16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kínai katonai fenyegetésre figyelmeztet Tajvan

2021.11.09. 07:26

Kína hatalmában áll blokád alá venni Tajvan kikötőit, ami csak része lenne annak a taktikának, hogy katonailag Peking kifárassza és meggyengítse a szigetet, hogy azt idővel így ellenőrzése alá vonja – figyelmeztetett a tajvani védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében. 

A dokumentum – amelynek van anime verziója is, de tényleg – szerint Kína egyfajta árnyhadviselésbe kezdett a sziget ellen, ennek keretében hajtott végre számos berepülést katonai repülőgépekkel a tajvani légvédelmi azonosító zónába. Tavaly szeptember és idén augusztus között 554 alkalommal repültek be az övezetbe korszerű kínai harci repülők, köztük atomtöltet hordozására is alkalmas taktikai bombázók.

Aggodalomra ad okot Tajvanon az is, hogy a rohamtempóban fejlődő kínai katonaság, a Népi Felszabadító Hadsereg 2035-re befejezheti modernizációs törekvéseit, amivel felülkerekedhet a sziget védelmi képességeivel szemben, és elháríthat bármilyen nemű külföldi segítségnyújtást Tajvannak.   

Mindazonáltal a kínai hadsereg már ott tart, hogy blokád alá vonjon stratégiailag fontos tengeri és légi kikötőket, elvágja a sziget kommunikációs vonalait, és akadályozza a sziget katonai és egyéb logisztikai ellátási láncait. 

Peking az egy Kína elve értelmében saját, elválaszthatatlan területének, szakadár tartománynak tekinti a nem mellesleg stratégiai pozíciójú Tajvant. Az utóbbi időben egyre többet hangoztatja, hogy így vagy úgy, de az újraegyesítés meg fog történni.  

(Reuters)  • Hírek
  • Hírek