Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szlovákia már enyhítene, pedig nagy a baj

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • A lett parlament csütörtökön engedélyezte a cégeknek, hogy elbocsássák azokat, akik visszautasítják, hogy beoltassák magukat vagy távmunkába menjenek. A lett járványhelyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban – írja a Guardian.

    A lett felnőttek 61 százaléka kapta meg mindkét oltását, az Európai Unióban 75 százalék az átlag.

  • Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal – mondta a spanyol egészségügyi miniszter Madridban. Carolina Darias hangsúlyozta: a 100 ezer lakosra vetített új esetek száma továbbra is 50 alatt van, az elmúlt egy hétben 46-ről 49-re emelkedett, ami azonban „minimális” növekedésnek tekinthető.

    Beszámolója szerint csökken az egészségügyi ellátásra szorulók száma, a kórházi kapacitások 1,8 százalékát veszik igénybe a Covid-betegek, míg az intenzív osztályos ágyak 4,5 százalékán látnak el koronavírus fertőzötteket. A járványnak naponta átlagosan nyolc halálos áldozata van az országban – tette hozzá.

    Kitért arra is, hogy a domináns delta-változat mellett a fertőzések 5-6 százalékáért az újabb, úgynevezett delta plusz variáns a felelős.

  • Január 4-én lép hatályba Joe Biden amerikai elnök rendelete a magánszektor azon dolgozóira vonatkozó szövetségi oltási kötelezettségről, akik száz főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknál dolgoznak – jelentették amerikai hírügynökségek.

    Az amerikai üzleti szféra dolgozóinak az újév első keddjétől  koronavírus elleni védőoltással kell rendelkezniük, ellenkező esetben hetente negatív tesztre lesz szükségük, aminek a költségeit nekik kell fizetni. Ezen kívül kötelezően maszkot kell hordaniuk munka közben.

    Az új dátum némi haladékot és könnyítést jelent a munkaadóknak, akik a karácsonyi és újévi ünnepek környékén munkaerőhiánnyal küzdenek – tették hozzá amerikai kormányzati tisztségviselők.

    Ugyanakkor az oltási kötelezettség be nem tartása mintegy 14 ezer dolláros (5 millió forintos) büntetéssel járhat szabálysértésenként, ismétlés esetén pedig a büntetés mértéke fokozatosan növekszik – emelték ki.

    Joe Biden másik, a szövetségi intézményekkel szerződéses munkaviszonyban álló dolgozók oltási kötelezettségére vonatkozó elnöki rendeletét szintén elhalasztották egy hónappal január 4-re, míg a Medicare és Medicaid állami egészségügyi biztosítási rendszerben részt vevő egészségügyi intézmények és idősgondozó központok munkatársainak szintén a fenti dátumig kell felvenniük védőoltásukat.

    A döntés 84,2 millió munkavállalót érint mintegy 1,9 millió, a magánszektorban működő vállalatnál. Ezen cégek további 18,5 millió dolgozója kivételt képez, mivel vagy távmunkában, vagy folyamatosan nem zárt térben, hanem szabadtéren dolgoznak – áll az OSHA tájékoztatásában.

    Republikánus szenátorok máris bejelentették, hogy a kongresszusi felülvizsgálati törvényre hivatkozva megpróbálják hatályon kívül helyeztetni a jogszabály alkalmazását – számolt be az MTI.

  • A Moderna csökkentette az eladások számaira vonatkozó előrejelzését a nemzetközi szállítási és gyártási kapacitások szűkösségére hivatkozva – írja a Financial Times.

    Az amerikai biotechnológiai vállalat kedden elmondta, hogy 2021-ben 15 és 18 milliárd dolláros bevétellel számol. Ez a becslés augusztusban még húszmillió dollár volt.

    A társaság úgy számol, hogy hétszázmillió–nyolcszázmillió dózist szállít le összesen ebben az évben Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából. Korábban ezt az értéket még nyolcszázmillió és egymilliárd közöttire becsülték.

  • Az elmúlt négy hét alatt az oltások elérhetősége ellenére 55 százalékkal növekedett a koronavírusos esetek száma Európában, aminek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint figyelmeztetésnek kell lennie a világ más régiói számára is – írja a Guardian.

