkalmazását. A WHO közleményében leszögezte:

    a vakcina megfelelt a szakmai előírásoknak, és alkalmazásának jóval több előnye van, mint kockázata. 

    Az oltóanyagot a Bharat Biotech nevű indiai fejlesztőcég hozta létre, az oltóanyagot Indiában már jelentős mennyiségben használták eddig is.  Az alkalmazását a WHO oltásért felelős szakmai csoportja két dózisban ajánlja a 18 éven felüliek számára. Az oltások közt négy hétnek kell eltelnie. 

    A WHO felhatalmazása által a Bharat Biotech vakcináját vélhetően a szegényebb országokba fogják exportálni, ahol még hiány van a koronavírus elleni vakcinákból.

    A Covaxin mellett korábban a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson and Johnson, valamint a kínai Sinovac és Sinopharm kapott felhatalmazást a WHO-tól. 

  • Erős immunválaszt váltott ki a Szputnyik-vakcina egydózisú oltóanyaga, a Szputnyik Light a klinikai első és második fázisú vizsgálatokon.  A felmérés eredményét a The Lancet nevű tudományos folyóiratban közölték. Összesen 110, 18 és 59 év közti önkéntest oltottak be a vakcinával. 

    A felmérés szerint a vakcina jó védelmet biztosított a koronavírus eredeti variánsa ellen.

    A KÉSŐBB MEGJELENT VARIÁNSOK – PÉLDÁUL AZ ALFA ÉS BÉTA ELLEN – VISZONT VALAMELYEST CSÖKKENT A HATÁSOSSÁGA. 

    A kutatás szerzői szerint a Szputnyik Light nemcsak első oltásként lehet hasznos, hanem akár emlékeztetőoltásként is azoknak, akik korábban már megkaptak valamilyen vakcinát. 

    A Szputnyik Lightot Oroszországban már május 6-án jóváhagyták. Az orosz egészségügyi minisztériummúlt héten azonban közölte, hogy a delta-variáns terjedése miatt ők már csak emlékeztetőoltásként számolnak a vakcinával. 

    Erre reagálva a Kreml egyértelműsítette, hogy a vakcinát továbbra is be lehet adni első oltásként is, de azt elismerték, hogy néhány orosz régióban valóban már csak emlékeztetőoltásként adják be. 

    (Via The LancetThe Guardian)

  • Romániából eddig 73, súlyos állapotban levő koronavírusos beteget szállítottak külföldi kórházakba, 22-en közülük meghaltak – közölte Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerdán, amikor újabb hat bukaresti beteget indítottak el Németország felé egy német katonai repülőgép fedélzetén.

    Az MTI beszámolója szerint a szerdai volt a Németországba tartó immár harmadik repülőgép, amelyeken összesen 18, intenzív terápiás ellátásra szoruló beteget szállítottak németországi kórházakba. Korábban Magyarországra, Lengyelországba és Ausztriába szállítottak romániai betegeket. Az államtitkár hozzátette, várható volt, hogy nem mindenki életét sikerül megmenteni a befogadó országokban, hiszen kritikus állapotban levő betegeket szállítottak külföldre azért, hogy még egy esélyt adjanak a megmentésükre.

    A betegszállítást az teszi szükségessé, hogy noha szerdán is megdőlt a romániai kórházak intenzív terápiás osztályain kezelt betegek számának rekordja (1890), a stratégiai kommunikációs törzs közölte, hogy egyetlen szabad ágy sincs az országban.

    A szerdán közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában tovább csökken a napi új fertőzések száma, a kórházakra azonban változatlanul erős nyomás nehezedik. Az elmúlt 24 órában 10 196 személynél mutatták ki a fertőzést, és 449 személy halt meg a kór következtében. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma jelenleg 19 741, mintegy ezerrel marad el a nyolc nappal ezelőtt jegyzett csúcsértéktől.

    A Közegészségügyi Intézet (INSP) szerdán közzétett jelentése szerint az elmúlt heti új megbetegedések csaknem harmadrészét Bukarestben, valamint Prahova, Bihar, Kolozs és Temes megyében jegyezték. Az INSP arra is kitért, hogy az október utolsó hetében megfertőződöttek 73,7 százaléka és az ebben az időszakban elhunytak 89,7 százaléka nem volt beoltva.

    (via MTI)

  • Egy pekingi iskolában éjszakára is bent tartották, majd két hétre központilag karanténba helyezték az ott tanuló gyermekeket. A szigort az indokolja, hogy

    az intézmény egyik tanáráról kiderült, hogy koronavírusos.

    Az intézménybe a gyerekek szüleit is behívták, ők aztán több órán át várakoztak az iskolánál. Eközben a gyerekeket – akik  közt a legfiatalabbak hétévesek voltak –elkezdték letesztelni, de mindez az éjszakába nyúlt.

