16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Több ezren tüntettek, hogy szabadon engedjék a volt grúz elnököt

2021.11.06. 21:14

Mintegy háromezren tüntettek szombaton a georgiai Rusztavi városában található büntetésvégrehajtási intézet előtt a bebörtönzött Miheil Szaakasvili volt grúz elnök szabadon engedését követelve.

A grúz állambiztonsági szolgálat (SZGB) a fővárostól, Tbiliszitől délkeletre található Rusztaviban tartott megmozdulást

egy Szaakasvili által kieszelt és irányított puccskísérlet részeként értékelte.

Bacsa Mgeladze, az SZGB szóvivője szerint Tbilisziben is szerveznek tüntetéseket, amelyek célja a kormányzati épületek blokádja a hatalom erőszakos úton történő megragadásnak érdekében. Mint mondta, a tüntetők a biztonsági erők volt és jelenlegi tagjait is a saját oldalára akarják állítani.

Az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió arról számolt be, hogy a tüntetők elkezdtek sátrakat felverni a rusztavi börtön épülete előtt, hogy a helyszínen éjszakázzanak. Az aktivisták közölték: addig nem vonulnak el, míg a saját állítása szerint éhségsztrájkot folytató 53 éves Szaakasvilit át nem viszik egy klinikára, s nem a börtönkórházba, ahogy azt a georgiai igazságügyi miniszter korábban felvetette.

A helyszínen a rendőrség nagy erőkkel van jelen és a tüntetés eddig jórészt békés maradt. Az ellenzék mindazonáltal 24 órás ultimátumot adott a hatóságoknak, Szaakasvili áthelyezésére egy civil kórházba, máskülönben hétfőre egy nagyszabású tiltakozó akcióval fenyegettek Tbilisziben.

A börtönigazgatás nemrég felvételt tett közzé arról, hogy Szaakasvili kanállal eszik valamit egy kis csészéből. A politikus – aki október végén vérátömlesztést kapott – azt állítja, hogy a börtönorvosok egy folyékony oldatot írtak elő neki, amit egészségügyi célokból kell fogyasztania.

Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és az őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Grúzia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot.

Hazájában azonnal négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született. 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. Irakli Garibasvili miniszterelnök fogadkozott, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését. 

(Via MTI)   • Hírek
  • Hírek