    A WHO vészhelyzeti igazgatója, Mike Ryan elmondta, hogy néhány európai országban „az optimális alatt van az átoltottság”, annak ellenére hogy a vakcinák hozzáférhetők.

  • Ausztriában az idei legmagasabb értéket érte el a napi fertőzöttek száma – adta hírül az MTI. Az egészségügyi tárca csütörtöki adatai szerint 8593 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ráadásul ez 32 százalékos növekedést jelentett az egy nappal korábbi adathoz képest. Szerdán 6506 fertőzöttet azonosítottak.

    A helyzet rendkívül komoly – hívta fel a figyelmet Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. Az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az erősen növekvő esetszámok bizonyítják, hogy hatékony intézkedésekre van szükség.

    A fertőzöttek számával a kórházakban kezeltek száma is gyarapszik. Csütörtökön 1826 beteget kezeltek kórházban, ami 74-gyel több az előző naphoz képest. Intenzív osztályon a legfrissebb adatok szerint 352 pácienst ápolnak, ez a szám egy hét alatt a harmadával emelkedett.

  • A külföldön oltottak is kérhetnek védettségi igazolványt Ukrajnában − közölte a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal.

    A Kárpáthír szerint ehhez az embereknek fel kell keresniük a családorvosukat, és be kell mutatni az immunizálást igazoló hitelesített okiratot. Ennek adatait beviszik az elektronikus nyilvántartási rendszerbe azzal a megjegyzéssel, hogy Ukrajnán kívül történt az oltás.

  • Belgiumban a mai napon a fertőzések nagymértékű növekedését jelentették, az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma 2020 októbere óta nem volt ilyen magas – írja a Guardian.

    Az elmúlt két hétben naponta átlagosan 6728 ember fertőződött meg, és 164-en kerültek kórházba.

  • Több tízezer idősotthoni dolgozó nincs teljesen beoltva koronavírus ellen, ők jövő héttől elveszíthetik a munkájukat – írja a Guardian.

    A személyzet 89,4 százaléka október 31-ig már mindkét oltását megkapta.

    Az Egyesült Királyság kormánya minden idősotthonban dolgozó munkavállalónak kötelezően előírta az oltást, ennek határideje jövő csütörtök.

  • San Franciscóban oltási igazolás felmutatásához kötnék az üzletekbe való belépést az 5–11 éves gyermekek számára – írja a Fox News. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) a héten adott zöld utat az érintett korosztály beoltására. A város felső vezetése arról döntött, hogy az edzőtermek, éttermek látogatásához elengedhetetlen lesz az oltási igazolás.

    Rochelle Walensky, a CDC vezetője kedden adta áldását a fiatal korosztály oltakozására. A gyermekek oltása Pfizer-vakcinával kezdődik.

    A közel egymilliós város már augusztus 20-án határozott arról, hogy a bárok, éttermek látogatottságát oltási igazoláshoz köti.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint egyszerre is beadható a koronavírus és az influenza elleni oltás, hatásfokukat nem befolyásolja az egybeesés – jelentette ki Siddhartha Datta, a WHO európai regionális vakcinatanácsadója Koppenhágában. Közölte:

    Bárki megkaphatja a két vakcinát együtt, nem csökken egyik oltóanyag hatásossága sem.

    Európa 53 országa és a közép-ázsiai térség a „valódi veszélyforrása” annak, hogy a következő hetekben újult erőre kap a koronavírus, vagy ez már meg is történt –mutatott rá a WHO regionális hivatalának elnöke, Hans Kluge. Emlékeztetett: ismét rekord felé közelítenek az esetszámok, igen gyorsan terjed a fertőzés az említett két régióban, és ez „súlyosan aggasztó”.

    Újabb válságos időszak jött el a világjárvány újjáéledését tekintve. Európa ismét a pandémia epicentruma, ahogy egy évvel ezelőtt

    – fogalmazott Kluge. Rámutatott, hogy Európában az utóbbi héten több mint megkétszereződött a koronavírus miatt kórházba kerülők száma, ha pedig a járvány továbbra is ilyen ütemben terjed, februárra Európában újabb félmillió halálos áldozata lehet. Hozzátette ugyanakkor, hogy most az egészségügyi hatóságok többet tudnak a vírusról, és jobb eszközeik vannak ellene – számolt be az MTI.

