16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Az EP bővítheti a lengyelországi jogállamiság állapotával kapcsolatos vizsgálat témáit

2021.11.11. 14:53

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a lengyel kormányt, hogy garantálja, hogy több nő nem hal meg Lengyelországban a szigorú abortuszszabályok miatt − írja az MTI.

A parlament 373 szavazattal, 124 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást.

Idén szeptemberben egy 30 éves lengyel nő meghalt szeptikus sokkban amiatt, hogy orvosai nem végezték el rajta az esetében életmentő abortuszt, ehelyett a terhességmegszakításokat korlátozó törvény miatt inkább a magzat elhalására vártak. A képviselők ismételten határozottan elítélték az

illegitim lengyel alkotmánybíróság tavaly októberi ítéletét, amely szinte teljes mértékben tiltja az abortuszt, és ezzel nők egészségét és életét teszi kockára.

Az Európai Parlament emellett felszólította a lengyel kormányt: garantálja gyorsan és teljes körűen az abortuszszolgáltatásokhoz való hozzáférést minden nő számára.

Az állásfoglalásban a képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a lengyel nőknek nem biztonságos abortuszhoz kell folyamodniuk, külföldön kell elvégeztetniük a terhességmegszakítást, vagy akaratuk ellenére ki kell hordaniuk a terhességüket többek között akkor is, ha a magzat halálosan vagy súlyosan károsodott. Az EP ezért felszólította az uniós tagállamokat, hogy segítse lengyel nőket a más tagországokban történő terhességmegszakításhoz való hozzáférésben.

A testület szerint a lengyelországi nőjogi aktivisták és arra kéri a lengyel hatóságokat, biztosítsa a jogvédők nyilvános véleménynyilvánításhoz való jogát, és hagyjon fel megfélemlítésükkel. Szerintük az abortusztörvény újabb példája a jogállamiság rendszerszintű összeomlásának Lengyelországban, és az átpolitizált igazságszolgáltatásra. A képviselők ezért felkérik az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsot, hogy ezt az ügyet is vegye fel a lengyelországi jogállamiság állapotával kapcsolatos vizsgálat témái közé.  • Hírek
  • Hírek