18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szisztematikus kínzások gyakorlatát leplezte le, körözést adtak ki ellene

2021.11.10. 22:08

Szergej Szaveljev belarusz állampolgár évekkel korábban került kábítószer-csempészet miatt börtönbe az oroszországi Szaratovban. Mivel végzettsége szerint programozó, titkárként alkalmazták, így hozzáférést kapott a biztonsági kamerarendszerhez, illetve az őrök videórögzítőihez.

A 31 éves férfi éveken át gyűjtötte a börtönkórház tuberkolózis-osztályán elkövetett, szisztematikus kínzásokról készült felvételeket az év eleji szabadulásáig.

Ezeket végül átadta a Gulagu.net jogvédő portálnak, amely a börtönkínzások ellen kampányol, illetve leplezi le azokat. 

A gyakorlat, melynek keretében emberhez nem méltó megaláztatásba taszítanak fegyenceket, a portál alapítója, Vlagyimir Oszecskin szerint nem csak Szaratovra korlátozódik, a Szaratovi területen kívül az Irkusztki és a Vlagyimiri területen is bevett szokás. 

A videók az orosz büntetés-végrehajtás adatbázisából származnak, Oszecskin szerint mintegy ezer felvételt és dokumentumot kapott kézhez Szaveljev által. A felvételek megrázóak, szexuális megaláztatást és brutális fizikai bántalmazás különböző formái láthatóak rajta. 

Miután az első felvételeket elkezdte a portál publikálni, Szaveljev ellen körözést adtak ki az orosz hatóságok adatokkal való visszaélés/információhoz való jogosulatlan hozzáférés címén, október végén pedig letartóztatták. A hatóságok szerdán, november 10-én azonban indoklás nélkül megszüntettek minden büntetőjogi eljárást vele szemben. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a börtönökben elkövetett kínzásokról szóló jelentésekről. Ennek nyomán az illetékes hatóságoknál vizsgálat indult.

Az ügy kipattanása, vagyis a videofelvételek nyilvánosságra kerülése óta öt büntetőeljárás indult és a büntetés-végrehajtás 18 alkalmazottját bocsátották el, további 11 ellen pedig fegyelmi eljárást folytattak le.

Szaveljevet időközben elengedték, Franciaországba utazott és ott folyamodott politikai menedékért.

(MTI/Mediazona/Interfax/Gulagu.net)