  • Még nem tetőzött Ukrajnában a koronavírus-járvány, a megbetegedések napi száma meredeken fog emelkedni, és elérheti a negyven-ötvenezret – jelezte előre Viktor Doszenko, az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia élettani intézetének általános és molekuláris kórélettani osztályának vezetője az Obozrevatyel hírportálnak nyilatkozva.

    A szakértő figyelmeztetett: az intenzív osztályok megtelhetnek, hiány keletkezhet orvosi oxigénből. Szavai szerint az ukrán egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs lehetőség kapacitásának növelésére.

    Közben Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a beoltott emberek ötször kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, és tízszer kisebb a kockázata annak, hogy kórházba kerülnek, mint a nem beoltottak. Tárcájának közlése szerint a múlt héten a kórházi kezelésre szorulók 93,2 százaléka az oltás első dózisát sem vette fel – jegyezte meg az Unian hírügynökség.

    Tájékoztatott arról, hogy jelenleg az átoltottság a fővárosban, Kijevben a legnagyobb, ahol a felnőtt lakosság 54,2 százaléka megkapta az oltás legalább egy dózisát. Ez az arány Kijev megyében 43,7, a keleti országrészben, Poltava megyében 42,1 százalékos, továbbá Dnyipropetrovszk megyében is elérte már a negyven százalékot. Az oltakozási hajlandóság ugyanakkor Kárpátalján a legalacsonyabb az országban, ahol a lakosságnak mindössze 23,2 százaléka oltatta be magát, és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében, ahol ez az arány 25,2 százalék.

    Ukrajnában csütörtökre újabb csúcsot döntött az egy nap alatt feljegyzett új betegek száma, és meghaladta a hárommilliót a járvány kezdete óta regisztrált fertőzötteké, az elhunytaké pedig átlépte a hetvenezret. A közölt adatok szerint 27 377-tel 3 006 463-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 699-cel 70 146-ra, az aktív betegeké pedig több mint 14 ezerrel 457 179-re. Az elmúlt napon 5472 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba – számolt be az MTI.

  • A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére – derült ki a két kormány csütörtöki jelentéséből.

    Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kabinet ülését követően elmondta: a nap folyamán a nemzeti válságstáb még egyeztet a minisztériumokkal, és várhatóan a testület pénteki sajtótájékoztatóján már bejelentik az újabb korlátozásokat, addig azonban nem akart részletekbe bocsátkozni. Közölte:

    A gyors növekedés okait önmagunkban, az alapvető járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásában, valamint a védőoltás nyújtotta előnyök felismerésének hiányában kell keresni.

    A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 4511 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid–19 szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 735-en vannak kórházban, 169 pácienst intenzív osztályon kezelnek.

    A szlovén kormány csütörtöki ülése utánra ígérte, hogy bejelentést tesz az újabb szigorítások bevezetéséről, ezt azonban péntekre halasztotta.

    Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a sajtónak úgy nyilatkozott: az ügy komolyságára tekintettel a kormány pénteki zárt ülésén fogja megvitatni a járványügyi helyzetet, valamint dönt az újabb korlátozásokról, amelyeket a legrövidebb időn belül be kell vezetni – számolt be az MTI.

  • A Ford Motor Company  bejelentette, hogy több mint harmincezer amerikai dolgozója számára előírja, hogy decemberig oltassa be magát koronavírus ellen – írja a Washington Post.

    Továbbra is munkavállalóink egészsége és biztonsága a legfontosabb számunkra

    – mondta a lapnak a cég szóvivője.

    A michigani székhelyű vállalat munkavállalóinak 84 százaléka már be van oltva az Egyesült Államokban.

  • Jelentős regionális eltérések vannak Romániában a Covid-halálozásoknak a fertőzésekhez viszonyított aránya tekintetében: Krassó-Szörény és Hargita megyében négyszer nagyobb arányban haltak meg a koronavírussal diagnosztizált betegek, mint Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében – tudta meg a Hotnews.ro hírportál.

    Az oldal csütörtökön tette közzé a halálozási ráta megyei bontású adatait, amelyeket a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) bocsátott rendelkezésére. Két nappal korábban a lap az ország 41 megyéjének és a fővárosnak az átoltottsági adatait is megszerezte az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV).

