Az EU célkeresztjében a pedofília

2021.11.12. 20:41

Közös nyilatkozatban tettek hitet a gyermekek szexuális bántalmazása elleni hatékonyabb fellépés mellett az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-balkáni országok belügyminiszterei.

Az EU soros elnöki posztját betöltő Szlovénia belügyminisztere, Ales Hojs azt mondta: a közös közleményben a megelőző intézkedések és a figyelemfelhívás fontosságát hangsúlyozták, de kifejezték politikai támogatásukat is azért, hogy megfelelő eszközöket találjanak a gyermekek szexuális bántalmazása eseteinek felderítésére és kivizsgálására. Hozzáfűzte: a pedofília különösen súlyos bűncselekmény, amelynek hosszú távú súlyos következményei vannak az áldozatokra nézve.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a célratörő és gyors fellépés fontosságát hangsúlyozta, mivel a szexuális visszaélések száma exponenciálisan növekszik.

Szerinte nem megfelelő a jelenlegi rendszer, amelynek az értelmében a technocégek önkéntes alapon jelentik be a gyermekek online szexuális zaklatását, és kötelező adatszolgáltatást sürgetett helyette. Azt tervezi, hogy javaslatot tesz egy új európai gyermekbántalmazás-megelőzési központ felállítására, amely segítené a bűnüldözést, írta az MTI.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a fejlett informatikai eszközök, köztük a mesterséges intelligencia alkalmazása kulcsfontosságú a visszaélések elleni küzdelemben. A szlovén belügyminiszter hangsúlyozta azt is: a gyermekek védelme és a szexuális zaklatás minden formája elleni küzdelem abszolút prioritás a soros szlovén EU-elnökség számára.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.