Meghalt egy várandós nő Lengyelországban, újra terítéken az abortusztörvény

2021.11.05. 20:23

A 30 éves nőnek szeptemberben elfolyt a magzatvize, ezért kórházba került és már ekkor több vizsgálat azt mutatta, jelentős problémák vannak a magzattal. Az édesanyjának írt üzenetből kiderül, tisztában volt vele, amíg ver a magzat szíve, az orvosok nem tehetnek semmit, akár szeptikus sokkot is kaphat.

Az állam úgy kommentálta a történteket, hogy nem a törvény a felelős Izabela haláláért, hanem orvosi műhiba történt. A lengyel miniszterelnök elmondta, amikor az anya élete veszélyben van, megszakítható a terhesség, erre a törvény nem vonatkozik. Amikor a vizsgálatok megerősítették, hogy a magzat már halott, a pszczynai kórház orvosai belekezdtek a szükséges műtétbe, hogy megmentsék az anya életét, de már hiába.

A család ügyvédje, Jolanta Budzowska már megtette a szükséges jogi lépéseket, majd azt nyilatkozta, 

a törvény tehet Izabela haláláról.

A kórház közleményben reagált a történtekre, együttérzésüket fejezték ki az elhunyt hozzátartozóival. A közleményben továbbá az is elhangzik, hogy a kórház és az orvos minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megmentsék az anya életét. Pénteken két orvost fel is függesztettek, akik Izabela halálának idején kórházban dolgoztak. A Lengyel Orvosi Kamara nem kommentálta a történteket.

Urszula Grycuk, nőjogi aktivista a Reutersnek azt nyilatkozta, a törvény miatt az orvosok félnek megszakítani a terhességet, még akkor is, ha arra a törvény lehetőséget biztosít. A család ügyvédje reméli, a történtek fényében szavaz majd a lengyel parlament a törvény módosításáról, amely nemsokára az alsóházba kerül.

(via Reuters)