    Ezekre alapozva a Hotnews az egyes megyék eltérő halálozási rátáját az átoltottsági szinttel is összefüggésbe hozta, rámutatva egyebek mellett, hogy a legalacsonyabb (26 százalékos) átoltottságú Suceava megye a halálozási listán is a legrosszabbak között van.

    Az egyes térségek között azonban jelentős eltérések vannak: Krassó-Szörény megyében 5,66, Hargita megyében 5,47, Suceava megyében 5,22 százalékos a fertőzöttek halálozási rátája, míg Ilfov megyében 1,05, Bukarestben, Kolozs és Konstanca megyében pedig 1,49 százalékos.

    Bukarestben és abban a négy megyében, ahol a halálozási ráta két százalék alatti, az átlagos átoltottság közelíti a 49 százalékot. Abban a hat megyében, ahol a koronavírussal diagnosztizált betegek több mint öt százaléka meghalt, az átlagos átoltottság nem éri el 34 százalékot.

    A magyar többségű megyékben az átoltottság jelentősen elmarad az országos átlagtól: Kovászna megye utolsó előtti 26,6 százalékos, míg Hargita megye hátulról a hetedik a rangsorban 32,3 százalékos (a beoltható lakosság számához viszonyított) átoltottsággal – számolt be az MTI.

  • Nagy-Britanniában csütörtökön engedélyezték a Merck gyógyszergyár által gyártott Molnupiravirt koronavírus kezelésére – írja a New York Times. Ez az első antivirális gyógyszer, amelyet a betegség ellen jóváhagytak.

    Egy nagy csoporton végzett klinikai vizsgálat azt bizonyította, hogy a Molnupiravir felére csökkentette a fokozottan veszélyeztetett koronavírusos betegek kórházba kerülésének és elhalálozásának esélyét.

    Az eredetileg influenza ellen kifejlesztett gyógyszert koronavírusra való vészhelyzeti engedélyeztetésre már az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDI) is benyújtották. A hatóság az ügyben decemberben fog dönteni.

  • Németországban az elmúlt 24 órában mintegy 34 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – számolt be a BBC. Jelenleg 16 millióan vannak, akik még nem oltatták be magukat a 83 milliós országban. A romló adatok ezzel szemben még mindig jóval alacsonyabbak, mint az Egyesült Királyságban, ahol egy nap alatt 41 ezren kapták el a vírust, és meghalt 165 ember. Ez aggodalomra ad okot az egy héttel ezelőtti 126 elhunyt után.

    Németországban hárommillióra tehető azoknak a hatvan éven felülieknek a száma, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

    Az országban még sok helyen érvényben vannak a szigorítások. Az éttermek, bárok még mindig megkövetelik a vendégeiktől belépés előtt az oltási igazolást vagy a negatív tesztet, bár sok hely figyelmen kívül hagyja a törvényi előírásokat. Jól jelzi ezt Jens Spahn nyilatkozata, a német egészségügyi miniszter nemrég ugyanis arról beszélt, hogy egynapos római tartózkodása idején többször kérték el tőle az oltási igazolást, mint négy hét alatt összesen Németországban.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra számít, hogy februárig félmillióval nőhet  az új halálesetek száma. 

    Hans Kluge, a szervezet európai vezetője szerint a romló adatok mögött a közegészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos enyhítések állnak. Az Our World in Data közben közzétette az egyes európai országok átoltottságáról szóló táblázatát. Az öreg kontinensen a statisztikai adatok alapján a spanyolok állnak jelenleg a dobogón, az ott lévők mintegy nyolcvan százalékát beoltották már, a második helyen az olaszok állnak 72 százalékkal, míg a harmadik helyet a franciák foglalják el. A legrosszabb adatokat az  Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozó Bulgária szolgáltatja 22 százalékos átoltottsággal.

  • Pozitív koronavírustesztet produkált Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere egy nappal azt követően, hogy a brit miniszterelnökkel és az Egyesült Királyság több vezetőjével vett részt egy reggelin – írja a Guardian.

    Garcetti, aki korábban mindkét oltását megkapta, egy szállodában van karanténban, és Twitter-bejegyzése szerint jól érzi magát.

