Felavatták Mindszenty József szobrát Krakkóban

2021.11.06. 21:35

Felavatták szombaton Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a lengyelországi Krakkóban, az Isteni Irgalmasság-bazilika Magyar Kápolnája előterében.

Az emlékmű Pákh Tibor antikommunista aktivista adománya volt. Az ünnepségen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is. Beszédében aláhúzta: Mindszenty drámai élete Magyarország 20. századi történetét, a keresztény nemzetek függetlenségi harcát jelképezi, és mutatja a lengyel és a magyar nemzet sorsközösségét is.

Felidézte, hogy a kommunizmus idején a magyar hercegprímáshoz hasonló szerepet betöltő lengyel prímást, Stefan Wyszynski bíborost szeptemberben avatták boldoggá Varsóban. Beszédét egy Mindszenty bíboros szentté avatásáért mondott imával zárta le.

A két prímás életútjában érzékelhető párhuzamokat emelt ki az ünnepségen szintén felszólaló lengyel alsóházi alelnök, Ryszard Terlecki is. A 97 éves Pákh Tibor nevében Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet szólalt fel. Idézte Pákh szavait, miszerint

Mindszenty József és Szent II. János Pál tette a legtöbbet azért, hogy nemzeteik túléljék a kommunizmus nehéz idejét, és lelkileg megújuljanak.

Az emlékművet Pákh az ezeréves magyar-lengyel barátság nevében adományozta, hálaadásként a közös szentek, Szent László, Szent Kinga és Szent Hedvig tiszteletének megőrzéséért, valamint azért is, hogy a krakkói érsekség 2019-ben elindította gróf Esterházy János boldoggá avatási eljárását – mondta el Engelmayer.

A Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész tervezte és Latorcai Csaba kőszobrász kivitelezte krakkói Mindszenty-szobor süttői mészkőből készült. A főkonzulátus társszervezésében szombat este a Krakkói Filharmónia Zenekara ünnepi hangversenyt is adott az emlékműavatás tiszteletére. A rendezvény egyúttal tiszteletadás volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseinek.

(Via MTI)