    Végül éjfél előtt jelent meg az iskola igazgatója, és azt mondta a szülőknek, hogy menjenek haza.

    Egyben arra kérte őket, hogy otthon pakoljanak össze ruhát a gyerekek számára, és másnap reggel hozzák vissza, ugyanis a gyerekeket 14 napra karanténba helyezik. Az egyik szülő karanténba vonulhat velük, ha szeretne – tette hozzá. 

    Pekingben az utóbbi időben körülbelül negyven, delta-variánssal megfertőzött személyt találtak. A hatóságok a fentihez hasonló lépésekkel próbálják megakadályozni, hogy széles körben terjedni kezdjen a vírus. 

  • Négy nap alatt 14 hamis Covid-igazolványt találtak a rendőrök Kárpátalján – tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

    Az ukrán rendőrség számolt be arról, hogy az egyenruhások október 30. és november 2. között 14 új hamis oltási igazolást és érvénytelen PCR-teszteredményt vettek nyilvántartásba Ungváron, az Ungvári és a Beregszászi járásban.

    A hatóság hangsúlyozza, hogy nagyon elszaporodtak a hamisítások, hiszen eddig összesen 112 hamisítási esetet rögzítettek a megyében. Nemrégen 17 csalót lepleztek le, mindegyikük a határátlépésnél bukott le.

    (via, Kárpáti Igaz Szó)

  • November 8-tól már a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő, fekete szín alá sorolódik a legtöbb járás Szlovákiában – írja az Új Szó.

    Az úgynevezett Covid-szemafor jelöli a szomszédos országban azt, hogy melyik járásban milyen egészségügyi előírásoknak, szigorításoknak kell megfelelni – 34 járást bordóval, hetet pirossal jelölnek. Továbbra is a két magyar lakta járás, (Dunaszerdahelyi, Pozsonyi) van a legenyhébb besorolásban, a narancssárga színnel jelölt éberségi fázisban. 

    A fekete járásokban tiltások egész sora lép életbe, ezeken a területeken nem lehet esküvőt, családi vacsorát és egyéb ünnepségeket szervezni, még a teljesen védettséggel rendelkező személyeknek sem. Emellett a fekete színkódú járásokban az éttermeket is be kell zárni, még az oltottak sem léphetnek be, azaz csakis elvitelre lehet ételt és italt rendelni. 

    (via Új Szó)

  • A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt idén is többnyire online zajlik majd a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár– jelentették be szerdán a szervezők.

    Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy utolsó pillanatban le kellett mondaniuk a november 11. és 14. között zajló, Erdély legnagyobb könyvszemléjének vásárrészét.

    Így a kiadók nem lesznek jelen könyveikkel, az olvasók pedig csak online vásárolhatnak.

    A szervező elmondta: a könyvszemle mindenkori fő célja lehetőséget teremteni a szűk piacon élni kénytelen erdélyi kiadóknak, hogy könyveik találkozhassanak az olvasókkal. A tavalyi 26. könyvvásár után az idén sem tudják ezt biztosítani, noha a járvány miatt eleve kisebbre tervezték az ideit. Huszonhét erdélyi és magyarországi kiadó vett volna részt, a vásár területét is 240 négyzetméterről 160 négyzetméterre csökkentették volna.     

    A könyves céh elnöke szerint azért is lett volna fontos, hogy a kiadók „lélegzetvételnyi oxigénhez” jussanak, mert az általa megkérdezett 17 erdélyi magyar kiadó által küldött válaszokból kiderült:

    tavaly 35 és 70 százalék közötti bevételkiesésük volt.

    Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke arról számolt be, hogy nem kellett törölniük teljes mértékben a fizikai jelenléttel szervezett programokat, ami előrelépést jelent tavalyhoz képest, így a vásár járulékos irodalmi és kulturális programjai látogathatók. Ezek között van Bogdán Zsolt színművész Saját Faust című előadóestje, amely egy, az idén hetvenéves Markó Béla költő verseiből készült összeállítás.

    Marosvásárhely, az irodalom bölcsővárosa címmel irodalmi estet is tartanak, amelyen Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor vesz részt, a beszélgetés moderátora Mészáros Sándor. Lesz egy interaktív beszélgetés irodalomról és főzésről, amelynek meghívottjai Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián.

    Bemutatják a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia című előadást Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában. Interaktív gyermekkoncert is lesz Bíró Eszter előadásában. Emellett a könyvszemle idején naponta 12-től este 7-ig közvetítések lesznek a könyvvásár Facebook-oldalán. Ugyanott irodalom- és olvasásnépszerűsítési kampány indul, amelynek keretében szerzők számolnak be olvasmányélményeikről. Emellett egy gyermekpályázaton is eredményt hirdetnek majd. 