    A rendezvényen részt vett a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon, Mark Drakeford walesi kormányfő, valamint Paul Givan, Észak-Írország miniszterelnöke. Jelen volt továbbá Norvégia, Svédország, Barbados és Vietnám miniszterelnöke, az örmény, a Costa Rica-i és a zambiai elnök, valamint Sadiq Khan londoni polgármester is.

  • A koronavírus-járvány kitörése óta az elmúlt héten haltak meg legtöbben a fertőzésben a sepsiszentgyörgyi kórházban. András Nagy Róbert igazgató közölte: 22  páciens hunyt el, egyikük sem volt beoltva. A Kovászna megyei kórházakban jelenleg 186 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük 86 nagyon súlyos állapotban lévő beteget a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban ápolnak, írta a Maszol.ro portál.

    Az igazgató jelezte: az egyik műtőt is átalakították intenzív terápiás osztállyá, a fertőzöttek ellátására más részlegekről orvosokat és egészségügyi asszisztenseket helyeztek át, de a kórház elérte bővíthetősége határát.

    Arról, hogy Romániában mennyire súlyos a helyzet, ITT írtunk. A szeptember közepei iskolakezdés óta eltelt időszakban ugyanannyi gyermek fertőződött meg, mint addig a koronavírus-járvány másfél éve alatt. November elsejéig százezer 10 és 19 év közötti diák betegedett meg a Covid–19 kórban és szövődményeiben, közülük 52 ezren az utóbbi másfél hónapban, írta a Főtér.ro. Megkétszereződött a meghalt gyermekek száma is.

  • Romániában az elmúlt 24 órában 8971 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez több mint 58 ezer teszt kiértékelése után derült ki, írta a Maszol.ro portál. A Covid–19 és szövődményeiben 489 beteg lelte halálát szerdán. Az új esetekkel 1 685 264-re nőtt a járvány eleje óta regisztrált fertőzöttek száma. Közülük 8910-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor több mint 1 millió 453 ezer ember felépült a kórból.

  • Ukrajnában 27 377 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 699 beteg életét követelték szerdán, írta a Kárpátalja.ma. Ugyanakkor több mint 12 ezren felépültek a kórból. A legtöbb megbetegedést, több mint 2200 friss esetet Dnyipropetrovszk megyében regisztrálták, Kárpátalján 421 újabb fertőzöttet azonosítottak.

    Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Ukrajnában mára minden harmadik felnőtt megkapta valamely koronavírus elleni oltóanyag első és minden negyedik a második dózisát is.

  • Ukrajnában megkezdődtek az elbocsátások a hamis védettségi igazolások kiállítása kapcsán. Eddig három orvost mentettek fel állásából, másik három pedig megrovást kapott, mondta Marija Karcsevics egészségügyiminiszter-helyettes. Több régióban most is nyomoznak a hatóságok, írta a Kárpáthír.com. A tárca a helyi önkormányzati szervekhez fordult, hogy az érintett egészségügyi intézmények vezetőit mozdítsák el a posztjukról.  A minisztérium 210 ezer olyan bejegyzést talált közösségi hálókon, amely az oltási igazolás megvételéről vagy eladásáról szólt. Valamennyit továbbították a rendvédelmi szerveknek. Kérdéses persze, ebből mennyi tartalmaz valós, helytálló, hiteles információt.

  • A stratégiai kommunikációs törzs adatai alapján a tanévkezdés óta, vagyis az elmúlt másfél hónapban megkétszereződött a fertőzöttek és az elhunyt gyerekek száma Romániában, a 10 és 19 év közötti korosztályban.

    Az országban szeptember 13-án indult a tanév, és november 1-ig 52 484-en kapták el a koronavírust.

    Kapcsolódó

    Betette a kaput az iskolakezdés: annyi gyerek kapta el a koronavírust, mint előtte másfél év alatt

    Másfél hónap alatt megkétszereződött a megbetegedések és a halálesetek száma Romániában.