    (via MTI)

  • Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább emelkedik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – jelentették be szerdán Münchenben a német tartomány kormányának ülése után.

    Markus Söder miniszterelnök kiemelte, hogy az új típusú koronavírus „teljes erővel visszatért”, ezért nehéz tél vár a tartományra, ha nem emelkedik jelentősen az egyelőre nagyjából kétharmados (64,6 százalékos) átoltottság.

    A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő, ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van. Ezért megszigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat. Elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik azt is, hogy csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma hatszáz fölé emelkedik – ismertette a kormányfő.

    A szerdai adatok szerint 459 intenzív ágyat foglalnak el koronavírus-fertőzöttek. Számuk 30,4 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi 352-höz képest.

    (via MTI)

  • Egy nap alatt 117 új fertőzöttet regisztráltak a székelyföldi Hargita megyében, ahol eközben 17 ember meghalt a koronavírus szövődményei miatt – írja a Székelyhon.

    Az új fertőzöttek száma különösen magasnak számít annak fényében, hogy összesen 527 tesztet végeztek (ez 22,2 százalékos pozitivitási arányt jelent, ami szokatlanul magasnak mondható).  Az is kiderült, hogy

    a már korábban igazolt fertőzöttek újratesztelése által a megyében 24 páciens esetében kaptak újabb pozitív eredményt. 

    A halálozások száma sosem volt olyan magas a megyében, mint az utóbbi napokban. Jó hírnek számít viszont, hogy a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma csökkent. 

    (via Székelyhon)

  • A koronavírus elleni védekezésre eddig több mint hétmilliárd vakcinát használtak fel világszerte − derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adataiból.

    Az adatbázis lakosságarányosan listázza az oltásban élen járó országokat. Itt az első tíz állam, amely a lista szerint élen jár az oltásban:

    1. Kuba
    2. Egyesült Arab Emírségek
    3. Málta
    4. Chile
    5. Uruguay
    6. Izrael
    7. Palau
    8. Szingapúr
    9. Seychelle-szigetek
    10. Katar
  • Úgy tett, mint ha mi se történt volna, és megtartotta vasárnapi miséjét egy román ortodox pap, akiről egy nappal korábban kiderült, hogy koronavírusos. 

    A foter.ro szerint gyulafehérvári ortodox pap szombat este tudta meg, hogy  koronavírus-fertőzött és két hétre házi karanténba is küldték emiatt.

    Ennek dacára vasárnap misét tartott a híveinek,

    sőt, még két csecsemőt is megkeresztelt. Utána hétfőn több kollégájával együtt vett részt egy temetésen.

    Még a hívek is felháborodtak, amikor megtudták, hogy a pap fertőzötten tartotta meg a misét. 

    A gyulafehérvári rendőrség hivatalos eljárást indított a pap ellen, valamint a román ortodox egyház is belső vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

    (Via Főtér)

  • Ukrajnában mára minden harmadik felnőtt megkapta valamely, koronavírus elleni oltóanyag első és minden negyedik a második dózisát is – jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

    A tárcavezető kiemelte, hogy napi átlagban már 250 ezer oltást adnak be az országban. Reményét fejezte ki, hogy a következő két héten belül a második adaggal történő oltás iránti igény megduplázódik, és az első adag iránti érdeklődés sem fog csökkenni. Ennek kielégítésére a hét végéig Ukrajna 2 millió 930 ezer adag Moderna-vakcinát kap a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy Ukrajna az oltási kampány kezdete óta eddig több mint 26 millió adag oltóanyagot kapott, amelyből 7,5 millió adagot nem használtak még fel.

    (via MTI)

  • A lengyel hatóságok fontolóra veszik a járványügyi korlátozások szigorítását egyes régiókban az új koronavírus-fertőzések számának dinamikus növekedése miatt – közölte szerdán Piotr Müller kormányszóvivő.

    Szerdai adatok szerint egy nap alatt több mint 10,4 ezer új fertőzést mutattak ki a közel 38 millió lakosú országban. Ez 24 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt.

    A fertőzések dinamikája növekszik, és láthatólag a közeljövőben sajnos nem fog lelassulni

    – kommentálta a számokat Müller a Radio Zet kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. Lehetséges intézkedésekként egyes, általa nem konkretizált szektorok működésének korlátozását és különböző létszámkorlátozásokat említett.

    Ezeket az intézkedéseket azonban a kormány nem a közeljövőre tervezi, jelenleg fontosabbnak tekinti a kórházak – nem Covid-betegeket ellátó – járványosztályainak visszaállítását és mindenekelőtt az oltakozás ösztönzését – mondta a kormányszóvivő.

    (via MTI)

  • A koronavírus-halálozások hivatalos számai minden valószínűség szerint pontatlanok. Az adatok általában tesztelésen alapulnak, tehát sok esetben esetlegesek, és nem tartalmazzák a vírus közvetett áldozatait, például azokat, akik az egészségügyi rendszerek túlterheltsége miatt vesztették életüket – írja az Economist.

    Míg a hivatalos adatok szerint november 1-jéig ötmillió volt a vírus áldozatainak száma, az Economist többlethalálozáson alapuló becslése szerint ez a valóságban közelebb van a 17 millióhoz.

  • Korlátozások léptek életbe több észak-olaszországi tartományban, miután az őszi időjárással ismét emelkedésnek indult az azonosított koronavírusos fertőzöttek napi száma, miközben a kormány az egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását mérlegeli legalább jövő tavaszig – jelentette az olasz sajtó alapján az MTI.

    Az egészségügyi szakértők a hosszúra nyúlt nyár véget értével indokolják, hogy Olaszországban is elkezdett növekedni a napi esetszám. A tartományi elnökök részleges felelősséggel vádolják az utóbbi hetekben tartott oltásellenes tüntetések résztvevőit is.

    Triesztben, ahol október közepétől mindennapossá váltak a kötelező védettség bevezetése miatti többezres demonstrációk, a prefektus betiltotta a tüntetést a város központi terének számító Piazza Unitá d’Italián. A rendelkezés december 31-ig érvényes. A több mint kétszázezres Triesztben és térségében az utóbbi két hétben országosan a legmagasabbá vált a százezer lakosra jutó új betegek száma, amely elérte a 238-at.

    A szomszédos Veneto régió elnöke, Luca Zaia is bejelentette, hogy mostantól az utcai megmozdulásokat kizárólag szájmaszkviseléssel engedélyezi. Hasonlóan nyilatkozott Giuseppe Sala milánói polgármester, miután a több mint egy hónapja minden hétvégén megrendezett oltásellenes tüntetések résztvevői bármilyen óvintézkedés nélkül tartózkodnak tömegesen nyílt téren.

    Az olaszok több mint 83 százaléka, vagyis több mint 46,6 millióan mindkét oltást felvették.

    Komoly problémát jelentenek az oltástagadó egészségügyi dolgozók: a Repubblica című napilap riportja szerint az Adria-parti Rimini kórházában nyolcvan ápolót és majdnem negyven orvost helyeztek fizetés nélküli szabadságra, miután a védettségi kötelezettség bevezetése ellenére sem voltak hajlandók oltakozni. A kórház működése napokon belül megbénulhat.

  • Egy frissen megjelent közvélemény-kutatás szerint az ukránok többsége nem fél attól, hogy megbetegszik koronavírussal − írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A megkérdezettek 57 százaléka nem tart attól, hogy megbetegszik a koronavírus miatt, míg 41 százalékuk ellenkező választ adott.

    Ukrajnában 24 megyéből már 15 tartozik a legsúlyosabb, vörös besorolásba. További három régió ezen a héten kerülhet közéjük.

  • Lengyelország szerdán 10 400 új fertőzöttet jelentett, ami a múlt hét óta 24 százalékos növekedés – írja a Guardian.

    Az új fertőzöttek száma április vége óta nem volt ilyen magas az országban.

  • Lengyelországban tesztelik az ukrán fejlesztésű koronavírus elleni vakcinát. Az ellenanyagot az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Sejtbiológiai Intézetének tudósai fejlesztették ki.

    A Kárpát.in.ua szerint az intézet 2020 szeptemberében kapott pályázati támogatást az oltóanyag kidolgozására. A biológusok élesztő alapján hozták létre a vírusfehérje elsődleges termelőit.

    Ha a vakcina hatékonysága bebizonyosodik, főemlősökön és önkénteseken tesztelik.

  • Csehországban tegnap 9902 új fertőzöttet regisztráltak, ami a legmagasabb szám március óta – írja a Guardian.

    Több mint kétezer ember került kórházba, ebből 288-an intenzív osztályra.

    A vírus leginkább a harminc és ötven év közötti oltatlanok körében terjed.

  • Mintegy 36 milliárd dollárért értékesíthet Covid–19 elleni oltóanyagot idén a Pfizer. Ez nagyjából 7 százalékos növekedést jelent a korábbi előrejelzés szerint – írja a Világgazdaság.

    Az amerikai gyógyszergyártó idei harmadik negyedéves gyorsjelentését a keddi tengerentúli tőzsdenyitás előtt tette közzé. A riport alapján az oltásból származó 13 milliárd dolláros bevétel volt a legnagyobb hozzájárulás a 24,09 milliárdos negyedéves árbevételéhez.

    A bevétel egy év alatt több mint kétszeresére nőtt. Az oltóanyag hatásának kiszűrésével a Pfizer egyéb gyógyszereinek értékesítése 7 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.