  • Újabb antirekord Oroszországban. A Covid–19 és szövődményei 1195 fertőzött életét ragadták el szerdán, soha ennyien nem estek áldozatul a kórnak egy nap alatt, írta a TASZSZ. A pandémia kezdete óta már 243 ezer beteg hunyt el a koronavírus miatt Oroszországban. Ugyanakkor csaknem 32 ezren felépültek a fertőzésből az elmúlt 24 órában, összességében 7,4 millió ember kilábalt már a kórból. A napi fertőzöttek száma szerdán is átlépte a 40 ezret.

  • Szlovákiában csúcsot döntött a pozitív PCR-tesztek száma. Az elvégzett 21 705 PCR-tesztből 6713 lett pozitív. A koronavírussal, illetve szövődményeivel 34 beteg nem tudott megbirkózni. Meredeken emelkedik a kórházban ápoltak száma, írta az ujszo.com. Jelenleg 1890 pácienst ápolnak kórházakban Covid–19-fertőzéssel vagy annak gyanújával, ez 116 emberrel több, mint az előző napon. Tegnap 1317 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma meghaladja a 2,5 milliót Szlovákiában.

  • Romániában a szeptember közepi iskolakezdés óta eltelt időszakban ugyanannyi gyermek fertőződött meg, mint eddig a koronavírus-járvány másfél éve alatt. November elsejéig százezer 10 és 19 év közötti diák betegedett meg a Covid–19 kórban és szövődményeiben, közülük 52 ezren az utóbbi másfél hónapban, írta a foter.ro. Megkétszereződött a meghalt gyermekek száma is.

    Tegnap arról írtunk, hogy Romániában hiába dőlnek meg naponta a járvány negatív rekordjai, még így is vannak hívei a fertőzéssel kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek. Egy bukaresti kórházban egy család nem engedte meg, hogy súlyos állapotban lévő, koronavírus-fertőzött rokonukat Németországba szállítsák, mert szerintük ott kísérleteznének a beteggel.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta India első saját fejlesztésű, Covid–19 elleni vakcináját, a Covaxint. Ez a Bharat Biotech által gyártott, inaktivált vírust tartalmazó oltás. 

    A Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő által bemutatott írás azt állítja, hogy a WHO döntése komoly lépés a Covaxin külföldi kormányok általi elfogadása felé. Megszünteti az ezzel a vakcinával beoltott indiaiak tengerentúli utazása körüli bizonytalanságot. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója is örömét fejezte ki, mondván, minél több oltás van a Covid–19 elleni küzdelemben, annál jobb a védekezés esélye azoknál, akik még mindig az első adag vakcinára várnak. 

  • A világon 248 080 479 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 021 452 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 247 447 923 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 011 786 volt.
        
    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46 252 513. A halálos áldozatok száma 750 423.
    • Indiában 34 308 140 fertőzöttet és 459 191 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 835 785 fertőzöttről és 608 235 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 215 683 a fertőzöttek száma, és 141 607-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban a fertőzöttek száma 8 494 589, a haláleseteké pedig 237 619.
    • Törökországban 8 121 196 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 71 298.
    • Franciaországban 7 282 823 fertőzöttet és 118 758 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 292 549 a fertőzöttek és 116 029 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 019 255 fertőzöttet és 87 462 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 782 802 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 224.
    • Németországban 4 684 462 a fertőzöttek száma, 96 196 a halottaké.
    • Lengyelországban 3 045 102 fertőzöttet és 77 145 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 118 140 fertőzöttet és 73 888 halálesetet regisztráltak.
    • Romániában az igazolt fertőzöttek száma 1 676 293, a haláleseteké pedig 49 115.
  • Több ezer munkavállalót bocsátanak el vagy küldenek fizetés nélküli szabadságra Kanadában, mégpedig azokat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. Ez alaposan megszorongatja a munkaerőpiacot, ugyanakkor a munkajogi ügyvédeknek bőven ad munkát – írja a Reuters.

    Justin Trudeau miniszterelnök még augusztusban, az újraválasztási kampány előtt bejelentette, hogy szeptembertől a közalkalmazottnak és számos más munkavállalónak kötelező lesz az oltás.

    Az országban a 12 év fölötti lakosság 83 százaléka be van már oltva. Akik pedig nincsenek, és emiatt bocsátják el őket, azok abban reménykednek, hogy végkielégítést kapnak. Egyúttal azt a jogi tanácsot kapják sokan, ha nem akarják az oltást, nem lehet pert indítani.